Energieverbruik vaatwasser: verschil lang en kort programma

Door: redactie-besteproductnl | 28 januari 2014 16:15
Wat is het verschil in kosten als ik een ander programma gebruik op mijn vaatwasser/afwasmachine?
Koopwijzer

De vaatwasser op het kantoor van BesteProduct.nl

Op het kantoor van BesteProduct.nl doen we de vaat met een Bosch vaatwasser. We kregen hem in 2008 cadeau van de verhuurder. Ondanks dat we alle kanten van de vaatwasser onderzochten, konden we geen typenummer ontdekken. Onze “Bosch Exclusive” maakt echter kwalitatief een goede indruk, wast altijd de boel schoon en was destijds vast geen koopje.

Gebruik het energiezuinigste programmaTip: gebruik altijd het energiezuinigste programma waarbij de vaat nog schoon uit de machine komt. Je bespaart 10 tot 50 euro per jaar.

Verschil energieverbruik vaatwasser op kantoor (+/- 17 euro)

We hebben enkele weken de vaatwasser op het kortste programma laten draaien en daarna op het langste programma. De vaat was doorgaans niet erg vies. Veel koffiekopjes en borden van de (brood)lunch die zowel op het korte als lange programma schoon uit de afwasmachine kwamen.

Tabel: verschil in energieverbruik vaatwasser op kantoor BesteProduct.nl
Kort programmaLang programmaVerschil
Duur31 minuten148 minuten117 minuten
Verbruik per keer0,83 kWh1,12 kWh0,29 kWh
Kosten per keer18,7 cent25,2 cent6,5 cent
Verschil+35%

Het verschil tussen het hele jaar het korte of het hele jaar het lange programma draaien is 17 euro.De berekening is simpel. We gebruiken de vaatwasser van maandag tot vrijdag, 260 keer per jaar. Per keer besparen we 6,5 cent en dat levert zo’n 17 euro op gerekend over een heel jaar met een stroomprijs van 22,5 cent per kWh.

Verbruik van de vaatwasser thuis (+/- 66 euro)

Thuis heb ik een 10 jaar oude vaatwasser van Bosch. Door het meten met de energiemeters van Essent was ik er al achter dat het apparaat veel stroom verbruikt. In het kortste programma al zo’n 1,7 kWh per keer, wat me 38 cent per vaat kost.Het langste programma kostte per keer gemiddeld 52,6 cent!

Tabel: verschil in energieverbruik vaatwasser thuis
Kort programmaLang programmaVerschil
Duur73 minuten143 minuten70 minuten
Verbruik per keer1,68 kWh2,32 kWh0,64 kWh
Kosten per keer37,8 cent52,2 cent14,4 cent
Verschil+35%

Per jaar is het verschil groter. Thuis zijn we met zijn vijven en de vaatwasser draait dus elke dag minimaal één keer. In de maand november heb ik de vaatwasser 38 keer gebruikt. Door vakantie zal het gemiddelde jaarlijks gebruik wat lager liggen dus rekenen we voorzichtigheidshalve met 33 wasbeurten per maand.Het korte of langste programma scheelt jaarlijks 57 euro.

Vaatwassers vergelijkenOp zoek naar een vaatwasser? Bekijk de overzichten van inbouw vaatwassers envrijstaande vaatwassers.

Conclusie

Je verbruik met een lang programma ligt gemiddeld 35 procent hoger ten opzichte van een kort programma. Zeker als je de vaatwasser vaak gebruikt en je afwasmachine al op leeftijd is, kan dat in de papieren lopen. Grofweg zal de besparing tussen de 15 en 75 euro per jaar liggen. Als je vaat met een kort programma doorgaans net zo schoon wordt, kunnen we geen reden bedenken om deze op het lange programma te laten draaien.

.