Nokia Play 360° luispreker verbindt makkelijk, klinkt nog goed ook [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 30 januari 2012 10:20
Nu bijna iedereen een muziekspeler in zijn telefoon heeft, is het een koud kunstje om overal waar je bent je favoriete albums te luisteren. Je wilt echter ook w
Review Nokia Play 360°


Nu bijna iedereen een muziekspeler in zijn telefoon heeft, is het een koud kunstje om overal waar je bent je favoriete albums te luisteren. Je wilt echter ook wel eens met vrienden een plaatje draaien en de boxjes in mobieltjes zijn vaak van teleurstellende kwaliteit. De markt van kleine draadloze speakers heeft daarom een behoorlijke vlucht genomen. Nokia speelt hier op in met de Play 360°: een draadloze en draagbare kleine speaker met driehonderdzestig graden geluid.

Specificaties Nokia Play 360°

Afmetingen: 110 mm x 110 mm x 124 mm
Gewicht: 514 gram
Connectors: 3.5 mm standaard audioconnector en microUSB oplaadconnector
Verbindingsafstand (maximaal) 10 - 100 m (Bluetooth),15 mm (NFC)

Prijscirca 120 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
Nokia staat vooral bij de wat duurdere telefoons om zijn strakke en statige vormgeving. Ook bij de Play 360° is dat het geval. Het is misschien geen eyecatcher, maar wel een luidspreker waarmee je je niet voor hoeft te schamen. Dat komt vooral door de grotendeels zwarte metalen behuizing en de summiere bedieningsknoppen. Daarbij is de Play 360° klein (want 110 mm x 110 mm x 124 mm ), handzaam en licht. Dat de bluetooth-verbindingsknop blauw is verlicht, geeft de luidspreker net even die classy touch.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Wat verwacht je van een makkelijk mee te nemen luidspreker die draadloos is en verbinding moet maken met je telefoon? Dat het verbinden in ieder geval makkelijk gaat. Nokia heeft daar bij de Play 360° veel aandacht aan besteed, zo is te merken. Geen gehannes met snoertjes: de verbinding wordt gemaakt via Bluetooth. Dat kan op twee manieren: je kunt je telefoon (of ander Bluetooth-ondersteunende muziekspeler) op de gebruikelijke manier 'matchen' door in het menu van je mobiel de Nokia Play 360° te zoeken en te verbinden. Deze luidspreker is echter ook uitgerust met NFC, ofwel Near Field Communication. Heb je een Nokia-smartphone die dat ook ondersteunt, hoeft deze alleen maar even deze box aan te tikken en hij maakt uit zichzelf verbinding. Geen gegraaf in menu's meer dus. We probeerden het ook even met de Galaxy Nexus smartphone (ook met NFC), maar daar kregen we geen verbinding mee. Blijkbaar werkt het alleen bij Nokia-telefoons. Geen Bluetooth? Er wordt bij de Play 360° voor de zekerheid ook een kabeltje geleverd, waarmee je de luidspreker op de hoofdtelefooningang van je mobiel of mp3-speler kunt aansluiten. Nadeel: het inregelen van het geluid kan via de telefoon en de luidspreker, maar dat is niet goed op elkaar afgestemd.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
Voor een luidspreker van dit formaat klinkt de Nokia Play 360° zeker niet verkeerd. Het is een zogenaamde 360-gradenspeaker, wat betekent dat het geluid rondom en van boven komt. Je hoeft dus niet recht voor de luidspreker te zitten om goed geluid te hebben. Wat vooral opvalt, is dat het geluid goed in balans is. Deze heeft een baspoort en die zorgt ervoor dat ook de lagere tonen gewoon goed worden weergegeven. Wel missen we wat in het middensegment, maar dat is overkomelijk. Je moet deze speaker niet kopen als audio-oplossing voor de woonkamer (daarvoor is hij gewoon niet krachtig genoeg), daar is hij niet voor bedoeld. Tijdens je vakantie op je hotelkamer, in de tuin of op het strand: daar presteert hij zeker. Het is mogelijk om twee van deze Nokia Play 360° naast elkaar te gebruiken: dan krijg je stereogeluid.
Extra features
Weging: 20%
Echt veel leuke extra's zijn er niet te vinden op de Nokia Play 360°. Het blijft bij waarvoor hij bedoeld is: muziek afspelen. Het belangrijkste is dat deze speaker draadloos is. Er zit een accu in die volgens de fabrikant zelf binnen drie uur helemaal is opgeladen en na 21 uur pas leeg is. Dat maakt deze Nokia ideaal voor op het strand of in de tuin: plaatsen waar je vaak geen stopcontact binnen bereik hebt. De luidspreker wordt geleverd met een speciaal tasje, waarmee je 'm mee kunt nemen en die ook enige bescherming biedt.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Nokia Play 360° heeft een adviesprijs van 144,95, maar is inmiddels ook voor wat tientjes minder te verkrijgen. Dat is, in vergelijking met andere speakers voor deze markt, wel aardig aan de prijs. Maar eerlijk is eerlijk: die klinken ook minder. Het geluid is misschien niet zo goed als van een normale luidspreker, toch voldoet hij heel goed: zeker als je 'm voor buitengebruik en vakanties wilt gebruiken.
Nokia Play 360° review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: als je op zoek bent naar een speaker voor onderweg die je op je telefoon wilt aansluiten en een goed geluid wilt hebben

Nee: als je prijs boven kwaliteit verkiest, of op zoek bent naar een goed geluid in de woonkamer.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €120,00. Bekijk de actuele prijs van de Nokia Play 360°.


Nokia Play 360° review Testverantwoording
Getest door Paul Gersen, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht