GIDS: Complete uitleg video-aansluitingen

Door: redactie-besteproductnl | 26 februari 2009 13:36
BesteProduct geeft in een gids uitleg over video-aansluitingen. Welke aansluitingen zijn er en wat zijn de voor- en nadelen hiervan?
GIDS

De tijd dat je met een SCART-kabel al je randapparatuur op je televisie kon aansluiten, verdwijnt langzaam maar zeker. Sinds er steeds nieuwere hardware op de markt komt, veranderen ook de video-aansluitingen. Als je nu een televisie aanschaft, is deze bijna altijd HD Ready of Full HD. “En dat zorgt ervoor dat de video-aansluiting ook geüpgraded moet worden”, vertelt Marthijn van Oostveen van www.tvkabels.nl. “Deze nieuwe televisies zijn klaar voor een hogere resolutie (High Definition) en voorzien van HDMI- of DVI-aansluiting, die kunnen deze resolutie aan. Zij zenden namelijk digitale signalen door.”

Wat wordt er via de aansluitingen nu eigenlijk doorgestuurd?

Stel: je hebt een dvd-speler. Om hem te laten werken, moet je deze natuurlijk op je televisie aansluiten, omdat je anders geen signaal doorgeeft. Deze aansluiting geeft informatie door aan de televisie, zoals welke kleuren waar op het scherm moeten komen en in welke scherpte. Bij veel video-aansluitingen wordt daarnaast ook het geluid door de kabel verstuurd. De signalen op deze manier verzonden worden, zijn analoog of digitaal. Daarover later meer.

Welke videosignalen zijn er?

Er zijn veel verschillende aansluitingen, zoals Composite, S-video, RGB, Component, HDMI en DVI. Die eerste vier zijn analoog, de laatste twee digitaal. Bij een analoge aansluiting bestaat het videosignaal uit vijf componenten. Dat zijn de kleuren rood, groen, blauw, de horizontale synchronisatie en verticale synchronisatie. In de regel geldt dat hoe beter deze signalen worden gescheiden in de aansluiting, hoe beter het resultaat op je scherm is. Bij de analoge aansluitingen wordt geen audiosignaal doorgegeven. Het is overigens een misverstand dat SCART ook een videosignaal is. SCART is namelijk de naam van de verbindingskabel. Deze kan een composite-, RGB of een s-videosignaal doorsturen. Bij een SCART-aansluiting wordt ook het geluidssignaal doorgegeven.Daarnaast zijn er dus digitale aansluitingen, zoals HDMI en DVI. Van Oostveen: “Deze aansluitingen zenden digitale signalen uit. Op deze aansluitingen kan dus ook weer nieuwe hardware gezet worden, zoals de Blu-rayspeler, de HD-dvdspeler, een beamer met HDMI of DVI-aansluiting en tal van andere apparaten.”

Wat is het verschil tussen digitale en analoge aansluitingen?

Van Oostveen: “Het verschil tussen analoog en digitaal is de storingsgevoeligheid. Bij analoge signalen zal altijd een ruis zijn, hoe minimaal ook. Dat is bij een digitale aansluiting niet het geval.”

Wat zijn de voordelen en nadelen van digitale aansluitingen?

Analoge signalen:

Voordelen:

  • De kabels voor de zijn nu goedkoper, vanwege de toenemende vraag naar kabels voor digitale signalen.

Nadelen:

  • Analoge signalen worden snel vervuild door ruis, dit zorgt ervoor dat het beeld minder scherp is. Daarbij kan er maar een beperkte resolutie worden doorgestuurd.

Digitale signalen:

Voordelen:

  • Het beeld is ruisvrij en veel hogere resolutie dan analoge signalen.

Nadelen:

  • De digitale decoders voor de ontvangst van digitale televisie zijn vrij prijzig, vooral de HD-decoder kost veel.

Welke aansluiting wordt momenteel het meest gebruikt en welke heeft de toekomst?

Waar in de jaren ’90 vooral de SCART-kabel veel werd gebruikt als aansluiting, is dat volgens Van Oostveen nu vooral aan de HDMI-aansluiting besteed: “En deze zal in de toekomst nog veel meer gebruikt gaan worden”, denkt hij. “Steeds meer mensen kopen nu en televisie met HDMI, gewoonweg omdat die aansluiting nu bijna standaard op de nieuwe televisies zit. Ook merk ik dat steeds meer mensen voor hun gameconsole digitale kabels kopen, want de nieuwste spelcomputers zijn ook in High Definition. Zo kun je games spelen in een veel hogere resolutie en in denk dat dat alleen maar voor meer speelplezier zorgt.”

Waar moet ik op letten als ik kies welke aansluiting ik wil hebben?

Niet iedere televisie of dvd-speler kan iedere aansluiting aan. Daarom is het volgens Van Oostveen voor consumenten noodzaak eerst te kijken welke aansluitingen op hun televisie zitten. “De apparatuur die je erbij koopt of thuis hebt staan, moeten ook deze aansluitingen bezitten. Bezit de apparatuur niet de aansluitingen die op je televisie passen, dan kan het voorkomen dat je ze niet kunt aansluiten. Laat je dus goed informeren bij de aanschaf van je apparatuur!”

Hoe belangrijk is de kwaliteit van de kabel en waarom?

Van Oostveen: “De overbrenging van de signalen is bij elke kabel gelijk. Het enige waar je op moet letten is het materiaal waar de kabels van gemaakt zijn. De kwaliteit van de kabel is belangrijk voor de levensduur. Een kabel die van wat sterker materiaal is gemaakt, zal ook een wat langere mee gaan.”

Meer informatie en bronnen
Relevante artikelen:

Relevante ranglijsten met de beste producten:

Externe bronnen of relevante links: