Bowers en Wilkins A5 beter in balans dan grote broer [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 14 januari 2013 10:16
BowersenWilkins heeft zijn productgamma voor iDevices midden 2012 uitgebreid met de A5 en A7. Waar de A7 het vlaggenschip is, is de A5 de nieuwe instapper. Voor zover je kan spreken van een instapper bij een prijs van 499 euro.
Review Bowers en Wilkins A5


BowersenWilkins heeft zijn productgamma voor iDevices midden 2012 uitgebreid met de A5 en A7. Waar de A7 het vlaggenschip is, is de A5 de nieuwe instapper. Voor zover je kan spreken van een instapper bij een prijs van 499 euro.

Bowers en Wilkins A5
Prijscirca 499euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
Net als de A7, is de A5 prachtig afgewerkt. Het front is nagenoeg geheel van luidsprekerdoek met over het midden een aluminium strip met daarop de merknaam. Deze strip loopt door naar de zijkanten, waar het volume en de aan- en uitknop te vinden zijn.
De gebruikte materialen zijn uitstekend. Maar dat moet ook wel, want BowersenWilkins zet deze dock hoog in de markt.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
De A5 laat zich zeer gemakkelijk installeren door middel van de BowersenWilkins App. Deze is er voor iDevices en Windows en Mac computers. In een paar stappen is de A5 in het netwerk opgenomen en klaar voor een stream vanuit iTunes of vanaf een iPhone, iPad en iPod.

De line-in is - logisch - plug and play. Elke analoge uitgang is daaraan te koppelen. Wel natuurlijk even de ingang wisselen via de afstandsbediening. Helaas is het onduidelijk welke ingang geselecteerd is. Alleen de kleur van het ledje laat dat zien. Dat kan beter naar ons idee.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
Verrassend genoeg klinkt de A5 - volgens ons - beter in balans dan de A7. Het laag is meer in balans en 'bonkt' niet zo als bij zijn grotere broer die over een subwoofer beschikt. Het midden en hooggebied is bij de A7 mooier. De A5 klinkt daar iets minder verfijnd, maar gezien het prijsverschil, kunnen we daar wel mee leven.

De A5 is geschikt voor een gemiddelde werkkamer. Zeg tot 15 of wellicht 20 m2 kan hij prima vullen. Is het groter, dan zullen wij toch een grotere speaker adviseren.
Extra features
Weging: 20%
BowersenWilkins heeft de A5 vrij basaal gehouden, omdat er nog een Zeppelin Air en een A7 boven staan. Wie dus voor meer opties wil gaan, kan daar gaan shoppen. Het is dus bij AirPlay en een analoge 3,5mm ingang gebleven. Niet heel veel luxe dus. Toch bieden niet heel veel fabrikanten meer dan dat. In deze prijsklasse is het dus niet gek.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Voor 499 euro haal je een prima AirPlay-speaker in huis. Maar de concurrentie is keihard in dit segment. Denk aan Sonos, Libratone en natuurlijk Bose. Die bieden eigenlijk hetzelfde. En met dat in het achterhoofd, is de prijs / kwaliteitsverhouding van de A5 niet bijzonder. Het is meer een kwestie van gevoel of smaak welke je mooi vindt.
Bowers en Wilkins A5 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je van een strak ontwerp houdt. Ook is het wel prettig dat BowersenWilkins ook een bedrade aansluiting biedt, waardoor wifi niet een noodzaak is. Het instellen van de A5 is - net als bij de A7 - een fluitje van een cent.

Nee: Als je van mooi kleurjes houdt, of een heel vol geluid wil. De A5 is vrij neutraal afgesteld. Ook zijn de aansluitmogelijkheden niet heel bijzonder. Wie dus een flexibel systeem zoekt, kan beter elders shoppen.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €499 ,00. Bekijk de actuele prijs van de Bowers en Wilkins A5.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

72157632419730379


Bowers en Wilkins A5 review Testverantwoording
Getest door Jaap Veenstra, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht