Waterkoker kopen eerst deze 9 handige tips

Door: redactie-besteproductnl | 10 februari 2017 15:38
Waar moet ik op letten bij het kopen van een waterkoker, hier vind je 9 tips!
Waterkokers koopgids

#1 - Met draad of draadloos? Draadloos!

Een draadloze waterkoker klinkt wat futuristisch maar betekent simpelweg dat je de schenkkan van de voet af kunt halen. Erg handig want zo heb je alle bewegingsvrijheid om water in- en uit te schenken. Met het snoer vast aan het apparaat is vaak iets goedkoper maar dat is dan ook het enige voordeel.

#2 - Warmhoudfunctie nodig?

Meestal overbodig want je kookt het water en gebruikt het. Maar wel handig als je het water op een bepaalde temperatuur wilt houden voor bereidingen van gerechten of speciale thee. Groene thee is lekkerder als het water zo'n 80 graden is. De warmhoudfunctie zit veelal op de waterkokers waarbij je de temperatuur vooraf instelt met een temperatuurstand, bijvoorbeeld 70 of 80 graden in plaats van 100.

#3 - Theeliefhebber? Overweeg een temperatuurstand

Zojuist genoemd, de temperatuurstand. Klinkt overbodig en onzinnig maar is dat zeker niet. Groene thee bijvoorbeeld wordt wat bitter als je dat bereid met water wat net van de kook af is. Ongeveer 75 graden is beter. Naar het schijnt verbrand je dan ook niet de positieve effecten en werking van (groene) thee.Voor andere thee soorten gelden weer andere 'perfecte temperaturen'.

Tabel: theesoorten en de ideale bereidingstemperatuur
TheesoortIdeale temperatuur
Zwarte thee90-95 graden
Groene thee (Chinees)80-85 graden
Groene thee (Japans)70-80 graden
Witte thee85-90 graden
Kruidenthee95-100 graden
Rooibos95-100 graden
Bamboe95-100 graden
Maté95-100 graden
Darjeeling (Indisch)85-90 graden

Theewater koelt sneller af dan je denkt. Na 30 tot 60 seconden ben je vaak 10 tot 20 graden kwijt. Omdat dit afhankelijk is van je waterkoker, en hoeveelheid die je hebt gekookt, kan het voor theeliefhebbers interessant zijn om een temperatuurstand te overwegen. En als je jezelf een kunt bestempelen als een gepassioneerde (groene) theedrinker, dan is de een waterkoker met een warmhoudfunctie de moeite waard.

#4 - Gesloten verwarmingselement voorkomt kalkaanslag. Maar kent ook nadelen

Bij veel waterkokers zie je het verwarmingselement in de kan. Kalk kan zich daar direct aan vastzetten. Bij een gesloten systeem zie je geen element maar vaak een ijzeren plaatje onderin. Dat ziet er misschien mooier uit, voorkomt kalkaanslag op het verwarmingselement en maakt makkelijk schoon, maar kent ook nadelen. Sommige waterkokers maken daardoor veel lawaai of het duurt (gevoelsmatig) een eeuwigheid voor je water kookt. We vinden het één niet automatisch beter dan het andere. Zeker, niet alle gesloten systemen maken veel herrie maken. Of zijn langzaam. Maar lees onze testen om daar zeker van te zijn. Anders gaat je dat na voorloop van tijd mateloos irriteren.

#5 - Geen kalkstukjes in je thee met een kalkfilter

het uitschenken van het water. Nu kun je natuurlijk zeggen dat je het apparaat kalkvrij moet houden maar als je hard water hebt dan heb je ook snel kalk. En dus kalkstukjes in je water.

Die kalk is overigens niet slecht voor je. Mineraalwater bevat vaak meer kalk dan in drinkwater is toegestaan. Het kan de smaak wel beïnvloeden en je waterkoker werkt efficiënter zonder kalk.

#6 - Grote of kleine waterkoker?

Hangt af van je gebruik. Je hebt waterkokers tot 2 liter. Nu zul je thuis niet snel 2 liter thee zetten maar het kan handig zijn bij het koken. Als je haast hebt tijdens het koken kun je aardappels schillen en ondertussen water koken. Door kokend water bij de aardappels te gieten heb je ze daarna zo aan de kook.

#7 - Energieverbruik maakt niets uit

Sowieso verbruikt een waterkoker weinig stroom omdat je het apparaat kort gebruikt. En met meer vermogen kookt het water eerder. Beetje lood om oud ijzer. Eerlijk gezegd zouden wij dan kiezen voor iets meer vermogen.

#8 - Geen snoeren op het aanrecht met een snoer-oprol-mogelijkheid

Snoeren over je aanrecht ziet er niet uit. Het kan zelfs onveilig zijn. Handig dus dat je bij veel waterkokers een deel van de snoer in de bodem kunt oprollen.

#9 - Veiligheid voorop

De waterkoker zelf kan heet worden. Er zijn waterkokers met een 'koude' of geïsoleerde wand. Die zijn minder heet. Maar goed, waterkokers hebben een handvat en je moet vooral goed opletten als je de waterkoker in de hand hebt.

Vrijwel alle waterkokers hebben een automatische afslag als het water kookt. Sommige waterkokers hebben een droogkookbeveiliging.

Kost dat?

Op het moment van schrijven liepen de prijzen van waterkokers op BesteProduct.nl uiteen van 12,95 tot 279,00 euro. Dat laatste bedrag is geen tikfout. De goedkoopste waterkoker die van ons een kooptip kreeg kostte 23 euro. De duurste 84 euro. Tussen de 25 en 50 euro zijn een heleboel goede waterkokers te vinden.

Een mooie of een lelijke waterkoker?

Doe maar een mooie zul je zeggen. Kwestie van smaak natuurlijk. Er valt een boel te kiezen.

  • Simpel, vaak wit
  • RVS
  • Met glas
  • In de vorm van een fluitketel
  • Retro
  • 'Design' (kan mooi zijn maar ook 'apart')

Waar let BesteProduct.nl op bij het testen van waterkokers?

  • Bouwkwaliteit
  • Bedieningsgemak
  • Snelheid
  • Prijs
  • Kalkaanslag

We hebben inmiddels vele tientallen waterkokers getest en uitgeprobeerd. Zelfs bij zo'n simpel product als een waterkoker zien we veel verschillen. Producten die we hebben beoordeeld met een kooptip vinden we verhoudingsgewijs beter.

Handige linkjes