Logitech UE Mobile Boombox: van telefoonspeaker naar mobile speaker [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 18 maart 2013 17:42
Wie de ingezonden brieven uit een gratis dagblad als Metro wel eens leest, weet dat vele forenzen zich dagelijks ergeren aan jeugd die het nodig vindt om muziek op de telefoonspeaker te zetten. Want klasgenoten moeten natuurlijk wel van de laatste podcast
Review Logitech UE Mobile Boombox


Wie de ingezonden brieven uit een gratis dagblad als Metro wel eens leest, weet dat vele forenzen zich dagelijks ergeren aan jeugd die het nodig vindt om muziek op de telefoonspeaker te zetten. Want klasgenoten moeten natuurlijk wel van de laatste podcast van Armin van Buuren mee kunnen genieten. Uw reviewer ergert zich daar ook wel eens aan. Niet zozeer aan de muziek, maar wel aan de krakkemikkige kwaliteit van die ingebouwde telefoonspeaker. De Logitech UE Mobile Boombox is een uitkomst.

Prijscirca 100 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
De UE Mobile Boombox is zeer compact, zodat hij gemakkelijk kan worden meegenomen naar school. De speaker doet zijn naam dus eer aan. En aan het ruige scholierenleven (zo'n schooltas heeft heel wat te verduren) heeft Logitech gedacht, want de Boombox voelt aan alsof die wel tegen een stootje kan. De beide speakerkanten zijn van aluminium, terwijl over de rest een rubberen omhulsel zit. Dat ziet er stoer uit, zeker als je weet dat die in vijf verschillende kleurcombinaties te krijgen is. Welke past het er beste bij jouw schooltas?
De volumeknoppen en de bluetooth-connectietoets zijn netjes onder het rubber verstopt, zodat je ze niet ziet zitten. Symbolen die in het rubber gegraveerd zijn, laten zien waar je moet drukken. Het is jammer dat Logitech dit niet met de aan-uitknop heeft gedaan. Die zit met een lelijk plastic schuifje aan de achterkant.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Logitech heeft weinig poespas in de UE Mobile Boombox gestopt, zodat er ook weinig mee mis kan gaan. Het koppelen van een telefoon of mp3-speler via bluetooth is secondewerk, zodat de eerste beats binnen no-time de treinwagon of schoolkantine vullen. De draadloze speaker kan acht verschillende bluetooth-apparaten onthouden, zodat ook je vrienden gemakkelijk kunnen connecten.
De UE Mobile Boombox is voorzien van een interne accu, die zo'n tien uur mee moet gaan. Die accu is op te laden via de micro-USB-poort. Handig, want overal slingert wel een USB-kabel rond. En een lege USB-poort vinden is anno 2013 ook niet meer zo moeilijk. Uiteraard levert Logitech een adapter met kabel mee, zodat er ook via het lichtnet opgeladen kan worden.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
In een compact apparaat zitten ook compacte speakers. Toch klinken die best aardig. Aan de achterkant zit zelfs een subwoofertje, zodat er ook een lekkere bas uitkomt. Daarentegen zijn de hoge tonen niet heel zuiver. Bij het testen viel op dat mp3's van lagere kwaliteit, beneden de 320 kbps, behoorlijk dof klinken. Iets dat op een computer meestal pas te horen is bij 128 kbps of lager. Het is dus aan te raden om voor kwaliteit te gaan, bijvoorbeeld met muziek uit de iTunes Store. Ben je een Spotify-gebruiker, stel deze dan in op 'extreme quality' (let wel op, dit gebruikt meer data!).
Extra features
Weging: 20%
Aangezien de UE Mobile Boombox echt bedoeld is als telefoonspeaker, is het handig dat er handsfree mee gebeld kan worden. Er zit zelfs een microfoon ingebouwd, zodat je niet in je telefoon hoeft te schreeuwen. Dat scheelt gedoe met opnemen, of opnieuw connecten als je klaar bent met bellen.
Voor de zekerheid heeft Logitech er nog een AUX-ingang achterop gezet. Op die manier kunnen ook oudere telefoons en mp3-spelers zonder bluetooth op de speaker aangesloten worden.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Met de UE Mobile Boombox heeft Logitech een compacte draadloze speaker op de markt gebracht, waar de jeugd zo mee weg loopt. Het is dan ook de ideale vervanger van de interne telefoonspeaker. Een adviesprijs van honderd euro is voor een draadloze speaker niet zo veel, maar daar krijg je dan ook geen groots apparaat voor terug. Daarbij kan ik me voorstellen dat honderd euro bovenop de toch al dure smartphones van tegenwoordig voor de jeugd best veel geld is. Maar voor dat bedrag krijg je ook wat je mag verwachten: Een aardig geluid in een stoer jasje, dat nog degelijk aanvoelt ook. Maar om het dan meteen Ultimate Ears (want daar staat die UE voor) te noemen, is misschien weer een beetje overdreven.
Logitech UE Mobile Boombox review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je het geluid uit de interne telefoonspeaker ook ruk vindt, en toch je nieuwste mp3-aanwinsten wilt delen met vrienden.

Nee: Als je deze draadloze speaker alleen maar thuis laat staan, kun je beter kiezen voor een volwaardig iPod-dock of een speaker waar een meer kamervullend geluid uit komt.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €100,00. Bekijk de actuele prijs van de Logitech UE Mobile Boombox.


Logitech UE Mobile Boombox review Testverantwoording
Getest door Gert-Jan Verstegen, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht