Volg ons
Apple iPad: wat is de iPad?

Apple iPad tussen smartphone en laptop

3 mei 2010 door Ron Smeets, MobileCowboys.nl
Iedereen heeft het er over. Amerikanen stonden er voor in de rij en niet-Amerikanen boekten tickets om tussen de Amerikanen in de rij te gaan staan. Hij is op tv in praatprogramma's en nieuwsuitzendingen geweest. Kranten en tijdschriften stonden er vol mee en elke website heeft er uitgebreid over bericht. Imiddels zijn er binnen een maand al een miljoen van verkocht. Het is dus heel wat, zo'n iPad. Maar...wat is het nu eigenlijk?


De Apple iPad is een zogeheten 'tablet'. Een mini-computer die bestaat uit niets meer dan een beeldscherm. Alle benodigde computeronderdelen, zoals de chips en het moederbord, zitten er in verwerkt. Omdat er geen toetsenbord aan zit, moet je alles invoeren via het touchscreen. Voordeel is, dat het apparaat daardoor erg draagbaar blijft. De Apple iPad schuif je makkelijker in je tas dan een zware laptop. En toch kun je er behoorlijk mee werken en bijvoorbeeld op internet surfen.

Wifi of 3G
Want de iPad leunt zwaar op de verbinding met internet. Er zijn twee varianten: eentje met wifi en eentje met 3G. Wij hadden de wifi-versie. Die maakt verbinding met een draadloos netwerk, als dat beschikbaar is. Dat heb je dus niet overal. Daarvoor moet je de 3G-versie hebben. Er gaat een simkaart in, net als bij je mobiele telefoon. Niet om mee te bellen, dat kan de iPad niet. Het is puur en alleen voor mobiel internet.

Uitgebreide functies
Maar naast internet moet je iPad voor nog talloze andere activiteiten gebruikt worden. Je kunt er je mail op wegwerken, boeken lezen, films kijken, muziek luisteren en spellen spelen. En er kan steeds meer, want net als met de iPhone worden er ook voor de iPad talloze 'apps' ontwikkeld met allemaal hun eigen functionaliteit. En alles is makkelijk in gebruik, het grote scherm helpt daar natuurlijk bij. Eigenlijk moet je de iPad zien als een apparaat wat het midden houdt tussen een moderne smartphone en een laptop.

iPad is here
Hij is er. Voor het geval je het nog niet wist.

Voor- en nadelen iPad
Ook wat betreft software houdt de iPad het midden tussen laptop en smartphone. Want het apparaat is krachtiger dan een smartphone. Alle programma's lopen razendsnel en zijn op het grote scherm makkelijk te gebruiken. Maar de iPad is ook weer beperkter dan een laptop. Het besturingssysteem is hetzelfde als van de Apple's smartphone, de iPhone. Twee programma's tegelijk draaien kan bijvoorbeeld niet.

Voor wie is de iPad?
De iPad is natuurlijk in de eerste plaats de droom van elke Apple-liefhebber. Maar daarnaast is het niet helemaal duidelijk wat nu precies de doelgroep is. Het is handig voor mensen die veel onderweg zijn en mail en internet willen checken. Het is handig voor mensen die op de bank hangen en een boek willen lezen of een filmpje willen kijken. Maar het is ook handig voor mensen die een hippe computer willen, maar dan zonder het gedoe van software-installaties en updates. Maar het is vooral geschikt voor mensen die hun smartphone te priegelig vinden en hun laptop te log. En gezien de verkoopcijfers zijn dat er aardig wat.