Video: koop een tablet in 7 stappen

Door: redactie-besteproductnl | 16 april 2014 15:19
Tablets worden elk jaar populairder. Zo zijn er in het jaar 2013 217 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Dat is liefst 50 procent meer dan het jaar ervoor! De tabletverkoop heeft daarmee in 2013 de laptops- en pc-verkoop verslagen. Wil je ook een t
Goede tablet kopen: tips en advies
Let opWe hebbe een nieuwe koopgids geschreven over tablets. Met een video van Bart die je snel uitlegt waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe tablet

Sinds de lancering van de eerste Apple iPad is de tabletmarkt enorm gegroeid. Niet alleen Apple had groot succes, ook veel andere fabrikanten sprongen in het gat dat zich plots opende. Het gevolg was dat er elk jaar één nieuwe iPad bij kwam en een stortvloed aan tablets met besturingssysteem Android, van Google. En inmiddels probeert Microsoft daar met Windows 8 ook een graantje van mee te pikken.

We gaan alles even behandelen in deze uitgebreide koopgids. Om te beginnen met de vraag:

#1: Tablet, smartphone of notebook?

De kans is groot dat als je deze koopgids leest, je al hebt bepaald dat je een tablet gaat kopen. Voel je vrij om dit onderdeel over te slaan. Toch is de vraag smartphone, notebook of talbet kopen? voor veel mensen relevant. Want alle drie de gadgets hebben hun voordelen, maar ze alle drie kopen is overdreven. Dit zijn de grootste voor- en nadelen van een tablet ten opzichte van laptops en smartphones.

Voordelen tablet:
T.o.v. een notebook of laptop:
een tablet is kleiner en lichter, heeft een (veel) langere accuduur. Ze kunnen bijzonder lang standby staan en zijn binnen enkele seconden weer klaar voor gebruik. Vuistregel is dat als je iets wil ‘consumeren’, dus filmpjes of foto’s kijken, websites lezen of muziek luisteren, dat dan de tablet beter geschikt is.
T.o.v. een smartphone: Om maar even een open deur in te trappen; een tablet is groter. Dat betekent dat er niet alleen veel meer ruimte op het scherm is, maar ook dat er een accu in zit die vele malen groter is.

Nadelen tablets
T.o.v. een notebook of laptop:
Waar een tablet geschikt is om media te ‘consumeren’, kun je een laptop beter pakken om te ‘produceren’. Als je dus echt iets wilt maken –foto’s bewerken, lange mails typen, websites bouwen, je zegt het maar- dan heb je weinig aan een tablet. Tablets zijn minder krachtig, hebben veelal een mobiel besturingssysteem en de toetsenborden op het touchscreen zijn nooit zo fijn als de echte knoppen van een laptop.
T.o.v. een smartphone: Nog een open deur? De smartphone is kleiner! Dat betekent dat hij in je broekzak past en je ‘m altijd en overal mee kunt nemen. Daarnaast kun je er mee bellen. Nu zijn er tablets die dat ook kunnen, maar we raden het af. Datzelfde geldt voor het maken van foto’s, daarover lees je verderop meer.

Nu hebben we de voor- en nadelen even tegen elkaar afgewogen. Maar die tablet moet er alsnog komen. Dus is het tijd om antwoord te geven op de vraag:

#2: "Welke tablet moet ik kopen?"

Antwoord: de Apple iPad

Nou, zo moeilijk was dat toch niet? Als je een goede tablet wilt hebben, ben je het beste af met de Apple iPad. Dat zeggen we niet omdat we Apple-fan zijn, omdat we gesponsord worden, op commissiebasis werken of gewoon graag willen dat jij een Apple product koopt. Nee, we willen dat jij een goede tablet krijgt. Wij hebben veel tablet uitvoerig getest. Dat doen we al jaren. Onze conclusie: hoe hard andere fabrikanten ook proberen om de kwaliteit die Apple met de iPad levert te benaderen, het lukt simpelweg niet. En dus spelen andere merken tweede viool in een markt waar Apple heer en meester is.

Welke iPads zijn er?
Maar zo simpel is nu ook weer niet. Er zijn tenslotte meerdere iPads te krijgen, vier verschillende:

  • De Apple iPad 2: Een al bijna drie jaar oud model, maar nog steeds volop verkrijgbaar. Zie dit als de budgetvariant van de iPad, maar dat maakt het apparaat niet minder interessant. Zoals gebruikelijk bij Apple werkt alle nieuwe software gewoon op deze tablet en heeft hij als voordeel dat hij een stuk platter en lichter is dan de andere ‘grote’ iPad met 9,7 inch beeldscherm. Helaas heeft het beeldscherm een aanzienlijk minder hoge resolutie en zijn de beelden (vooral op details) dus minder scherp.
  • De Apple iPad Mini: Wat een schatje. Na drie iPads met een 9,7 inch beeldscherm gaat Apple eindelijk een maatje kleiner met 7,9 inch. De iPad Mini is qua specificaties vrijwel identiek aan de iPad 2, maar dan met een kleiner beeldscherm. En dat maakt dat hij wat makkelijker vast te houden is.
  • Apple iPad 3: De eerste iPad met een Retina-beeldscherm, met ontzettend hoge resolutie. Afzonderlijke pixels zijn niet meer waar te nemen, maar dat komt wel met een keerzijde. Al die pixels vreten stroom –vandaar dat hij door de zware accu dikker is dan de iPad 2- en er is een enorm krachtige processor voor nodig. De iPad 3 is nog verkrijgbaar als opgeknapte tweedehands, met volledige Apple garantie van een jaar.
  • Apple iPad 4: De nieuwste iPad. Officieel heet dit apparaat dan ook ‘the new iPad’, maar daar kunnen we niets mee. Qua afmetingen en beeldscherm is er geen verschil met de iPad 3. Wel is de processor krachtiger en dat vereist dan weer een accu met hogere capaciteit. Ook de camera is vernieuwd en de aansluiting, voor data-overdracht en opladen, is een stuk kleiner.

Meer informatie over Apple's iPads?Lees hier een uitgebreide vergelijking en overzicht van specificaties van de vier iPads.

 

Toch zouden we met alleen de iPad de tabletmarkt tekort doen. Er is veel meer te krijgen en niet iedereen heeft geld voor een iPad of heeft zin in een product van Apple. Kortom: we duiken even wat dieper in de materie. En net als met smartphones begint dat bij de voorkeur voor de fabrikant.

Tablets

#3: Overige tablets merken en fabrikanten

  • Samsung: de op één na grootste fabrikant van tablets is Samsung. De Koreaanse fabrikant heeft naast een hele reeks smartphones in de Galaxy-lijn ook een serie tablets. Ze draaien allemaal op besturingssysteem Android, dat precies hetzelfde werkt als op een telefoon. Zoals Samsung betaamt beperkt de fabrikant zich niet tot één of twee verschillende tablets, maar is er een keur aan formaten in verschillende prijsklassen te krijgen.
  • Asus: met namen als ‘Transformer Prime’ denk je misschien aan tablets die zich transformeren tot laser-schietende race auto’s. Zo’n feest is het niet. Feit is wel dat Asus nooit ‘zomaar’ een Android-tablet maakt. Ze zijn altijd eenvoudig om te vormen tot laptop, met een aanklikbaar toetsenbord, of tot smartphone, zoals de nog altijd fascinerende PhonePad. Dat niet alleen, maar de apparaten zien er ook mooi uit en presteren erg goed.

Eerst zijn er Apple, Samsung en Asus, dan is er een lange tijd niets. Maar er zijn meer fabrikanten die tablets ontwikkelen.

  • Sony: ook het Japanse Sony hoopte in de huiskamer door te dringen met tablets. Hun Tablet S en Xperia Tablet S, beide draaiend op Android, konden echter geen potten breken. Over een tijdje ligt de Xperia Tablet Z in de winkels. We hebben ‘m kort vastgehouden en oh-oh-oh, wat een mooi apparaat is dat zeg. Nog even geduld, we hopen snel een review te hebben.
  • Lenovo: de maker van robuuste, eersteklas laptops mikt met tabets op dezelfde groep mensen. De Thinkpad-serie moet vooral in het bedrijfsleven terugkeren.
  • Toshiba: Het is geen grote naam op mobiel gebied, maar de Toshiba AT270 scoort behoorlijk goed in onze ranglijst. Een klein apparaat met stevige specs lijkt inderdaad de moeite waard.
  • Archos: Misschien geen grote naam, maar deze Franse tablet-fabrikant heeft vooral Android-tablets in het budget-segment.
  • Microsoft: Huh?! Microsoft? Inderdaad, die van Windows. Omdat de nieuwste versie van Windows, Windows 8, ook uitermate geschikt is voor tablets heeft Microsoft zelf maar een tablet ontworpen: de Surface Pro en de Surface RT. Over het verschil daartussen lees je verderop veel meer.
 
# Merkloos: Nexus 7 en Nexus 10
nexus tabletsGoogle maakt software en doet ‘dingen’ op internet. Ze maken géén tablets. Toch zijn enkele hoog aangeschreven tablets voorzien van een duidelijk Google-logo. De ‘Nexus’ tablets zijn in opdracht van Google gemaakt door andere fabrikanten, en zijn bedoeld om het gebruik van besturingssysteem Android, en het ontwikkelen van apps daarvoor, te stimuleren. Daarom zijn ze vrij voordelig, hebben ze moderne specificaties en staat er geen software van de tablet-fabrikant op het apparaat. De Nexus 7 is gemaakt door Asus, de wat grotere Nexus 10 door Samsung. Die laatste is niet verkrijgbaar in Nederland.
 

 

Tablets vergelijkenWe zetten in deze koopgids de belangrijkste punten even op een rijtje. Wil je zelf alle tablets even vergelijken, check dan onze volledige ranglijst.


#4: Welk formaat tablet moet ik kiezen?

Het blijft toch een heikel punt: wat is een goed formaat voor een tablet? Het formaat van een tablet wordt altijd uitgedrukt in het formaat van het beeldscherm, gemeten in inches (1 inch = 2,54 cm) diagonaal. Grofweg zijn er drie verschillende categorieën te onderscheiden.

  • 5 tot 7 inch:
    Wat hebben we gelachen toen Samsung de Galaxy Note uitbracht. Wat is dit?! Een smartphone met 5,3 inch beeldscherm? De kruising tussen ‘phone’ en tablet leidde tot de geuzennaam ‘phablet’. Van die phablets werden er miljoenen verkocht, iedereen die ‘m gebruikte wilde niet meer anders en ziedaar: een nieuwe productcategorie is geboren. Het is nog steeds moeilijk te zeggen of het nu smartphones of tablets betreft, maar misschien moeten we niet zo in hokjes denken. Na het succes van de originele Galaxy Note ging Samsung zelf er nog eens overheen met de Galaxy Note 2, waarna andere fabrikanten niet achter konden blijven. LG, Huawei en Alcatel volgen gedwee met hun eigen versies.

    Voordeel van de ‘phablets’ is dat ze prima dienst kunnen doen als smartphones én tablets tegelijk. Dat maakt het meedragen van twee apparaten overbodig. Aan de andere kant moet je wel zin hebben in een enorme smartphone, of juist een kleine tablet. Elk voordeel hep tenslotte zijn nadeel.

  • 7 tot 9 inch:
    “Een ideaal apparaat voor onderweg”, prees de medewerker van Samsung destijds de eerste tablet met 7 inch beeldscherm aan. Ter illustratie stopte hij het apparaat in de binnenzak van zijn colbertje. Inderdaad, dat paste, maar het kledingstuk zakte door het gewicht van de tablet volledig scheef langs zijn lichaam.
    Misschien is een 7 inch tablet in de binnenzak vrij ambitieus, maar feit is wel dat er een plaats is voor dit soort apparaten. Waar een 5 inch tablet misschien te klein is voor een prettige tablet-ervaring, biedt 7 inch echt een stuk meer. En een tablet van rond de 10 inch kan dan net weer te groot of te zwaar zijn om de hele dag mee te zeulen. Een lekker tussenmaatje dus.

  • 9 of 10 inch:
    Tablets van 9,7 of 10,1 inch zijn natuurlijk het fijnst om films op te kijken en bieden alle ruimte om lekker te internetten of te gamen. Door hun formaat stop je ze wat minder snel in je zak, maar juist dit formaat is ideaal voor in huis, bijvoorbeeld op de bank. Grotere beeldschermen betekent ook dat er hogere resoluties mogelijk zijn.

#5: Welk besturingssysteem moet een tablet hebben?

Net als met smartphones en computers is een besturingssysteem allesbepalend voor wat een tablet kan en hoe hij alles doet. Er zijn drie grote besturingssystemen in omloop, we bespreken ze even kort.

  • iOS:
    Wil je een iPad, dan zit je vast aan iOS. En wil je iOS, dan moet je wel voor een iPad gaan. Het mobiele besturingssysteem van Apple is 1-op-1 gekopieerd van de iPhone, maar dan geschikt gemaakt voor een groter beeldscherm. Dat betekent dus dat alle apps netjes op de startschermen gerangschikt staan en dat alles kinderlijk eenvoudig is te bedienen.
    Alle apps die op de iPhone werken, werken ook op de iPad. Maar dit is niet altijd even fraai omdat hij simpelweg een paar maatjes groter getoond wordt. Gelukkig maken ontwikkelaars in veel gevallen speciale apps die optimaal gebruik maken van het grote scherm, bijvoorbeeld door het scherm op te delen in verschillende segmenten of door gebruik te maken van een hogere resolutie.

  • Android:
    Eerst was Android op een tablet niets meer dan een uitvergrootte versie van het besturingssysteem voor smartphones. Dat moest anders, dus versie 3.0 van Googles besturingssysteem was exclusief ontwikkeld voor tablets. Succes bleef uit, dus vanaf Android 4.0 is er juist weer één besturingssysteem dat tegelijk ontwikkeld wordt voor smartphones en tablets. Ook hier geldt dat smartphone-apps prima werken, maar er misschien wat minder fraai uit zien op een groot scherm. En ook hier maken app-ontwikkelaars massaal ‘HD’ versies die geschikt zijn voor grote schermen. Je moet wel even goed zoeken in de Google Play Store.

  • Windows 8:
    Microsoft is lange tijd afwezig geweest op het gebied van tablets. Niet dat ze het niet geprobeerd hebben hoor. Maar Windows 7 bedienen met een touchscreen was huilen met de pet op. Met de komst van Windows 8 komt daar verandering in. Het besturingssysteem vertoont veel visuele overeenkomsten met Windows Phone 8 voor smartphones. Grote, vierkante tegels die dienen als intelligente snelkoppeling naar allerlei applicaties. Van Windows 8 zijn twee verschillende versies beschikbaar; Windows 8 RT en Windows 8 Pro.

    Wat is het verschil? Windows 8 RT is de afgeslankte versie van Windows 8. Het nieuwe startscherm, met alle live-tiles en alle apps in de Market Place, werkt volledig. Je hebt alleen niet de mogelijkheid om in je ‘ouderwetse’ bureaublad te werken, zoals je op een Windows 8 pc of notebook wel kan. Belangrijker nog: dit betekent dat je ook geen Windows-applicaties buiten de Market Place om kunt installeren. Die .exe-bestanden die je vroeger gewoon van internet haalde en installeerde, werken dus niet op een tablet met Windows 8 RT.

    Dan kun je dus beter kiezen voor Windows 8 Pro. Een volledige versie van Windows 8, met bureaublad en alle programma’s die je maar kunt vinden. Maar ook weer een stuk duurder, waardoor een notebook, eventueel met hetzelfde besturingssysteem, ook een goede optie wordt.

 

 

#6: Hoeveel kost een tablet?

Het financiële plaatje is niet onbelangrijk natuurlijk. Wat kun je krijgen voor hoeveel? Een kort overzicht om je een idee te geven:

  • Tablet tot €250: Een tablet hoeft niet duur te zijn. Wil je minder dan €250 euro besteden dan kun je al zaken doen. Stap bijvoorbeeld een speelgoedwinkel binnen en je treft er voordelige tablets. Nu zullen we serieuze gebruikers deze C-merken niet aanraden, maar ze zijn ideaal om de kinderen tijdens vakantie uren zoet te houden op de achterbank met films en spelletjes. Maar het kan ook serieuzer voor dit geld. De Nexus 7 kost momenteel iets meer dan €240 euro. En dan heb je wél een 7 inch tablet met uitstekende specificaties en een gloednieuw besturingsysteem.

  • Tablets van €250 tot €350: In deze prijsklasse heb je drie soorten tablets. De eerste is de Apple iPad Mini, verreweg de beste keuze. Ten tweede zijn er de voordelige, nieuwe Android tablets. Het zijn dan voornamelijk de 7 inch modellen, zoals de Samsung Galaxy Tab 2. Daarnaast zijn er ook flink wat minder recente tablets die niet perse heel slecht zijn, maar ook niet bepaald een verkoopsucces waren. Die zakken dan lekker in prijs, zoals de Sony Tablet S of de Asus Eee Pad Transformer.

  • Tablets van €350 tot €450: Voor minder dan €450 heb je al een aardige 10 inch tablet. Denk aan de Asus Transformer Prime (zonder toetsenbord, dat wel) of de Samsung Galaxy Tab 2 10.1. Maar ook de voordeligste versie van de nog altijd uitstekende Apple iPad 2 is momenteel in deze prijsklasse te vinden.

  • Tablets voor meer dan €450: Er zijn twee redenen om meer dan 450 euro uit te geven aan een tablet. De eerste is dat je een nieuwe Apple iPad wil hebben. De prijzen kunnen flink oplopen, zeker als je flink wat geheugen en 3G functionaliteit kiest. Andere reden is dat je een Windows 8 tablet wilt hebben. Die zijn helaas ook nog flink prijzig.
Vergelijk prijzen van alle tabletsBenieuwd wat voor tablets binnen jouw budget vallen? Check de ranglijst, voor de actuele verkoopprijzen van alle tablets

#6: Het geheugen van een tablet

Elke tablet heeft geheugen nodig om bestanden op te slaan. Dus is het verstandig om te letten op het aantal GB aan opslaggeheugen. Dat begint meestal bij 4GB en kan oplopen tot 128GB. Uiteraard geldt: hoe meer hoe beter. Extra geheugen zit niet in de weg, en het is vervelend om constant video’s weg te moeten gooien omdat het geheugen vol zit. Maar er is meer aan de hand.

Geheugen is namelijk duur. Erg duur. Ter illustratie nemen we even de nieuwe iPad. Die is te krijgen voor zo’n €500 euro. Of voor meer dan €800 euro. Beide apparaten zijn identiek, het enige verschil is het geheugen. De voordelige versie heeft 16GB aan geheugen, de duurste versie 128GB. Een prijsverschil van €300 voor extra opslag.

De Apple iPad heeft daarbij als nadeel dat het geheugen niet uit te breiden is. Veel andere (Android) tablets hebben een sleuf voor een SD-kaart of MicroSD-kaart. Daarmee kun je vrij eenvoudig het geheugen uitbreiden door er een kaartje in te prikken. Zoek je op SD-kaartjes, dan heb je al 16GB voor een paar tientjes.

Daarnaast bieden veel tablet-fabrikanten ‘cloud opslag’; online opslagruimte. Zo is het mogelijk om enkele GB’s aan foto’s en video’s veilig online te bewaren, terwijl je ze altijd kun zien op je tablet.

Hoeveel geheugen is genoeg voor een tablet?
Goedkopere tablets beginnen meestal met een opslaggeheugen van 4GB. Dat is erg weinig en als je niet de mogelijkheid hebt daar een SD-kaart bij te doen dan zit het binnen no-time vol. 16GB begint er meer op te lijken en zal voor veel mensen voldoende zijn. Ben je van plan flink wat op te slaan, kijk dan even of je je een 32GB of 64GB variant kunt veroorloven.

 
# Even tussendoor: De geschiedenis van de tablet
Apple NewtonJe zou misschien zeggen dat de geschiedenis van de tablet begon op het moment dat Apple-directeur Steve Jobs in 2010 de iPad voor het eerst toonde. Maar de iPad is bij lange na niet de eerste tablet computer. Al in de jaren ’60, met de opkomst van de computer en science fiction, werden er uitgebreide concepten van tablets uitgedacht. De techniek om het werkelijkheid te maken, was pas beschikbaar in het begin van de jaren ’90 beschikbaar. Microsoft had een speciale versie van Windows (for Pen Computing) dat zich liet bedienen met een pennetje op een touchscreen. Ook Apple had toen al een tablet. De kleine ‘Newton’ leek in niets op de iPad van vandaag. In 2001 werd het menens. Bill Gates introduceerde toen Windows XP Tablet Edition. Lange tijd hebben tablets dan ook ‘tablet pc’s’ geheten: ze waren rechtstreeks afgeleid van de grote computers op het bureau.
De revolutie die de Apple iPhone in de smartphonewereld teweeg bracht, heeft daar een einde aan gebracht. Bijna alle tablets die sinds de lancering van de iPad werden gepresenteerd, zijn gebaseerd op, of afgeleid van, een smartphone.
 

 

#7: de verbindingen van een tablet

Een tablet is zo goed als zijn verbindingen. Nou, dat is niet helemaal waar. Maar het is wel fijn als je flink wat apparatuur op je tablet kun aansluiten. Dit zijn de meest voorkomende verbindingen, met een verklaring waarom ze eventueel belangrijk zijn.

  • Wifi: Geen tablet komt op de markt zonder draadloos internet. Als je een ‘wifi-versie’ van een tablet hebt, betekent dat altijd dat er geen 3G op zit. Je kunt er uitstekend en snel mee internetten, zolang je maar in de buurt bent van je router thuis, op je werk of ergens bijvoorbeeld bij de koffietent in de buurt.
  • 3G: Een 3G verbinding op tablets is niet standaard. Met 3G kun je, net als met je smartphone, altijd en overal online via mobiel internet. Handig voor als je de tablet veel onderweg wilt gebruiken. Ben je dat niet van plan, kies dan voor een wifi-only versie. 3G-tablets hebben altijd ook wifi aan boord, maar zijn flink duurder in aanschaf. En dan moet je ook nog een mobiel data-abonnement met maandelijkse kosten aanschaffen, want zonder simkaart ben je alsnog offline zodra je de deur uit gaat.
  • Micro-USB: Net als bij smartphones is dit dé manier om je tablet via een kabeltje te verbinden met de oplader of met de computer. Sommige fabrikanten kiezen echter voor een andere verbinding, zoals Apple.
  • Lightning: Apple heeft namelijk sinds de iPad Mini en de iPad 4 een zogenaamde ‘lightning’ connector. Ook deze is bedoeld voor opladen en verbinden met de computer, maar kan ook beeld overbrengen naar een extern beeldscherm of dient als aansluiting van een iPhone-dock.
  • 30-pin connector: De lightning-connector is nieuw, oudere iPads, zoals de iPad 3 en de iPad 2 hebben een grotere aansluiting die in principe hetzelfde doet. Kabeltjes worden netjes bijgeleverd, maar toch is het handig om het verschil te weten. Heb je, of koop je namelijk een dockingstation voor je iPad, let dan goed op dat je juiste aansluiting hebt. Anders moet je bij Apple verloopstukje kopen: een stukje plastic van een paar tientjes.
  • GPS: Iemand ooit wel eens zien navigeren met een tablet? Wij ook niet. Maar GPS is vaak aanwezig. Aangezien er ook redelijk positie is te bepalen met wifi, lijkt ons dit geen belangrijk onderdeel.
  • Bluetooth: Net als op een smartphone is Bluetooth een uitstekende manier om draadloos bestanden over te sturen naar een ander apparaat, of om draadloos muziek af te spelen. Maar op tablets dient het soms nog een ander doel. Sommige 3G-tablets hebben wel de mogelijkheid om te telefoneren, maar zijn niet voorzien van een oorstuk of microfoontje. Een Bluetooth headsetje kan dan uitkomst bieden.

#8: de camera van een tablet

Bijna elke tablet is voorzien van een camera aan de achterkant. Nu kunnen we diep in de megapixels en beeldsensoren duiken, maar eigenlijk zit die camera er gewoon voor Jan Doedel. Niemand maakt foto’s met een tablet, zeker niet buitenshuis. Doe je dat wel, dan komen wij hoogstpersoonlijk naar je huis om je uit te lachen. En daarna pakken we je tablet af. Daarnaast zijn tablets bijna zonder uitzondering voorzien van matige camera’s. Een beetje smartphone maakt tien keer betere foto’s.

Front facing camera
Een ander verhaal is de ‘secundaire’ camera, meestal een klein speldenknopje ergens boven het beeldscherm. Deze cameraatjes zijn zo mogelijk nog slechter, maar hebben door hun plaatsing wel een belangrijke functie. Videobellen is namelijk een veelgebruikte functie op een tablet, en daarvoor is juist zo’n ‘front facing’ cameraatje ideaal.

#9: de accessoires van een tablet

Veel meer dan bij een smartphone zijn de accessoires belangrijk bij een tablet. Er zijn er een aantal die erg in trek zijn.

  • Smartcovers: Een tablet die je meeneemt, stop je niet veilig en krasvrij in je broekzak. De kans is groter dat hij in de tas gaat, naast de sleutelbos en onder de broodtrommel. Dan krijg je snel krassen op het scherm en dat is zonde. Een cover bedekt het beeldscherm – meestal ook alleen het beeldscherm- waardoor dat goed beschermd blijft. Een cover is anders dan een hoesje, wat een tablet al snel twee keer zo dik maakt.De reden dat een smartcover ‘smart’ genoemd wordt, is omdat hij vaak meerdere functies heeft. Veel smartcovers schakelen, met behulp van magneetjes, de tablet vanzelf in en uit. Ook doen smartcovers vaak dienst als standaard. Door ze handig op te vouwen kan de tablet rechtop staan. Sommige smartcovers hebben zelfs een toetsenbordje ingebouwd.
  • Stylus: Jaren geleden onmisbaar om de beroerde touchscreens goed te bedienen, daarna in vergetelheid geraakt maar inmiddels weer helemaal terug. Een stylus is een pennetje om het touchscreen mee te bedienen. Door de manier waarop een touchscreen werkt, aan de hand van geleiding, werkt dat niet zomaar met elke pen. Met een stylus kun je veel preciezer mikken. Ideaal om tekeningen te maken op het grote scherm van je tablet of om andere precieze werkjes te doen.



Vergelijk alle tabletsGenoeg informatie? Tijd om de ideale tablet uit te zoeken. Check in onze ranglijst van tablets welke het best bij je past.