Volg ons
Bekijk de video
Wasdroger kopen (koopgids)
Koopwijzer

Koopgids wasdroger: in zes stappen een droger kopen

door

Voor mensen die niet al te veel droogruimte in huis hebben, vaak haast hebben of veel sportkleding, handdoeken en babykleertjes wassen is een droger absoluut geen overbodige luxe. Je gooit je kleding er – regelrecht schoon uit de wasmachine gekomen – in en na een korte periode is al je kleding kastdroog. Nu is er ontzettend veel aanbod op het gebied van drogers. Dus is het belangrijk dat je goed weet waar je op moet letten als je zo’n machine aanschaft. Daarom heb ik de belangrijkste feiten over wasdrogers voor je op een rijtje gezet, zodat je straks precies de droger thuis hebt staan, die bij jou past.

Indien je weinig tijd heb en snel een keuze wilt maken, vind je hier een beknopte koopgids. Wil je meer uitleg en informatie, ga dan door naar de uitgebreide koopgids.

Verkorte koopgids wasdrogers

Stap 1: Welke type wasdrogers kun je allemaal kopen?

Er zijn simpelweg 4 soorten wasdrogers, namelijk de condensdroger, warmtepompdroger, luchtafvoerdroger en de gasgestookte wasdroger.

Stap 2: Hoeveel energie verbruikt een wasdroger en hoe zie ik of deze zuinig is?

led tv vergelijken

Een wasdroger gebruikt over het algemeen behoorlijk wat energie, maar iedere machine heeft wel een eigen energieklasse. Sinds eind 2012 zijn dit C, B, A, A+, A++ en A+++, waarbij C de minst zuinige is en A+++ de zuinigste.

Stap 3: Hoe groot moet mijn wastrommel zijn?

Uiteraard is dit heel persoonlijk, het hangt immers af van hoeveel was jij wilt drogen in één keer. Handig is om ongeveer net zo’n grote trommel in je wasdroger te hebben als die van je wasmachine.

Stap 4: Moet ik een wasdroger hebben die elektronisch of op tijd droogt?

In principe wordt je kleding op beide manieren droog, maar toch is er een verschil. Bij tijdsbesturing is een programma gekoppeld aan een vast aantal minuten, terwijl bij elektronische vochtigheidsmeting de machine de gewenste droogtegraad ‘meet’. Hierdoor blijft je wasgoed langer mooi en verbruikt je droger minder energie.

Stap 5: Welk droogprogramma moet ik gebruiken voor welk kledingstuk?

Iedere wasdroger heeft meerdere programma’s, waarbij met symbolen en tekst vaak aangegeven wordt welke stand waarvoor dient. Zo heb je bijvoorbeeld een apart programma voor wollen kleding.

Stap 6: Hoe maak ik mijn wasdroger schoon en hoe vaak moet ik dat doen?

Hoe vaak je de wasdroger moet schoonmaken hangt natuurlijk af van het feit hoe vaak je de machine gebruikt. Er zijn in ieder geval zijn er 4 dingen die je schoon moet maken, namelijk het pluizenfilter, de condenswaterbak, de condensor zelf en de buitenkant van de droger. In de uitgebreide koopgids ga ik hier dieper op in.

Vergelijk wasdrogers Op zoek naar een nieuw wasdroger? Bekijk onze ranglijst van wasdrogers voor een overzicht testen en prijzen van alle wasdrogers.

Uitgebreide koopgids wasdrogers

Stap 1: Welke type wasdrogers kun je allemaal kopen?

Alle wasdrogers drogen op dezelfde manier: de wastrommel draait terwijl er warme lucht door de was geblazen wordt. Maar wasdrogers gebruiken hiervoor wel verschillende technieken; er zijn welgeteld 4 soorten wasdrogers.

Condensdroger

Zo heb je de condensdroger, waarbij de vochtige lucht opgevangen wordt in een bakje in de machine. Dit bakje moet regelmatig geleegd worden. Bij veel condensdrogers bestaat echter ook de mogelijkheid het condenswater via een afvoerslangetje af te voeren, bijvoorbeeld door deze te plaatsen in de afvoerpijp van de wasmachine.

Warmtepompdroger

led tv vergelijken

Naast de condensdroger is er de warmtepompdroger. Dit is een energiezuinige condensdroger met energielabel A (of zelfs nog zuiniger), waarbij de lucht wordt verwarmd door middel van een ingebouwde warmtepomp. De aanschafprijs van een warmtepompdroger ligt een stuk hoger dan die van een luchtafvoer- of condensdroger. Of je het verschil in aanschafprijs terugverdient door het lagere energieverbruik, ligt er helemaal aan hoe frequent je de droger gebruikt. Wanneer je een warmtepompdroger hebt aangeschaft is het heel belangrijk dat je de condensor schoon houdt. Deze condensor is echter niet uitneembaar en daardoor erg lastig te reinigen. Warmtepompdrogers met een zelfreinigende condensor bieden hierbij uitkomst.

Luchtafvoerdroger

De luchtafvoerdroger is in aanschafprijs meestal de voordeligste keuze. Voor luchtafvoerdrogers is een opening naar buiten nodig om de vochtige lucht af te voeren. In de praktijk gebeurt dit meestal door middel van een luchtafvoerslang door het open raam te hangen. Uiteraard is dit niet de juiste manier. Er zijn speciale muur- of dak doorvoer roosters leverbaar zodat het op een verantwoordelijke manier geïnstalleerd kan worden.

Gasgestookte wasdroger

Als laatste kun je kiezen voor een gasgestookte wasdroger. Dit is een luchtafvoerdroger die de lucht verwarmt met gas in plaats van elektriciteit. Voor deze droger is een gasaansluiting nodig. We gaan hier verder niet op in omdat deze drogers amper meer aangeboden worden op de consumentenmarkt, vanwege het feit dat maar weinig huishoudens over zo’n speciale gasaansluiting beschikken.

Stap 2: Hoeveel energie verbruikt een wasdroger en hoe zie ik of deze zuinig is?

led tv vergelijken

Een nadeel van een wasdroger is natuurlijk dat het energie kost, terwijl je in principe de was ook gewoon aan de waslijn kunt laten drogen. Dus als je een wasdroger aan wilt schaffen, is het wel goed om te letten op de energieklasse van de droger. Sinds eind 2012 kennen we zes energieklassen: C, B, A, A+, A++ en A+++. De reden dat er nieuwe energieklassen werden ingesteld is vanwege de introductie van de warmtepompdroger. Deze was qua energieverbruik een stuk zuiniger dan de zuinigste klasse A.

De energieklasse wordt berekend door het energieverbruik in Kilowatt-uur (Kwh) af te zetten tegen de trommelinhoud. Hierdoor vindt een eerlijke vergelijking plaats ongeacht de trommelinhoud van de machine. Op de lange termijn kan een energiezuinige droger je veel euro's besparen op je energierekening. Let wel op: zuinige wasdrogers zijn duurder, maar hebben lagere gebruikskosten! Hoe meer je de wasdroger gebruikt, hoe interessanter het is om voor een warmtepompdroger te kiezen. Een huishouden dat twee keer per week een was droogt in de wasdroger is daar jaarlijks gemiddeld 235 kWh elektriciteit aan kwijt. Dit komt neer op ongeveer 50 euro (prijspeil 2013/2014).

Stap 3: Hoe groot moet mijn wastrommel zijn?

Zoals bij veel apparaten is ook dit heel persoonlijk: was jij maar een paar keer per maand, waardoor je veel was in een keer wilt drogen, dan is het handig om voor een wasdroger met grotere trommel te kiezen. De meeste wasdrogers hebben een trommelinhoud van zes of zeven kilo. Hoe groter de trommelinhoud, des te sneller de was kan drogen. Er komt dan namelijk meer lucht tussen de kleding. Ook kreukt de kleding dan niet zo erg. Handig is om in je achterhoofd te houden dat de trommel van je droger minstens net zo groot is als die van je wasmachine, zodat je niet met het probleem zit dat natte was niet in je wasdroger past.

Stap 4: Moet ik een wasdroger hebben die elektronisch of op tijd droogt?

In principe wordt je kleding op beide manieren droog, maar toch is er een wezenlijk verschil. De besturing van de droger kan namelijk plaatsvinden door tijdinstelling of door elektronische vochtigheidsmeting. Bij tijdbesturing is een programma gekoppeld aan een vast aantal minuten. Een programma duurt dus altijd even lang. Bij (elektronische) vochtigheidsmeting daarentegen, 'bekijkt' en 'meet' de droger zelf of het wasgoed al de gewenste droogtegraad (bijv. kastdroog of strijkdroog) heeft bereikt. Dit voorkomt te lang drogen van de was en is dus beter voor het behoud van de kwaliteit van de wasgoed. Besturing door middel van vochtigheidsmeting is ook energiezuiniger. De droger draait immers niet langer dan nodig is.

Stap 5: Welk droogprogramma moet ik gebruiken voor welk kledingstuk?

Iedere wasdroger heeft meerdere programma’s, waarbij met symbolen en tekst vaak aangegeven wordt welke stand waarvoor dient. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je kleding kastdroog of strijkdroog te drogen, maar is er vaak ook een apart programma voor wollen kleding. Sommige drogers hebben zelfs een apart opfris- of luchtprogramma voor kleding die te lang in de kast heeft gelegen.

Stap 6: Hoe maak ik mijn wasdroger schoon en hoe vaak moet ik dat doen?

Hoe vaak je de wasdroger moet schoonmaken hangt natuurlijk af van het feit hoe vaak je de machine gebruikt. Over het algemeen moet je 4 verschillende onderdelen van een wasdroger schoonmaken:

Pluizenfilter

led tv vergelijken

Iedereen die een wasdroger bezit of in bezit heeft gehad, herkent de pluizen die worden opgevangen in de deur(opening). Het filter dat hier zit vangt de pluisjes op die vrijkomen uit je wasgoed. Deze pluizen haal je weg als de wasdroger klaar is met zijn programma en voordat je de was uit de trommel haalt. Het schoonmaken van deze filters voorkomt een langere droogduur en hoger energieverbruik. Als dit pluizenfilter erg vies is, kun je deze reinigen met water maar zorg er wel voor dat deze weer helemaal droog is als je hem terugplaatst. Doe je dit niet, dan schiet de droger in storing.

Condenswaterbak

led tv vergelijken

Als de condensdroger of de warmtepompdroger niet op de waterafvoer is aangesloten dan moet deze condenswaterbak na elke droogbeurt worden geleegd. Deze condenswaterbak zit meestal links bovenin maar soms ook onderaan de droger.

Condensor

Sommige warmtepompdrogers van het merk Bosch en Siemens beschikken over een zelfreinigende condensor maar verreweg de meeste condensors zul je handmatig moeten schoonmaken. Je haalt de condensor uit de droger en spoelt deze af onder de kraan (bij een condensdroger) of zuigt de pluizen uit de condensor (bij een warmtepompdroger). Dit gaat niet makkelijk en er blijven altijd pluisjes achter waardoor de aanschaf van een droger met zelfreinigende condensor aan te raden is. Het energieverbruik en de droogtijd worden namelijk snel verhoogd en de energieklasse die de droger bij aanschaf had zullen nooit meer worden gehaald. Koop je een warmtepompdroger met energieklasse A+++ dan zal door de vervuiling van de condensor deze snel minder zuinig worden.

Buitenkant en de deur van de wasdroger

Het oog wil ook wat. Neem daarom de deur van de wasdroger geregeld af met een sopje. Pak een vochtige microvezeldoek en neem ook de buitenkant, het bovenblad en de zijkanten grondig af. Vergeet tenslotte de achterkant van de wasdroger niet om mee te nemen bij wanneer je met de stofzuiger aan de slag gaat. Hier hoopt zich vaak veel stof op.

Tips!
  • De meeste wasdrogers kun je bovenop je wasmachine plaatsen, zodat je ruimte bespaard.
  • Bijna alle wasdrogers hebben tegenwoordig ook anti-kreukfase, zodat je daarna makkelijker kunt strijken.
  • Een handige functie is de uitgestelde start. Hiermee kun je zelf een tijd instellen waarop de droger moet beginnen met een programma.
.
Wasdrogers
Populaire artikelen
Meer artikelen