Bowers en Wilkins A7: chique en groots [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 14 januari 2013 10:24
BowersenWilkins wil met de A7 alle AirPlay-speakers doen verbleken. De A7 moet het summum zijn. Een groots geluid, veel aansluitingen en een strak en chique uiterlijk. Het prijskaartje van dit moois: 799 euro. Is hij het waard?
Review Bowers en Wilkins A7


BowersenWilkins wil met de A7 alle AirPlay-speakers doen verbleken. De A7 moet het summum zijn. Een groots geluid, veel aansluitingen en een strak en chique uiterlijk. Het prijskaartje van dit moois: 799 euro. Is hij het waard?

Bowers en Wilkins A7
Het is zonder meer een mooie speaker om te zien!
Prijscirca 799 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
BowersenWilkins heeft met de A7 echt een prachtig apparaat in de markt gezet. De afwerking is subliem en het minimalisme bevalt ons wel. Gewoon zwart met een prachtig zilveren randje met daarop de merknaam. Wie van een modern en strak uiterlijk houdt, zal de A7 zonder twijfel een prachtig apparaat vinden.

Ook de bouwkwaliteit is zonder meer goed. Geen goedkope materialen, maar uitsluitend mooie metalen, stoffen en zelfs glas. Kortom: de A7 is een degelijk, mooi ontworpen premium AirPlay speaker.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
De installatie van de A7 vergt bijzonder weinig aandacht. Het is een kwestie van stekker erin en klaar is Kees. AirPlay werkt uit de doos, maar kan ook via een App ingesteld worden. Deze is via de App Store gedownloaded worden.

De A7 heeft ook een usb-ingang die zowel op een Windows-systeem als een Mac direct werkt. Helaas is deze ingang wel beperkt tot 16 bit / 48 kHz-bestanden. Iets dat in deze prijsklasse eigenlijk niet meer kan (de meeste bieden 24 bit / 96 kHz ondersteuning). De analoge line-in of optische ingang werken uiteraard ook direct.

Het enige punt van aandacht, vinden wij, is dat er nergens goed zichtbaar is welke ingang actief is. Daar had BowersenWilkins wat aandacht aan kunnen besteden. Een klein, gekleurd ledje verklikt dit wel - elke ingang heeft zijn kleur - maar het is gewoon niet handig gedaan.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
Wij vinden de BowersenWilkins aan de warme, zware kant. Het laag is aangezet en dat is goed hoorbaar. In de meeste gevallen pakt dat wel aardig uit, maar het kan ook irriteren. Met name bij akoestisch en vocaal werk, staat het laag wel erg los van de rest. Het is wel knap hoeveel laag B en W uit deze relatief kleine luidspreker haalt. Echter: het was prettig geweest als het niet zo prominent was.

Het midden en hooggebied is open en vrij schoon. Met name via AirPlay. Dat klinkt bij de A7 toch het beste. Mede vanwege de mogelijkheid hoge resolutie af te spelen (24 bit / 96 kHz). De usb-ingang vinden wij minder geslaagd. Ook vanwege de reden dat deze alleen maar standaard definitie accepteert.

De A7 speelt bijzonder groots. Het stereobeeld is breed en hoog, zonder echt focussering te verliezen. Dat is een knap staaltje werkt van BowersenWilkins. Naar onze mening, speelt de A7 de Zeppelin Air met gemak weg op dat gebied.
Extra features
Weging: 20%
De BowersenWilkins A7 biedt meer dan alleen AirPlay. Achterop zit behalve de netwerkaansluiting (er is zowel een draadloze als een bedrade optie), een 3,5mm ingang. Deze accepteert zowel een analoge 3,5mm jackplug, als een optische kabel (3,5mm verloopstekker is niet meegeleverd!). Daarnaast zit nog een usb-ingang voor wie een pc of laptop wil aansluiten. Drivers zijn niet nodig voor deze usb-koppeling.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
We vinden de BowersenWilkins aan de prijzige kant. Voor 799 euro zijn heel wat interessante minisets te vinden die ook AirPlay ondersteunen. Deze setjes bieden vaak meer functionaliteit en klinken in veel gevallen net zo goed of beter. Aan de andere kant is de afwerking bijzonder goed en biedt de A7 wel meer dan alleen AirPlay. En dat kan lang niet altijd gezegd worden bij dit soort speakersystemen.
Bowers en Wilkins A7 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als u voor stijl gaat, is de B en W A7 een absolute 'must have'. Hij oog erg goed en is ook bijzonder goed afgewerkt. BowersenWilkins heeft hier zeker geen steekjes laten vallen. Wie een AirPlay-speaker zoekt die ook meer kan dan alleen maar AirPlay, zal ook verrast zijn: er zit ook een usb-ingang op. En als bonus ook een 3,5mm analoge een digitale ingang.

Nee: Wie puur voor geluidskwaliteit gaat, zal wat teleurgesteld zijn. De BowersenWilkins A7 klinkt alles behalve neutraal. Het laag is duidelijk aangezet. En dat kan soms wat irriteren. Met name bij akoestische muziek en vocaal werk. Wie ook graag met hoge resolutie aan de gang gaat en verwacht dat de usb-ingang dat ondersteunt, zal ook bedrogen uitkomen: de usb-ingang is beperkt tot 16bit / 48 kHz. En dat is niet meer gangbaar in deze prijsklasse.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €799,00. Bekijk de actuele prijs van de Bowers en Wilkins A7.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting


Bowers en Wilkins A7 review Testverantwoording
Getest door Jaap Veenstra, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht