Volg ons
5 nadelen van de Apple iPad

iPad kan veel niet, waaronder twee dingen tegelijk

3 mei 2010 door Ron Smeets, MobileCowboys.nl
De Apple iPad is ongekend populair en iedereen heeft er wel een mening over. De voor- en tegenstanders buitelen over elkaar heen om hun standpunt over het apparaat naar voren te brengen. Daarom wordt het moeilijk om te zien wat nu echt de voor- en nadelen van deze tablet-computer zijn. Daarom zetten wij ze even op een rijtje.


1: geen 'Flash'
Het filmpje dat hier boven staat? Dat kun je dus niet zien op de Apple iPad. Net als Youtube filmpjes die op een website staan bijvoorbeeld. En zo zijn er nog talloze sites waarvan je filmpjes, bewegende beelden of spelletjes gewoon niet kunt zien of gebruiken op de iPad. Apple laat pertinent de programmeertaal 'Flash' niet toe op zijn mobiele apparaten omdat het volgens hun afbreuk doet aan de bruikbaarheid. Allemaal leuk en aardig. Maar daarmee loopt dit multimedia- en internetapparaat wel erg veel multimedia en internet mis.
2: geen camera
Het had makkelijk gekund, maar hij zit er niet in: een zogenaamde 'front facing camera', eentje die boven het beeldscherm zit. Foto's kijken kan prima, maar een fotootje maken zit er niet in. En Apple heeft een fantastisch chatprogramma, waarmee je ook kunt videochatten. Daarnaast zou een cameraatje ideaal zijn voor een programma als Skype, waarmee je via internet kunt 'videobellen' met mensen over de hele wereld. Hoe geavanceerd de iPad ook is, dit soort dingen kunnen simpelweg niet.
3: het gewicht
Het is het eerste dat opvalt als je de iPad oppakt. Hij is opvallend zwaar. Daardoor voelt hij erg stevig en solide. Maar na verloop van tijd begint het toch vervelend te worden. Bij langdurig gebruik is hij misschien wel iets te zwaar. Zeker als je hem als een boek in je handen moet houden begint het gewicht een nadeel te worden en krijg je moeie vingers en armen.
4: (nog) geen multitasking
Internetten, muziek luisteren, boeken lezen, foto's bekijken, email lezen, verhalen typen of tijdschriften doorbladeren. De iPad kan veel, zolang het maar één ding tegelijk is. Multitasken, meerdere programma's tegelijk uitvoeren zoals je op elke willekeurige computer al jaren doet, kan niet op de iPad. Gelukkig is er een update aangekondigd die dit wel mogelijk moet maken. Hopelijk is dit nadeel daarmee verdwenen.
5: buitengebruik onmogelijk
Dat beeldscherm ziet er prachtig uit. Binnenshuis is het genieten van het glimmende glas en het haarscherpe beeld. Maar zodra je op een zonnige dag naar buiten gaat zie je ineens alleen nog maar vette vingerafdrukken op je scherm. In zonlicht is het beeldscherm gewoon onleesbaar, alsof je een spiegel in je hand hebt. En dat is vervelend, omdat de iPad voor een groot deel moet dienen als eReader. Lekker in de zon een boekje lezen in de tuin of in het park kun je met de iPad wel vergeten. Daar heb je eReaders voor nodig die gebruik maken van eInk, zoals de Sony PRS-600 of de Amazon Kindle.