iTeufel Air: goed geluid, mits je wifinetwerk goed op orde is [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 6 november 2012 11:54
Het zal velen bekend in de oren klinken: je hebt een flinke muziekverzameling op je iPhone, maar wilt thuis niet altijd met oordopjes luisteren. Vrij door de woonkamer of het kantoor kunnen lopen, is ook wat waard als je je favoriete plaat wilt horen. Een
Review iTeufel Air


Het zal velen bekend in de oren klinken: je hebt een flinke muziekverzameling op je iPhone, maar wilt thuis niet altijd met oordopjes luisteren. Vrij door de woonkamer of het kantoor kunnen lopen, is ook wat waard als je je favoriete plaat wilt horen. Een draadloos te verbinden luidspreker is dan ideaal. Apple biedt met de Air-technologie de mogelijkheid en Teufel haakt daar met de iTeufel Air op in: een draadloze speaker in een fraaie behuizing.

iTeufel Air

Specificaties iTeufel Air

- Speaker voor iPhone, iPad en iPod.
- Draadloos streamen
- Geschikt voor Spotify
- Muziek afspelen via iTunes

Prijscirca 500 euro|Check actuele prijzen
Mogelijkheden
Weging: 25%
Het instellen van de iTeufel Air is niet moeilijk: met wat aandacht en de handleiding in de buurt kom je er zeker uit. Je vindt eenvoudig de iTeufel Air als wifi-apparaat op je iPhone of iPad. Kies voor dit netwerk en je bent verbonden. Denk bij het draaien van je eerste nummers wel even aan het volume. De iTeufel Air zet flink wat meer lucht in beweging dan je telefoon of tablet. Maar dat doet hij overigens wel goed.

De iTeufel heeft aan de achterzijde een audiolijn-ingang, zodat je bijvoorbeeld ook via een kabeltje een andere telefoon kunt aansluiten. Gebruik je de iTeufel Air even niet, dan valt deze na twintig minuten automatisch in de slaapmodus. Dat is gunstig, want je verbruikt zo veel minder energie.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
De verpakking van de iTeufel Air verhult een flinke, maar degelijk aanvoelende witte kast met zwart doek voor de luidsprekers. Het design doet wat retro aan, maar past aan de andere kant ook wel weer bij de apparatuur van Apple en daar is deze speaker dan ook voor bedoeld. De kunststof voet had echter wel anders gekund: Steve Jobs zelf had die er ongetwijfeld eigenhandig afgehaald om 'm te vervangen door een van aluminium.
De bijgeleverde stroomkabel meet slechts 1,40 meter lang en is daarmee te kort om de iTeufel Air lekker vrij te kunnen plaatsen in je interieur.

De iTeufel Air is qua bediening op het apparaat zelf sober. Er zitten drie iele knopjes bovenop de luidsprekerkast en die hebben kleine aanduidingen. Ook achterop vinden we een bedieningstoets. Gelukkig hoef je hier niet veel meer mee te doen als je de de luidspreker eenmaal hebt ingesteld.
Gebruikservaring
Weging: 20%
De iTeufel Air unit verbind je via wifi met je iPad of iPhone. Je hebt daarom geen wifi-connectie met het internet tijdens het spelen. Dit is niet fijn. Je kunt immers gewoon een playlist afspelen op je iPad en ondertussen doorgaan met allerlei andere taken. Daar moet wat anders op te vinden zijn... en dat is er ook.
Je kunt de iTeufel Air zelf aanmelden op je eigen wifi-netwerk. Wanneer je iPhone in hetzelfde netwerk hangt, vinden telefoon of iPad en de iTeufel Air elkaar en kun je draadloos luisteren. Dat werkt leuk, maar niet altijd foutloos. Een goed, stabiel netwerk is vereist. Tijdens het testen van de iTeufel Air bleek dat wanneer de luidspreker wat verder van de wifi-router afstaat of er veel gebruik wordt gemaakt van het netwerk, de stream af en toe uitvalt. De iTeufel Air bleek daarin gevoeliger dan bijvoorbeeld een Sonos-systeem op dezelfde plaats via hetzelfde netwerk.

Om het netwerk in te stellen, heb je zoals gemeld wel de handleiding nodig. Deze is jammer genoeg alleen in het Engels meegeleverd. Daarbij zijn alle schermafdrukken die worden gebruikt in het Duits. Dat is toch een beetje zonde.
Geluidskwaliteit
Weging: 30%
Het geluid van de iTeufel Air is natuurlijk een stuk plezieriger dan wat je gewend bent van je iPad of iPhone. Verwacht geen echt breed stereobeeld, maar dat kan natuurlijk ook niet met een enkele kast van ongeveer 43 cm breed. Het stereogeluid is oké wanneer je wat verder van de speaker af gaat zitten. Verder hebben we vrij weinig te klagen over het geluid. Het klinkt lekker vol en ook bij een luid volume blijft de sound goed overeind. Al treedt er bij een hoog vermogen wel wat vervorming op in de lage tonen en worden de hoge tonen ietwat schel. De iTeufel Air is bedoeld om kamers tot 25 vierkante meter met geluid te vullen en dat doet hij ook zeker. Je buren hoef je niet te vertellen dat je een nieuwe luidspreker hebt.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De iTeufel Air kost 499,99 euro en is alleen via de eigen website van Teufel te kopen.
Je bestelt op de teufelaudio.nl en krijgt de set met gratis verzending en 8 weken probeergarantie thuisgestuurd. Bijna vijfhonderd euro is natuurlijk best een stevige prijs, maar daar krijg je een prima klinkende draadloze luidspreker voor. In dit marktsegment is het een goeie prijs/kwaliteit-verhouding.
iTeufel Air review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: wanneer je op zoek bent naar een lekker klinkende luidspreker voor je iPad of iPhone. Je wilt geen vervelende ontsierende snoeren en kabels in huis en je hebt geen megagrote kamer die van geluid voorzien moet worden.

Nee: bij gebrek aan een goed wifi-netwerk in huis of wanneer je geen Apple producten hebt. Dan heb je een stuk minder aan deze iTeufel Air.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €500,00. Bekijk de actuele prijs van de iTeufel Air.


iTeufel Air review Testverantwoording
Getest door Sjaak van den Berg, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht