Sony Tablet S is meer dan een plak Android [video preview]

Door: redactie-besteproductnl | 5 september 2011 12:36
'Je moet er even op wachten, maar dan krijg je ook wat', moet Sony gedacht hebben toen ze hun tablet aan het ontwikkelen waren. Maarliefst twee jaar nadat de tablet-manie met de eerste iPad goed begon, presenteert de Japanse fabrikant zijn eerste tablet, d
IFA preview: Sony Tablet S


'Je moet er even op wachten, maar dan krijg je ook wat', moet Sony gedacht hebben toen ze hun tablet aan het ontwikkelen waren. Maarliefst twee jaar nadat de tablet-manie met de eerste iPad goed begon, presenteert de Japanse fabrikant zijn eerste tablet, de Sony Tablet S. Dat duurde even, maar je moet toegeven: ze hebben er wel echt iets anders van gemaakt. Wij konden hem op de IFA elektronicabeurs in Berlijn alvast even proberen, hier de eerste indrukken.

Anders dan andere tablets, daar is Sony in geslaagd.
In het kortSony's tablet heet 'Sony Tablet S'
Sony heeft in ieder geval niet veel creatieve energie gestopt in het bedenken van een naam. Waarschijnlijk zijn ze gewoon maar gegaan voor het eerste idee dat iemand riep: "Het is toch een Sony Tablet? Noem 'm dan ook zo!" De -s- die er aan vast is geplakt is om het verschil te duiden met de opvouwbare Sony Tablet P, die we ook in handen hadden op de IFA. Gelukkig waren ze bij Sony creatiever met het ontwerp van de tablet. Anders dan bijvoorbeeld de iPad 2 is het dus niet een platte plak, maar is de bovenkant dikker. Doordat het zwaartepunt niet in het midden ligt is de tablet comfortabeler vast te houden, zo heeft Sony bedacht. In de korte tijd dat ik hem in handen had, was daar niets zinnigs over te zeggen.
Over het design kan ik duidelijk zijn, het is absoluut een uniek apparaat dat er mooi uit ziet. Erg jammer alleen dat de behuizing vrij goedkoop aanvoelt door het plastic. Daardoor weegt hij misschien minder, maar voelt hij ook een stuk minder degelijk aan.
FeaturesPlaystation, muziek, video en afstandsbediening
De Sony Tablet S draait Android Honeycomb, net als veel andere tablets op dit moment doen. Denk aan de Acer A500 of Samsung Galaxy Tab 10.1. Daar onderscheiden ze zich niet echt mee, wel met de extra software die ze er op hebben gezet. De marketingafdeling van Sony is er van overtuigd, deze tablet heeft 'alle innovaties van Sony in één'. Daarmee doelen ze op het feit dat de tablet 'Playstation certified' is waardoor je er Playstation 1 spellen op kunt spelen, net als op de Sony Ericsson Xperia Play. Je kunt je abonneren op muziek, video en boeken-downloaddiensten en het apparaat dient als universele afstandsbediening. Niet alleen voor je Sony Bravia-televisie, maar voor praktisch elk apparaat. Netjes.
Ook heeft Sony flink gesleuteld aan de interface van Android Honeycomb. Zo is het hoofdmenu op de schop gegaan en zijn ook veel standaard apps, zoals de muziek- en videospeler, voorzien van een nieuw uiterlijk. Vooral de muziekspeler is leuk geworden, met een hoop extra functies en een interface waarin het lijkt alsof al je cd's losjes op de vloer verspreid liggen.
Eerste indrukSony Tablet S heet eigen gezicht
De Sony Tablet S is niet de snelste, dunste en waarschijnlijk niet de stevigste of goedkoopste. Dat soort superlatieven laat Sony bewust voorbij gaan. In plaats daarvan doen ze echt iets anders met het apparaat, wat veel extra functionaliteit oplevert. Extra opslagruimte op internet, muziek- en videoabonnementen, Playstation spellen, een eigen interface en een eigen design. Goed om te zien dat er inderdaad meer mogelijk is met een tablet dan datgene wat Android Honeycomb voorschoteld. Alleen over de bouwkwaliteit heb ik mijn twijfels, dat plastic is een beetje een domper.
FeitenSpecificaties Sony Tablet S
Formaat: 241,2 x 174,3 x 10,1 mm
Gewicht: 598 gram
Beeldscherm: 9,4 inch Tru-black scherm
resolutie: 1280x800 pixels
Besturingssysteem: Android Honeycomb 3.1
Processor: 1Ghz dual-core NVIDIA Tegra 2
Batterij: 5000 mAh
Geheugen: 32GB, met MicroSD-slot voor nog eens max. 32GB
Wifi, Bluetooth, DLNA, USB, infrarood
3G (optioneel, later beschikbaar)
Sony Tablet S kopen
De Sony Tablet S ligt ergens in september in de Nederlandse winkels. De goedkoopste versie heeft 16GB aan intern geheugen en geen 3G en heeft een adviesprijs van 479 euro. Voor de 32GB variant zul je 578 euro moeten neertellen. De 3G versie met 16GB aan geheugen komt pas later dit jaar beschikbaar en heeft een adviesprijs van 599 euro. Zodra de tablet beschikbaar is maakt BesteProduct.nl natuurlijk een uitgebreide video review van de Sony Tablet S.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting