Video review: Philips Cinema 21:9

Door: redactie-besteproductnl | 19 augustus 2010 16:14
Video review van de Philips Cinema 21:9. Een LCD-televisie met een beeldscherm dat op het bioscoopformaat is gebaseerd

Review Philips Cinema 21:9

30 juli 2010 door Paul Gersen
Films op je televisie zoals ze bedoeld zijn. Met die kreet prijst Philips zijnvlaggenschip aan: de Cinema 21:9. Het onorthodoxe formaat doet al snel vermoedenwat de kracht van deze reusachtige flatscreen is: hij heeft dezelfde beeldverhoudingenals een bioscoopscherm, waardoor de irritante zwarte balken langs het scherm tothet verleden behoren. Een prachtscherm voor iedere echte filmliefhebber, als jetenminste de hoge prijs wil betalen.

Chique, imposant en robuust, woorden die synoniem staan voor deze tv
Een bakbeest van een flatscreen, maar wel prijzig

Met 3500 euro kun je een hoop leuke dingen doen: een leuk tweedehands autootjeaanschaffen, een lange vakantie vieren of jezelf trakteren op wat leuke nieuwe meubels.Of op de Cinema 21:9, het paradepaardje van Philips. Deze LCD-flatscreen is met geen enkele andere televisie te vergelijken:niet alleen heeft hij afmetingen waar je U tegen zegt (56 inch, maar veel brederdan dat we gewend zijn), ook de beeldverhouding is anders dan normaal: niet hetbekende 16:9, maar 21:9. Het is het formaat waarop ook de meeste films worden geschoten.Deze worden op een normaal scherm vergezeld door twee zwarte balken aan de boven-en onderkant, maar bij de Cinema heb je dit probleem niet. Philips isde eerste – en voorlopig enige – producent die met een dergelijke televisie komt.Een mooi voorbeeld van buiten de bekende kaders denken. Daarbij is deze flatscreenook nog eens uitgerust met Ambilight en internet: op het eerste gezicht lijkt het erop dat iedere filmfanaatzich met dit apparaat als een kind in een snoepwinkel voelt.

Bouw en design
Chique, imposant en robuust. Deze drie woorden staan synoniem voor deze PhilipsCinema. De omlijsting van het scherm is uit één stuk hoogglans kunststof gemaakt,dus je hebt geen last van lelijk afgewerkte randen. De televisie is behoorlijk zwaaren ongeveer tien centimeter dik: aan de forse kant voor een flatscreen. Met zijnenorme lengte is deze tv ook een echte eyecatcher. Het is wel duidelijk dat hijgebouwd is om aan de muur te hangen: een voetsteun is niet standaard bijgeleverden de Ambilight-functie werkt het beste dicht bij een vlakke achtergrond. Zoalseen hoogwaardig product betaamd, is de afwerking in alle details doorgevoerd: zelfsde afstandsbediening – waar door fabrikanten doorgaans niet de meeste aandacht aanwordt besteed - ziet er goed uit: hij misstaat niet op de salontafel.

Gebruiksvriendelijkheid
Het aansluiten van deze Philips is geen probleem. Stop de kabels in de netjes aangegevenaansluitingen en je bent zo klaar. Ook het instellen levert geen problemen op: dezetelevisie zorgt er grotendeels zelf voor dat alles zo goed mogelijk uit komt. Deafstandsbediening is erg overzichtelijk: er wordt duidelijk niet gepocht met allerhandeonmogelijke opties: alleen de belangrijkste functies die je in de praktijk veelgaat gebruiken, zijn aanwezig. Het wijst zich allemaal vanzelf. Dat geldt ook voorde menustructuur van de televisie: duidelijk is dat Philips alles zo simpel mogelijkheeft proberen houden: er fijn in een tijd dat steeds meer onoverzichtelijk wordt.

Beeld bij films
Deze tv richt zich helemaal op de filmfanaat. Ergens ook wel logisch, want veelanderen zullen niet zoveel geld uitgeven aan een televisie. Het belangrijkste– en meest vernieuwende – aan deze flatscreen is het beeldformaat. Zoals eerderaangegeven, komt deze overeen met het formaat waarin de meeste films geschoten worden.En dat zie je. Waar bij normale televisies de zwarte balken aan de boven- en onderkantschering en inslag zijn, heb je bij deze tv nergens last van. Sterker nog: een filmkomt ontzettend sterk uit, niet in de laatste plaats door de enorme breedte vanhet scherm. Dit zorgt voor een ervaring die wel wat weg heeft van een bioscoopbezoek:doordat je constant met je blik over het hele scherm beweegt, wordt het allemaaleen stuk levendiger, alsof je ogen tekort komt. Erg enerverend! Ook over de scherptevan het beeld (een resolutie van 2560 x 1080p) en de natuurlijke kleuren niets danlof. Een filmp kijken met vrienden zal nooit meer hetzelfde zijn.

Beeld bij televisie
Bij kijken naar normale televisie-uitzendingen treedt echter een probleem op:daar is de beeldverhouding niet natuurlijk. Kijk je op het formaat 16:9, waarophet bedoeld is, dan treden er zwarte balken op aan de zijkanten. Dit is wel te verhelpendoor het beeld kunstmatig naar 21:9 te brengen. Dan valt er echter wel beeld aande boven- en onderkant weg. Niet erg bij een voetbalwedstrijd (dan speelt het belangrijkstezich toch in het midden van het scherm af), maar bij groteske scènes waarbij hetvolle beeld wordt gebruikt toch wat vervelend. Gelukkig is wel nagedacht overde ondertiteling bij het omschakelen van 16:9 naar 21:9: deze televisie bevat ookeen stand waarmee deze niet voor een gedeelte wegvalt.

Ambilight
Een functie die de beeldbeleving nog een stuk levendig maakt, is Ambiligt. Dat werktals volgt: aan de randen van de televisie zitten lichtjes die de kleur van het beelddoortrekken naar de muur achter je televisie. Daarmee wordt optisch het beeld eenbeetje groter. Je ziet natuurlijk geen echt signaal op de muur, maar de kleurendie op dat moment op het scherm te zien zijn. Dat oogt erg natuurlijk en warm.

Geluid
De speakers bij deze televisie zitten aan de achterkant. Dat betekent dat je hetscherm dicht bij de muur moet zetten, want deze gebruikt hij voor weerkaatsing.Het geluid is een stuk voller en met meer bas dan dat van veel andere flatscreens.Er is duidelijk aandacht besteed aan dit punt, dat voor veel andere fabrikantentoch een ondergeschoven kindje is. Natuurlijk klinkt het beter met een home cinema-set,maar voor een televisie als deze kan het geluid er heel goed mee door.

Extra's
De meest in het oog springende extra functie is de internetoptie. Hier is duidelijkveel aandacht aan besteed. Zo zijn er interessante vooringestelde 'widgets': jekunt filmpjes op YouTube bekijken (helaas niet in 21:9, jammer bij trailers!), jee-mail bekijken, het weer checken en de beursperikelen volgen. Echt blij wordenwe van het open internet: in principe kun je iedere pagina die te vinden is bekijken.Dat is bij veel andere televisies toch een gemis. Soms vertekenen de webpagina'swat, maar dat komt omdat ze niet gebouwd zijn voor het bekijken via de televisie.

Conclusie
De Philips Cinema 21:9 is door zijn formaat en beeldverhouding uniek in zijn soort.En uniek betekent in dit geval ook goed: films kijken fantastisch weg, de kleurenzijn mooi en beelden worden ontzettend scherp weergegeven. Daarmee is deze televisieeen fantastische optie voor iedere filmliefhebber. Kijk je meer naar televisiezenders,dan is deze tv minder interessant: dan zijn de beeldverhoudingen niet ideaal. Tochis het grootste struikelblok de prijs van de Philips Cinema 21:9. Deze ligt namelijk rond de 3500euro.En dat moet je er maar net voor over hebben.

Pluspunten Philips Cinema 21:9
+ Fantastische weergave films
+ Erg goede internetoptie
+ Ambilight

Minpunten Philips Cinema 21:9
- Erg prijzig
- Niet het ideale formaat voor televisiebeeld