Contrast ratio, resolutie en helderheid; wat is het en wat heb je eraan?

Door: redactie-besteproductnl | 23 november 2007 22:12
BesteProduct geeft uitleg over de specificaties van lcd- en plasmaschermen. Wat heb je aan contrastratio, helderheid en resolutie.
Uitleg lcd- en plasmaschermenuitleg bij contrast ratio, resolutie en helderheid

Onderuitgezakt je favoriete film of televisieprogramma bekijken, of helemaal wordenmeegesleept door een game op je spelcomputer: dat doet iedereen natuurlijk het liefstop een kwalitatief goede televisie. Daarom zijn er allemaal cijfers en uitdrukkingenom het niveau van een beeldscherm uit te drukken. Drie van die termen zijn het belangrijkst:de resolutie, de contrast ratio (of contrast verhouding) en de helderheid.

Resolutie

De scherpte van een beeldscherm is af te lezen aan de resolutie. Deze wordt gemetenin het aantal pixels. Dit is het aantal pixels dat een beeldscherm bevat. Een pixelis een lichtbolletje dat een bepaalde kleur geeft. Hoe dichter deze pixels bij elkaarstaan, hoe scherper het beeld en hoe hoger dus de resolutie. Er zit nogal verschiltussen de resolutie van verschillende tv's. Maurice Arnts van tv-winkel Plattetv.nl,legt uit: "Een normale tv heeft een resolutie tot 1024x720 pixels; een HDTV (HighDefinition televisie) een resolutie tot 1440x900 en een Full HDTV zelfs nóg hoger,namelijk tot 1920x1080. Dat verschil zie je, en met een hoge resolutie kan je ooknog wat. De kwaliteit van kabels en afspeelapparatuur is behoorlijk omhoog gegaan,die benutten de hoge resolutie. Ik denk dan ook dat we voorlopig wel even met debeeldschermen van nu uit kunnen zingen.”

Contrast ratio

Het is een bekend probleem bij oude televisies: het wit op het beeldscherm is eerdergrijs en het zwart lijkt ook meer op een tint uit die buurt. De kleuren zijn eenstuk matter dan in het echt. Gelukkig is het contrast van tv's de afgelopen jarenbehoorlijk toegenomen en spatten de kleuren weer van het scherm. Dit contrast wordtafgelezen aan de zogenaamde 'contrast ratio' of contrast verhouding. Hoe hoger dezeis, des te meer meer kleuren er te onderscheiden zijn. Is de verhouding bijvoorbeeld1600:1, dan betekent dit het scherm 1600 verschillende tinten tussen zwart en witkan laten zien. Tot zover de theorie, want Arnts heeft wel wat op te merken aandeze term. ,,Het komt in de praktijk voor dat een scherm met een contrast ratiovan 1000:1 beter is dan een tv met 1500:1. Er zijn namelijk verschillende manierenom de verhouding te meten. Daarbij wordt heel veel van het contrast bepaald doorde beeldbuis van de televisie. Als iemand een nieuwe televisie wil kopen, kan hijbeter in de winkel het contrast ervaren, dan zich focussen op deze cijfers. Hetcontrast is namelijk ook heel persoonlijk, de een heeft behoefte aan veel kleur,de ander niet.”

Helderheid

Ook voor de mate van helderheid is een aanduiding in het leven geroepen: het aantalcandela per M2 (cd/m²). Candela is het Latijnse woord voor kaars en het getal geeftde lichtsterkte weer. In makkelijkere taal: hoe meer cd/m², hoe krachtiger de lichtbron.En dat komt de helderheid van het beeldscherm ten goede. Volgens Maurice Arnts geldtvoor de helderheid hetzelfde als voor de contrast ratio. ,,Je moet toch met je eigenogen zien welke of je wel behoefte hebt aan een hoge helderheid. Cijfers zeggendaarin weinig.”

'Het gaat om wat je erin stopt'

Dat een televisie met een hoge contrast ratio en helderheid van iedere opname eenfeest maakt om naar te kijken, is volgens Arnts een misverstand. ,,Het gaat om watje erin stopt. Een oude film met matte kleuren fonkelt niet van je scherm af, omdatje een een hoge contrast ratio hebt. Dat geldt ook voor de helderheid. Bij nieuwefilms is het wel goed te zien, maar dat ligt aan de film. Alleen de resolutie geeftbijna altijd mooi beeld. Toch, als je de tv op de computer aansluit om op Youtubeeen filmpje te kijken, dan blijft de kwaliteit ook slecht. ”

Bronnen en meer informatie