Philips 3D-ready televisies

Door: redactie-besteproductnl | 16 april 2010 17:58
BesteProduct geeft informatie over 3D-televisie van Philips, met aandacht voor de Philips Cinema 21:9, de voor- en nadelen van 3D.
Met zendertje en brillen 3D op flatscreens

16 april 2010 door Paul Gersen
Ook bij Philips denken ze dat 3D het in 2010 helemaal gaat worden. Het bedrijfuit Eindhoven zal verschillende van haar flatscreens 3D-ready op de markt brengen.Dat betekent dat je televisie nog een updatepakket nodig heeft om driedimensionaalbeeld te kunnen uitzenden.

Met 3D-ready kun je zelf je moment om 3D aan te schaffen kiezen
De 3D-versie van de Cinema 21:9 moet het paradepaardje van Philips worden.

3D-ready flatscreens: wel een upgradepack nodig
Philips zet dit jaar compleet in op 3D-ready. Zowel hun 8000- en 9000-serie alsde Philips Cinema 21:9 die dit jaar op de markt komen, zullen driedimensionaal beeldkunnen geven. Dat gaat echter niet automatisch: om een 3D-signaal te kunnen latenzien, heb je wel een 3D-upgradepack nodig. Deze zijn voor ongeveer driehonderd eurolos te kopen en bevatten een draadloze zender en twee 3D-brillen. Het zendertjeplug je in op je televisie en deze stuurt de brillen aan. Vanaf dat moment zendtde televisie in razend tempo om en om een beeldje naar je linker- en rechteroog.De bril zorgt dat het beeldje bij het juiste oog aankomt. Op die manier worden jehersenen ‘gefopt’ en zie je de beelden in 3D.

Cinema 21:9 in 3D: het paradepaardje
De 3D-versie van de Cinema 21:9 moet het paradepaardje van Philips worden. Vorigjaar baarde deze televisie al opzien. Het formaat is namelijk behoorlijk onorthodox:doordat hij extra breed is en een schermverhouding van 21:9 heeft, kunnen filmsin bioscoopformaat worden vertoond. Deze tv rolde in positieve zin al over de tongenvan de Nederlandse televisie-experts. Johan de Groot, hoofdredacteur van AVblog.nlroemde de televisie bij de BesteProductAwards van 2009, omdat het een eenvoudigidee was, maar toch out of the box gedacht. Nu deze Cinema 21:9 een 3D-update krijgt,is het bioscoopplaatje voor Philips redelijk af.

Zelf beslissen wanneer 3D
Dat de televisies 3D-ready zijn, heeft zo zijn voor- en nadelen. De 8000- en 9000-seriezijn uitgerust met Ambilight (er wordt een gloed op de muur achter de tv geprojecteerddie past bij het beeld op het scherm), de 9000-serie heeft een framerate van 400Hz (per seconde worden er dus vierhonderd beeldjes getoond) en de 8000-serie richtzich erg op online entertainment. Kortom: iedere lijn tv’s heeft zijn eigen specificaties,en dus zijn eigen kracht. Door deze televisies 3D-ready te maken, profiteer je alsconsument van al deze voordelen van de televisie en kun je zelf beslissen of jezelf al toe bent aan een 3D-beeld. Ben je dat, dan schaf je de upgradeset aan.

Nu nog prijzig
Het aanschaffen van een plasmatelevisie met 3D-technologie is momenteel nog geengoedkope bezigheid. Het model dat we bij Panasonic hebben gezien, de TX-P50VT20,is zo'n vijfhonderd euro duurder dan dezelfde plasmatelevisie zónder 3D. Daarbijkrijg je overigens wel twee benodigde brillen, die los rond de honderd euro gaankosten. Deze flatscreen wordt, samen met een grotere broer, in mei op de markt gebracht.

Philips had er ook voor kunnen kiezen een bepaalde lijn met 3D-flatscreens op demarkt te brengen die als aparte serie zou gaan fungeren. In dat geval had je alsconsument nu al moeten beslissen of je driedimensionaal beeld zou willen hebben,terwijl de techniek nog redelijk nieuw is en het aantal bronnen (zoals films entelevisieprogramma’s) nog erg beperkt is. Nu kun je die beslissing nog even uitstellenen de ontwikkelingen aankijken. De kans is groot dat de 3D-upgradepacks over eenjaar goedkoper en beter zijn.

Met upgradepack toch nog een dure hobby
Aan de andere kant kan de verkoop van 3D-ready-televisies de zweem van het op dubbelekosten jagen van de consument niet echt onderdrukken. Je betaalt extra voor hetfeit dat je flatscreen 3D aankan, maar in de praktijk heb je er niks aan totdatje nóg een keer je portemonnee voor een upgradepack trekt. Op deze manier lijkendeze televisies redelijk goedkoop, maar betaal je voor het complete pakket tochnog redelijk veel geld. De goedkoopste 3D-ready televisie kost namelijk 1399 euro,voor een upgradeset betaal je 299 euro.

Pluspunt 3D-ready televisies
+ 3D pas aanschaffen als het meer ontwikkeld is
+ Specifieke kwaliteiten van lijnen Philips-televisies

Minpunt 3D-ready televisies
- toch nog prijzig
- extra kastje