Draadloze speakers: tips en advies bij het kopen van een draadloze speaker

Door: redactie-besteproductnl | 22 maart 2013 17:39
Op zoek naar een draadloze speaker? Wij geven 13 handige tips bij het kopen van draadloze speakers in onze uitgebreide koopgids!
Draadloze speaker kopen: tips en advies
Draadloze speaker
Vergelijk draadloze speakersOp BesteProduct vind je een ranglijst met de beste draadloze speakers van het moment. De scores zijn gebaseerd op testen van experts van vak- en consumentenbladen.

Stap 1 Wat is een draadloze speaker?

De term ‘draadloze speaker‘ kan voor verwarring zorgen. Er wordt namelijk niet per se een speaker bedoeld die geen bedrading heeft. Het draadloze zit ‘m in de manier hoe de muziek wordt overgedragen. Dat gebeurt va bluetooth of wifi, dus daarvoor heb je geen kabel nodig. Veel draadloze speakers moeten wel op het netstroom worden aangesloten. Daar is wel een snoer voor nodig. En om het nog ingewikkelder te maken. Er zijn ook draadloze speakers met een accu of batterijen, waar je helemaal geen bedrading voor nodig hebt. Van dit soort ‘echte’ draadloze speakers hebben we een ranglijst gemaakt.

Draadloze speakers zijn er in alle soorten en maten, maar hebben een gemene deler: ze bevatten een luidspreker en kunnen dus muziek produceren.

Stap 2 Welke manieren gebruiken draadloze speakers om draadloos muziek af te spelen?

Er zijn verschillende methoden waar draadloze speakers gebruik van kunnen maken om het geluid van de bron naar de luidspreker te krijgen. We sommen er een aantal op.

Bluetooth

Goedkopere, portable speakers voor onderweg maken doorgaans verbinding via bluetooth. Dat komt omdat veel smartphones (bij dit soort speakers een veel voorkomende muziekbron) daarmee zijn uitgerust en je onderweg lang niet altijd gebruik kan maken van een wifi-netwerk. Bluetooth is handig voor de korte afstand.

Apple Airplay

Sommige draadloze speakers maken gebruik van Apple Airplay. Hiermee wordt via wifi verbinding gemaakt tussen de speaker en een product van Apple, zoals een iPhone, iPad of iPod Touch. Voordeel is dat het een stabiele manier van verzenden is, nadeel dat je er wifi voor nodig hebt. Voor thuis dus handig, onderweg lastig.

Apple Airplay via PlayDirect

Er zijn draadloze speakers die gebruik maken van Apple Airplay, maar waarvoor geen wifi nodig is. Deze speakers zijn voorzien van PlayDirect en maken een eigen netwerkje. Hierdoor heb je de voordelen van Airplay en bluetooth ineen. De Libratone Zipp is een voorbeeld van een speaker die dit heeft. Wij maakten er een videoreview van van de Libratone Zipp

Wifi (eigen netwerk)

Sommige draadloze luidsprekers kun je rechtstreekt op je draadloze netwerk aansluiten. Dit wordt vooral gebruikt bij netwerkspelers en wireless home systems. Ze creëren een daarbinnen een eigen netwerkje. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere draadloze speakers van een systeem met elkaar te laten werken. Daarvoor is soms een eigen soort router nodig.

De Libratone Zipp is draadloos én draagbaar
De Libratone Zipp is draadloos én draagbaar

Stap 3 Wat voor soorten draadloze speakers zijn er?

Wanneer je een draadloze speaker aanschaft, is het van belang eerst te bedenken waarvoor je ‘m wilt gebruiken. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten. Je hebt compacte draadloze speakers voor onderweg, je hebt draadloze speakers met een docking station, er zijn draadloze speakers voor in de woonkamer en er zijn zelfs draadloze speakers die het complete geluid in je huis kunnen verzorgen. Hieronder sommen we de belangrijkste soorten op:

Portable draadloze speaker

De portable draadloze speaker is bedoeld voor onderweg. Ze zijn vaak klein en werken doorgaans niet via wifi, maar bluetooth: ze zijn erop gericht om muziek van je smartphone af te spelen. Deze speakers zijn voorzien van een accu of batterijen, waardoor ze niet op het elektriciteitsnet hoeven te worden aangesloten. Het geluid is niet altijd even goed, omdat de ingebouwde speaker(s) vaak klein zijn. Ze zijn vaak wel wat goedkoper dan andere draadloze speakers.

Draadloze speakers met docking station

De draadloze speaker is nauw verwant met het docking station. Je hebt dan ook kruisbestuivingen: speakers die naast draadloos muziek streamen ook een ingebouwde dock hebben. Hier kun je je smartphone, tablet of mp3-speler inzetten. Er zijn varianten beschikbaar voor zowel het elektriciteitsnet als met accu. Voor meer informatie over dit soort docking stations verwijzen we graag naar onze uitgebreide koopgids: 14 handige tips bij het kopen van docking stations.

Draadloze speakers voor in de woonkamer

Als je een draadloze speaker wilt voor in de woonkamer, moet hij aan andere eisen voldoen dan een voor buiten. Zo moet het geluid kamervullend zijn en is het niet erg als je ‘m aansluit op het elektriciteitsnet. Het design is belangrijker, want hij staat in het zicht. Draadloze speakers voor in de woonkamer hebben vaak extra functies als een cd-speler, een dock of een wekker. Ze zijn doorgaans aardig groot en leveren een groter vermogen. 

Netwerkspeakers

Er zijn draadloze speakers die verder gaan dan alleen een luidspreker in de woonkamer. Dit soort systemen bestaan uit meerdere speakers die met elkaar samenwerken en door het hele huis draadloos muziek afspelen. De speakers zijn los te verkrijgen en je kunt er zoveel bijkopen als je wilt. Ze creëren een eigen netwerk, waardoor je iedere luidspreker dezelfde muziek kunt laten afspelen, maar ook afzonderlijk verschillende songs kunt draaien. Een bekend merk dat dit soort netwerksystemen levert is Sonos. We hebben een uitgebreide videorecensie gemaakt van het Sonos-systeem

Soorten draadloze speakers

Stap 4 Van welke apparatuur kan ik muziek afspelen via een draadloze speaker? 

Verschillende soorten apparatuur bieden de mogelijkheid om muziek te streamen naar draadloze speakers:

Smartphone

Iedere moderne smartphone is tegenwoordig uitgerust met bluetooth of wifi. Daarmee kun je streamen naar een draadloze speaker. iPhones doen dat via wifi met Apple Airplay of bluetooth. Andere telefoons gebruiken meestal bluetooth.

Tablets

Ook tablets worden tegenwoordig gebruikt als muziekbron. Heb je er een van Apple, kun je Airplay gebruiken om te streamen, mits de draadloze speaker dit ondersteunt. Tablets van andere merken gebruiken meestal bluetooth. Heb je een wireless home system als Sonos, is het vaak mogelijk om de tablet in het wifi-netwerk te hangen.

Computers

Wanneer je je computer draadloos met wifi hebt verbonden, is het via iTunes mogelijk met Apple Airplay je muziek te streamen. Mits je speaker dit ondersteund. Bij een wireless home system kun je muziek direct streamen.

Draadloze speakers vergelijkenIn onze ranglijst vind je de beste draadloze speakers van dit moment!

Stap 5 Kan ik ook apparatuur via een kabel aan mijn draadloze speaker verbinden?

Veel oudere audio-apparatuur is niet voorzien van bluetooth of wifi. Veel draadloze speakers hebben daarom ook een aux-ingang. Hiermee kun je via een kabeltje de luidspreker verbinden met bijvoorbeeld een mp3-speler via de hoofdtelefoon-uitgang. Sommige draadloze speakers zijn voorzien van een stereo-audio-ingang. Hiermee is het mogelijk het apparaat aan te sluiten op bijvoorbeeld een versterker als losse luidspreker. Dit gaat via de bekende dubbele tulpstekker met een rode en witte jack-plug. Let op: lang niet iedere draadloze speaker is hiervan voorzien.

# Even tussendoor: opmerkelijk
Hoe geluid en muziek je gesteldheid beïnvloedt
Altijd en overal is geluid om ons heen. De mens heeft de neiging om het te onderdrukken, terwijl we er eigenlijk juist meer van bewust van zouden moeten zijn. Dat zegt Julian Treasure, geluidsexpert en spreker op congressen. Hij vertelt dat geluid je op vier manieren beïnvloed: fysiologisch (je lichaam wordt gealarmeerd bij verschillende geluiden), psychologisch (geluid als muziek kan je ontroeren) en cognitief (wanneer twee mensen door elkaar heen praten kun je ze allebei horen, maar je moet je concentreren om er één te kunnen verstaan).Daarnaast beïnvloed het ons gedrag: bij sommige geluiden loop je weg: het heeft invloed op onze productiviteit en zelfs koopgedrag. Een winkel waar de muziek slecht is en hard staat, verkoopt tot bijna dertig procent minder. Werk je in een lawaaierige omgeving, kan je productiviteit met bijna tweederde dalen. Op Ted.com vind je een lezing van Julian Treasure over geluid. Luister er goed naar en zorg dat je draadloze speaker niet te hard staat en anderen stoort.
Afbeelding van Julian Treasure

Stap 6 Op welke specificaties moet ik letten bij aanschaf van draadloze speakers?

Draadloze speakers worden vaak in de markt gezet met een aantal specificaties. Als je er een wilt kopen, bedenk dan allereerst welke bron je gaat gebruiken om muziek af te spelen en welk draadloze manier van streamen daarbij past. Zo weet je zeker of jouw apparaat goed werkt met de speaker. Verder zijn er nog een aantal andere zaken om op te letten:

Frequentiebereik

Vaak wordt aangegeven wat het frequentiebereik van de draadloze speaker is. De mens kan doorgaans frequenties 20 Hz en 20.000 Hz horen, dat neemt af naarmate je ouder wordt. Bij sommige luidsprekers ligt het frequentiebereik hoger dan dat van de mens. Dat betekent niet dat je aan die tonen niks hebt: ze beïnvloeden de klankkleur en laten je sommige tonen ‘voelen’. Een luidspreker met een groot frequentiebereik is dus een goede keuze.

Vermogen

Een draadloze luidspreker heeft in de regel een eigen versterker ingebouwd. Daardoor hebben deze apparaten ook stroom nodig. Het vermogen geeft aan hoeveel geluid de speaker produceert: hoe hoger dit is, hoe harder het volume kan. Let op: het vermogen zegt niks over de kwaliteit van het geluid. Er zijn speakers die met een laag vermogen fantastisch klinken, terwijl er zijn die met een hoog vermogen niet om aan te horen zijn.

Hoe goed hoor jij?Op Beterhoren.nl kun je een online gehoortest doen. Kijk hoe goed jouw oren werken! 

Stap 7 Wat voor luidsprekers zitten er in een draadloze speaker?

Het aantal en soort luidsprekers in een draadloze speaker is afhankelijk van het type. Er zijn kleine, draagbare draadloze speakers die er maar een of twee ingebouwd hebben, terwijl dure netwerkspeakers er soms een veelvoud van hebben. Vaak worden er meerdere luidsprekertjes ingebouwd om het frequentiebereik te verhogen. Een luidspreker kan namelijk niet alle frequenties bereiken, zeker niet als het een kleine is. Er zijn drie soorten luidsprekers: de tweeter, de midrange-luidspreker en de woofer. De tweeter zorgt voor de hoge tonen, de woofer voor de lage en de midrange voor alles wat daar tussen zit. Een draadloze speaker als de Sonos S5 heeft wel vijf verschillende speakers: 2 tweeters, twee midrange en een woofer.

De speakers in een Sonos S5
De Sonos S5 bevat vijf verschillende speakers
Draadloze speaker kopen? Eerst luisteren!Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om geluid. Wat de een mooi vind, kan de ander als slecht ervaren. Wanneer je een luidspreker gaat kopen, is het verstandig om te luisteren naar een speaker of hij wel bij je smaak past.

Stap 8 Wat voor extra functies zijn er te vinden op draadloze speakers?

Zoals eerder al aangegeven, is de term draadloze speaker nogal discutabel vanwege de vele soorten apparaten die je eronder kunt scharen. Dat wordt nog eens bemoeilijkt door alle extra functies waarmee sommige zijn uitgerust. Je hebt draadloze speakers die meer lijken op een hifi-set, dan op een luidspreker. Een aantal extra functies waarmee draadloze speakers uitgerust kunnen zijn:

Radio

Draadloze speaker met radio

Sommige draadloze luidsprekers (vaak met dock) hebben een ingebouwde tuner. Sommigen kunnen zelfs internetradio streamen, zodat je enorm veel kanalen kunt ontvangen. Voor dat laatste is wel een verbinding met wifi nodig.

Wekfunctie

Draadloze speaker met wekfunctie

Er zijn draadloze luidsprekers die een wekfunctie hebben. Ideaal voor in de slaapkamer.

Cd-speler

Draadloze speaker met cd-speler

Ben je op zoek naar een draadloze luidspreker die je hifi-installatie gaat vervangen, is het handig als daar ook een ingebouwde cd-speler in te vinden is. Er zijn netwerkspeakers die deze functie hebben. Een voorbeeld daarvan is de Bose Wave Music System III, waarvan wij een videoreview maakten.

Stap 9 Zijn er draadloze speakers met een mooi design?

De tijd dat apparaten alleen maar functioneel moesten zijn, is voorbij. Tegenwoordig mag ook een draadloze speaker best gezien worden. Er wordt dan ook door hele afdelingen vol designers aandacht besteed aan de vormgeving van dit soort apparaten. Vooral de exemplaren die bedoeld zijn voor in de woonkamer, zoals netwerkspeakers, zijn vaak mooi vormgegeven. Deze zijn dan vaak ook wat duurder. Voor onderweg speelt het design weer minder meer: als ze maar handzaam zijn, lijkt het credo. Portable draadloze speakers zijn vaak ook wat goedkoper.

Draadloze speaker kopen? Eerst vergelijken!Er zijn ontzettend veel draadloze speakers op de markt. In onze ranglijst vind je de best beoordeelde door experts van vak- en consumentenbladen

Stap 10 Zijn er speciale draadloze speakers voor in de tuin?

Als je een draadloze speaker voor in de tuin wilt, stel je daar specifieke eisen aan. Je wilt bijvoorbeeld niet bij ieder regenspatje moeten rennen om de boxen binnen te zetten. Daarom hebben verschillende merken draadloze speakers speciaal voor buiten op de markt gebracht. Deze kunnen tegen een stootje en een drupje. Een bekend merk dat zich hierin heeft gespecialiseerd, is Marmitek.De Marmitek Speaker Anywhere 352. Deze hebben een kunststof afdeklaag, waardoor er geen water in kan komen. Deze luidsprekers werken overigens niet via wifi of bluetooth, maar met een speciale zender. Daardoor heb je een bereik van wel honderd meter.

Er zijn ook draadloze speakers voor in de tuin
Er zijn luidsprekers die speciaal gericht zijn op buitengebruik

Stap 11 Wat zijn de beste merken van draadloze speakers? 

Omdat draadloze speakers zo populair zijn, spelen veel fabrikanten op de vraag in. Als we kijken naar merken die goed scoren bij draagbare draadloze speakers, zien we dat merken als Philips, Logitech en Bose goed scoren. Die eerste twee behalen samen met Samsung ook goede resultaten bij de draadloze speakers met docking stations. Goede draadloze speakers voor in de woonkamer worden gemaakt door Teufel en Samsung. Ben je op zoek naar netwerkluidsprekers, ben je bij Bose en Sonos aan het juiste adres.

Stap 12 Wat kost een draadloze speaker?

Er zijn veel verschillende soorten draadloze speakers en dat merk je ook aan de prijs. Een simpele, kleine draadloze speaker voor onderweg met een klein vermogen heb je al voor tussen vijftig en honderd euro. Deze hebben doorgaans alleen bluetooth. Voor een goede draadloze speaker voor in de woonkamer en met een kamervullend geluid ben je 150 tot 200 euro kwijt. Netwerkluidsprekers zijn duurder. Dat komt doordat zij heel veel verschillende mogelijkheden bieden. Meestal ben je hier zo’n 300 euro of meer aan kwijt.

Stap 13 Hoe kan ik de beste draadloze speakers vergelijken? 

 Op BesteProduct hebben we een groot overzicht van de beste draadloze speakers. We verzamelen tests van deskundigen van vak- en consumentenbladen en de scores die daar uit komen, zetten we bij de producten. In onze ranglijst vind je de beste draadloze speakers van het moment. Je kunt gemakkelijk aangeven welke eisen je aan je draadloze speaker stelt: qua vermogen, hoe muziek wordt gestreamd, welke extra functies je wenst en nog veel meer. Daarbij testen we zelf ook draadloze speakers. In een overzicht vind je welke draadloze speakers het best door onze onafhankelijke redactie werden beoordeeld

Vergelijken van draadloze speakers = weten welke de beste isOp zoek naar een draadloze speaker? In onze ranglijst zie je welke de beste van het moment is!
.