Video-aansluitingen: RGB video

Door: redactie-besteproductnl | 26 februari 2009 14:15
GIDS
RGB video

Wat is het?

RGB video is een goede analoge video-aansluiting. RGB staat voor de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw.Bij deze aansluiting worden deze drie signalen van elkaar gescheiden. Dat zorgt voor een betere beeldkwaliteitdan bijvoorbeeld composite video (geen gescheiden signalen) of S-video (maar twee gescheiden signalen).

Naast de RGB-aansluiting waarbij drie signalen worden gescheiden, zijn er nog twee andere: de RGBS-aansluiting ende RGBHV-aansluitingen. Deze verschillen van de eerste in hun scheiding van signalen. Bij de RGBS-aansluiting, wordtnaast de drie kleuren ook het signaal voor synchronisatie van het beeld gescheiden. Dat zorgt voor nog betere kwaliteitbeeld. Bij RGBHV wordt zelfs de synchronisatie weer opgedeeld in de horizontale en verticale synchronisatie. Een hele mondvol, maar het beeld wordt er beter van.

Veel oudere televisies hebben een RGB-ingang, maar ook dvd-spelers, satellietontvangers en dergelijke zijn er doorgaansmee uitgerust. De kabel die de verbinding moet maken, is vaan een SCART-kabel. Er zijn ook speciale RGB-connectoren.

Het nadeel van RGB-video is dat het signaal nogal een hoge bandbreedte heeft. Hierdoor mag de kabel die tussen deapparaten zit, niet te lang zijn. Hoe langer de kabel, hoe slechter het signaal.

Het is een misverstand dat iedere televisie met een SCART-aansluiting ook RGB-ontvangst hebben. Voor veel grote televisiesgeldt het wel, maar bij kleinere tv’s kan ook een composite of S-video-signaal worden ontvangen. Hoe dat bij jouw televisie zit,moet je dus even opzoeken in de gebruiksaanwijzing.

Voor welke toepassingen kan het gebruikt worden?

Veel oudere, grote televisies hebben een RGB-aansluiting. Dat geldt ook voor veel dvd-spelers en satelliet-ontvangers.

Voordelen

  • Het beeld heeft geen ruis
  • Het beeld is scherp en kleurrijk

Nadelen

  • Omdat het signaal een hoge bandbreedte heeft, moet de kabel tussen de bron en de televisie niet te lang zijn. Anders wordt het signaal minder
  • Door de hoge bandbreedte is het signaal gevoelig voor storingen

Externe bronnen of relevante links: