Is it a plane? A bird? Nee, de JBL OnBeat Extreme [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 6 februari 2012 10:55
Wat heb jij daar nou staan, een kruimeldief? Een nieuwerwets strijkijzer? Collega's bij BesteProduct verbaasden zich over het bakbeest dat ik uit de JBL-doos had getild.
Review JBL OnBeat Extreme


Wat heb jij daar nou staan, een kruimeldief? Een nieuwerwets strijkijzer? Collega's bij BesteProduct verbaasden zich over het bakbeest dat ik uit de JBL-doos had getild. Vier kilo weegt de JBL OnBeat Extreme en dat is veel gewicht voor een speakerdock. En dan heb ik het niet eens over al het blingbling. Is deze OnBeat Extreme de Mercedes onder de speakerdocks?

Prijscirca 499 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
Het gewicht verraadt een robuustgebouwd apparaat. De asymetrische bouw met glimmende knoppen die stijlvol zijn weggewerkt maakt het op z'n minst een opvallend apparaat. Geluidstechnisch gezien valt op dat het tweeweg-systeem tweeters heeft die in de woofers zijn geplaatst. Maar het is vooral het dockingmechanisme dat de aandacht trekt. Of je nu een iPhone, iPod of iPad tot je eigendommen mag rekenen, met de bijgeleverde plastic houders past het allemaal in de JBL OnBeat Extreme. En dat is typisch voor dit soort docking-apparaten: de muziekdrager bepaalt voor een groot deel het uiterlijk voorkomen.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Weinig knoppen betekent ook dat er niet veel fout kan gaan, zo zou je denken. Onhandig aan deze OnBeat Extreme is wel dat hij weliswaar vijf equalizer-instellingen heeft, maar dat je niet kan zien welke nu actief is. De goedfunctionerende afstandsbediening levert wat dat betreft ook geen oplossing. Anders wordt het wanneer je de app voor je smartphone of iPad opstart. Dan worden alle functies overzichtelijk getoond. Maar, het moet gezegd, de Android-app crashte regelmatig en mijn verouderde iPod-classic werd niet herkend door de software. Qua gebruiksgemak is het zonde dat het apparaat alleen op netstroom werkt (al had je waarschijnlijk heel wat batterijvermogen nodig gehad om de 2x 30 Watt aan volume aan te sturen).
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
De JBL OnBeat Extreme is niet goedkoop, maar het is dan ook niet zomaar een apparaat. JBL heeft geprobeerd met dit speakerdock het geluid van een hifiset te evenaren. En dat is gelukt: de sound is gedetailleerd, heeft een grote dynamiek en een enorm volume, maar is tegelijkertijd ook wel een beetje druk. Zelfs de allerlaagste tonen (ook die van 40 HZ) zijn te horen ehh... te voelen. En dat zonder basreflexpoorten! De schuingeplaatste speakers stralen mooi naar de zijkanten uit. Kortom: hifi is een relatief begrip, maar dit speakerdock laat het horen! Mag het, voor die prijs?
Extra features
Weging: 20%
Zoals gezegd, met je smartphone of tablet kan je draadloos streamen naar de JBL Onbeat Extreme. Dat doe je met de bluetooth-functionaliteit kan je apparaat. En dan maar hopen dat de accu van je muziekdrager het een tijdje volhoudt. Overigens speelt ie desgewenst ook video af... ehh, het geluid van je video.
Een extra geinige feature is de mogelijkheid om handsfree te bellen met je iPhone, door simpelweg op een knop te drukken op de JBL Onbeat Extreme.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Met een adviesprijs van 600 euro is de JBL OnBeat Extreme een van de duurdere speakerdocks op de consumentenmarkt. Voor dat geld krijg je in ieder geval hifigeluid, iets dat verre van vanzelfsprekend is bij speakerdocks. Maar het is wel een geluid met een eigen karakter. Let wel, voor dit geld kan je ook een aardige hifiset kopen met stevige speakerboxen. Temeer omdat de JBL OnBeat Extreme een beetje beperkt is qua mogelijkheden, en niet eens op batterijen kan werken. Is het een Mercedes? Nee, maar het is wel eigenzinnig, en je valt ervoor, of niet.
JBL OnBeat Extreme review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je helemaal weg bent van het futuristische uiterlijk van de JBL OnBeat Extreme en tegelijkertijd wel wat geld over hebt voor personal audio.

Nee: Als je meer audio-afspeelmogelijkheden wilt dan wat dit speakerdock te bieden heeft en dus stiekem eigenlijk gewoon een complete hifiset wilt aanschaffen.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €499,00. Bekijk de actuele prijs van de JBL OnBeat Extreme.


JBL OnBeat Extreme review Testverantwoording
Getest door Bas Waarts, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht