Thermostaat: tips bij het kopen van een thermostaat [koopgids]

Door: redactie-besteproductnl | 17 maart 2014 13:36
Is je thermostaat stuk of wil je graag een nieuwe thermostaat met meer mogelijkheden? Wij leggen je graag uit welke mogelijkheden er zijn. Van de conventionele thermostaat tot de E-thermostaat, die je op afstand vanaf je smartphone kunt bedienen. En wist j
Koopwijzer
Koopgids Thermostaat
De mooiste van allemaal maar helaas nog niet verkrijgbaar in Nederland, de slimme thermostaat van Nest

Wat doet een thermostaat?

Voor je een nieuwe thermostaat aanschaft, is het wel goed om je te realiseren wat een thermostaat doet. Met een thermostaat bedien je in feite je cv-ketel als een afstandsbediening. De thermostaat vertelt de cv-ketel wanneer hij moet aanslaan en warmwater moet leveren aan de radiatoren in je huis. Dit is de basis. De oude conventionele thermostaten werken ook nog echt op die manier. Die geven de opdracht op volle kracht te verwarmen als je de temperatuur opschroeft en pas te stoppen als de gewenste temperatuur is bereikt. Vergelijk het met een stoplicht dat op groen springt, waarna je vol gas optrekt tot het volgende stoplicht dat op rood staat en je boven op de remt stamt. Het mag duidelijk zijn dat dit niet het meest plezierig en meest energiezuinig is. Heb je een dergelijke thermostaat aan je muur hangen, dan is het raadzaam deze te vervangen door een moderne thermostaat.

Modulerende thermostaat bespaart energie

Bij een moderne thermostaat (een modulerende thermostaat) gaat het opwarmen veel meer geleidelijk. Om in dezelfde beeldspraak te blijven: vergelijk het met de groene golf van verkeerslichten. De pieken en dalen zijn veel minder groot en daardoor is het comfortabeler in huis en is de thermostaat veel gebruiksvriendelijker. Met een modulerende thermostaat kun je ongeveer 3% energiekosten besparen.
Let op: een modulerende thermostaat werkt alleen in combinatie met een cv-ketel die ook kan moduleren.
Bij de specificaties van een thermostaat kom je de term OpenTherm Modulerend tegen. Dit betekent dat de thermostaat geschikt is voor elke cv-ketel die kan moduleren.

Vergelijk thermostatenBen je op zoek naar een nieuwe thermostaat? In onze ranglijst met thermostaten vergelijk je eenvoudig alle thermostaten.

Optie op een klokthermostaat

Als je nu een nieuwe thermostaat aanschaft, raden we aan in ieder geval een klokthermostaat te schaffen. Met een klokthermostaat kun je van tevoren instellen op welk moment het welke temperatuur in huis moet zijn. Dit zorgt ervoor dat je huis lekker warm is als je thuis komt, maar ook dat de kachel niet onnodig staat te loeien als je er niet bent. Dat scheelt energie en dus geld.Je hebt klokthermostaten met verschillende opties. Dit zijn enkele belangrijke:

Meerdere programma’s instellen
De wat luxere klokthermostaten hebben de mogelijkheid om meerdere programma’s in te stellen. Bijvoorbeeld apart voor weekend en werkdagen. Ook kun je een programma instellen voor als je op vakantie bent of als je een periode langer thuis bent.

Bewegingssensor
Een bewegingssensor controleert op regelmatige tijd of er daadwerkelijk iemand in de ruimte is die hij moet verwarmen. Is er lange tijd geen activiteit, dan wordt de ruimte niet extra verwarmd. Dat bespaart energie.
Nadelen:

  • Een thermostaat met bewegingssensor is vaak duurder in de aanschaf.
  • Als je een tijd boven bent en weer beneden komt, kan het wat kil aanvoelen.

Buitensensor
Meet de buitentemperatuur en houdt daarmee ook rekening bij het inschakelen van de CV-ketel. Deze functie kan handig zijn als je bijvoorbeeld een open haard hebt. Als die in dezelfde ruimte hangt als de thermostaat voor het hele huis, kan dit tot gevolg hebben dat het in de woonkamer warm is maar in de overige vertrekken te koud.
Ook bij een kantoor aan huis kan een buitensensor een oplossing zijn als je er met een centrale thermostaat niet in slaagt de ruimte comfortabel te verwarmen.

Lichtsensor
Een geïntegreerde lichtsensor zorgt ervoor dat een periode nadat het licht is uitgedaan, automatisch de rusttemperatuur wordt geactiveerd. Dat betekent dat als je een keer vroeg naar bed gaat, de temperatuur ook eerder daalt in huis. En ben je een paar uur weg, dan stook je niet voor een leeg huis. Daarmee kun je stiekem behoorlijk wat energie en geld besparen.

Wat is een slimme thermostaat?

De term slimme thermostaat zorgt nog al eens voor verwarring omdat fabrikanten en (energie)leveranciers ze nog al eens door elkaar gebruiken. Een slimme thermostaat heeft in ieder geval een groot aantal opties, zoals een bewegingssensor. Kijk goed naar de mogelijkheden en bepaal of je die daadwerkelijk nodig hebt.

Voor- en nadelen van een wifi thermostaat?

De nieuwste trend bij slimme thermostaten is de thermostaat met wifi. Deze klokthermostaat staat via internet in verbinding met je smartphone, tablet of computer en is zo op afstand te besturen.Wil je een wifi thermostaat aanschaffen, lees dan de uitgebreide uitleg en een overzicht van wifi thermostaten. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen wifi thermostaten
  • Bediening is gebruiksvriendelijk en gaat eenvoudig.
  • Je verwarming staat nooit meer aan als er niemand thuis is.
  • Het is altijd lekker warm in huis (als je ten minste niet vergeet de temperatuur hoger te zetten als je naar huis rijdt)
  • Sommige apps geven ook een actueel inzicht in je verbruik. Zo kun je scherp in de gaten houden hoeveel energie je verbruikt.
  • Veel wifi thermostaten hebben standaard luxe opties als een bewegingssensor.

Nadelen E-thermostaten
  • Zonder smartphone of tablet heeft een wifi thermostaat geen toegevoegde waarde. De meeste wifi thermostaten werken doorgaans alleen smartphones en tablets met een besturingssysteem van iOS (Apple) en Android.M
  • Prijziger dan een gewone klokthermostaat. (Veel energieleveranciers, hebben echter acties waardoor je als (nieuwe) klant aanzienlijke korting krijgt).
  • Als je smartphone uitvalt, kun je de thermostaat niet op afstand besturen. De thermostaten zijn gelukkig ook in te stellen via het beeldscherm aan de muur of via de computer.
  • Niet op elke cv-ketel aan te sluiten.

Ophangtips voor een thermostaat

Je kunt nog zo’n luxe thermostaat aanschaffen, als je hem niet op de juiste plek hangt, krijg je het nog steeds niet comfortabel in huis. En hoewel onderstaande tips open deuren lijken, blijkt uit een rondgang langs monteurs dat thermostaten op de meest onmogelijke plekken hangen. Als je een nieuwe thermostaat aanschaft, kijk dan eens naar de plek waar je hem ophangt. Misschien is dat een goed moment om hem eens op een andere plek te kiezen.

Houd de volgende tips in de gaten:

  1. Hang de thermostaat niet voor openslaande deuren of ramen. Door de kou kan de thermostaat aanslaan, terwijl dat niet nodig is.
  2. Vermijd warmtebronnen. Hang de thermostaat niet boven een radiator of naast een open haard of gaskachel. Let ook op met (elektrische )vloerverwarming onder bijvoorbeeld een keuken.
  3. Hang de thermostaat niet op een plek waar vaak vol de zon op staat. Bij een stralende winterdag kan dat ervoor zorgen dat het in veel delen in huis akelig koud is en je de temperatuur slechts moeizaam omhoog krijgt.
.