Review Bosch WAY32841NL Home Professional met iDos

Door: redactie-besteproductnl | 11 juni 2014 10:12
De beste wasmachine die we ooit hebben gemaakt. Dat zegt Bosch zelf over de Bosch Home Professional met iDos. De Consumentenbond onderstreepte dat eerder door deze WAY32841NL uit te roepen tot Best Getest. Uit ons onderzoek bij testinstituut Sohit blijkt d
Test

Conclusie

“De beste wasmachine die we ooit hebben gemaakt.” Dat zegt Bosch zelf over de Bosch Home Professional met iDos. De Consumentenbond onderstreepte dat eerder door deze WAY32841NL uit te roepen tot Best Getest. Uit ons onderzoek bij testinstituut Sohit blijkt dat deze Bosch wasmachine zowel op 40 als 60 graden de was keurig schoon krijgt. De Bosch verdient daarnaast het predicaat: 4 sterren Erg Zuinig. Een gezin met twee kinderen is in het dagelijks verbruik per jaar ongeveer 57 euro aan energiekosten kwijt is. Dit topmodel wasmachine van Bosch is verder uitgerust met iDos, een automatisch doseersysteem dat ervoor zorgt dat je nooit meer te veel of te weinig wasmiddel in je machine gooit. Ook dat scheelt geld.

Pluspunten Bosch Home Professional met iDos

+ Erg energiezuinige machine
+ Goede wasresultaten bij hoge en lagere temperaturen
+ Besparing van wasmiddel door iDos automatisch doseersysteem
+ 10 jaar garantie op de motor
+ Veel instelmogelijkheden, zoals automatisch wasprogramma
+ Door de Consumentenbond uitgeroepen tot Beste uit de test.

Minpunten Bosch Home Professional met iDos

- De 9 kilo krijg je met geen mogelijkheid in de trommel.
- Waterverbruik hoger dan aangegeven in handleiding.
- Eco-modus duurt met meer dan drie uur wel erg lang.
- Sommige vlekprogramma’s zijn ver gezocht en lastig te kiezen als je meerdere soorten vlekken hebt.

Uiterlijk/specificaties

Deze Bosch Professional met iDos heeft een overzichtelijk bedieningspaneel. Een grote knop om het programma te kiezen en een intuïtief TFT-scherm waar je het apparaat verder kunt instellen.
Wat opvalt aan het apparaat is de greeploze, grote deur. Door de grote opening kun je gemakkelijk de was erin te stoppen.
In deze wasmachine kun je wassen van 1kg tot 9 kg. De machine past de lengte van het wasprogramma aan de belading aan. Om 9 kilo was in de machine te krijgen, moet je het van tevoren eerst netjes vouwen, stelt de onderzoekster van testlab Sohit. Dat doet niemand. Dat betekent dat je die 9 kilo er normaal niet in gaat krijgen. Is waarschijnlijk ook niet zo erg, aangezien 9 kilo echt heel veel was is.
Deze Bosch wasmachine kan 1600 toeren draaien en wordt aangestuurd door een Ecosilence drive koolborstelloze motor. Die zorgt er niet alleen voor dat de wasmachine stil zijn werk doet, maar is ook energiezuinig. Op de motor geeft Bosch 10 jaar lang garantie.

Energieverbruik

De Bosch wasmachine heeft een energielabel A+++. De fabrikant heeft daar nog -10% aan toegevoegd. Dat betekent dat de machine 10% zuiniger is dan nodig is om in de hoogste energieklasse A+++ te vallen. We kunnen zonder meer stellen dat deze wasmachine energiezuinig is.
Om te weten hoe energiezuinig dat is, hebben we de wasmachine uitgebreid laten testen bij onderzoeksinstituut Sohit in Rhenen.

Uit de testen van de Bosch Home Professional met iDos komen de volgende testresultaten:

TESTRESULTATEN ENERGIEVERBRUIK BOSCH WAY32841NL WASMACHINE
STD TEST 1STD TEST 2STD TEST 3 *TOTAAL
40°, 80%, katoen60°, 80%, katoen40°, 40%, katoen
TESTPROGRAMMA’S
Aantal runs224
Prog. Temperatuur°406040
Belading %808040
Belading kg7,27,23,45
TESTRESULTATEN
Gemiddeld verbruikkWh1,1301,2890,688
Per kg wasgoedkWh0,1570,1790,199
Wegingsfactor%252550
Contributie p/kgkWh0,0390,0450,1000,184
Verbruik cyclus gem. kWh0,2830,3220,3440,949
Testen uitgevoerd door SOHIT in opdracht van BesteProduct.nl
(*) Standaard test 3: de Bosch WAY32841NL weegt de was en bepaalt dan het programma. Bij 40 procent ligt een kantelpunt waarbij de wasmachine de ene keer aanmerkelijk langer draait dan de ander. Het resultaat is het gemiddelde tussen het langere en kortere programma.

Maar wat betekent dit voor een huishouden aan jaarlijkse energiekosten?

Dat hebben we hieronder uitgerekend.

TABEL: GESCHATTE JAARLIJKSE ENERGIEKOSTEN BOSCH WAY32841NL O.B.V. HUISHOUDGROOTTE
1-pers.2-pers.3-pers.4-pers.5-pers.
Wasbeurten p/week1,62,53,85,15,7
Wasbeurten per jaar83132198263295
Energieverbruik per jaar (kWh)78,94124,98187,47249,96279,57
Kosten (€)18,1628,7543,1257,4964,30
Prijs per kWh: € 0,23. Prijspeil mei 2014.
EU-energielabel Bosch WAY32841NL: A+++ -10%

Daarmee verdient de Bosch Home Professional met iDos 4 sterren en het predicaat erg zuinig.

Wasresultaat

Energiezuinig is buitengewoon interessant voor de portemonnee, maar een wasmachine moet in eerste instantie natuurlijk vooral schoon wassen. Ook dat hebben we laten testen door Sohit. Wederom hebben we de daar de drie standaardtesten voor gebruikt.
Daaruit blijkt dat de Bosch Home Professional met iDos op alle drie de programma’s de was goed schoon krijgt. Opmerkelijk is dat het resultaat op 40 graden, de meest gebruikte temperatuur, net zo goed is als op 60 graden. Normaal wast een wasmachine schoner op een hogere temperatuur.

iDos

Meest handige feature op deze Bosch wasmachine is het iDos-systeem. Dit is een automatisch doseersysteem voor het wasmiddel. De werking is eenvoudig: je gooit een vloeibaar hoofdwasmiddel in de doseerbak en de machine stemt zelf precies de juiste hoeveelheid wasmiddel af op de was. Met de grootste doseerbak kun je ongeveer 20 wasbeurten vooruit. Het iDos-systeem maakt wassen niet alleen eenvoudig, maar realiseert ook een kostenbesparing.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat wij als consumenten vooral te veel en soms te weinig wasmiddel bij onze was gooien. Dat zorgt er niet alleen voor dat onze was niet schoon wordt, maar kost ook extra wasmiddel. Daarnaast moet de machine vaker spoelen om het wasmiddel uit het water te krijgen. Dat betekent meer waterverbruik en hogere energiekosten.
Wil je of zelf de hoeveelheid wasmiddel bepalen of heb je een speciale was of was je liever met waspoeder, dan kun je ook handmatig wasmiddel toevoegen.

Programmastanden

De WAY32841NL van Bosch is de meest geavanceerde wasmachine van de Duitse fabrikant. Dat zie je terug in de instelmogelijkheden. Je kunt het zo gek niet bedenken of Bosch heeft er een wasstand voor bedacht. Alleen al het vlekkenprogramma bevat 16 verschillende programma’s voor het verwijderen van de meest uiteenlopende vlekken. De machine past daarbij het wasprogramma automatisch aan. Bij bloedvlekken wordt bijvoorbeeld eerst met koud water voorgespoeld. Daar zien we de voordelen wel van. Maar of je de mandarijnenstand ooit in je leven gaat gebruiken, betwijfelen we.
Voor de gemakzuchtige wassers onder ons heeft Bosch behalve iDos nog twee automatische standen. De machine berekent zelfs welke was je in de machine hebt gegooid en kiest de juiste instellingen.

.