Onkyo SBX-200: meer inhoud dan vorm [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 10 april 2012 12:36
Met de enorme toename van het aantal smartphones en andere mobiele multimediale apparaten ontstaat een grotere vraag naar de zogeheten speakerdocks. Muziekliefhebbers nemen al lang geen genoegen meer met het slechte geluid dat uit de zeer kleine speakers v
Review Onkyo SBX-200


Met de enorme toename van het aantal smartphones en andere mobiele multimediale apparaten ontstaat een grotere vraag naar de zogeheten speakerdocks. Muziekliefhebbers nemen al lang geen genoegen meer met het slechte geluid dat uit de zeer kleine speakers van de telefoons komt. Onkyo komt deze audiofielen met de SBX-200 tegemoet.De Japanners verwierven de laatste jaren vooral faam met hifi-systemen die van zeer goede kwaliteit zijn tegen een schappelijke prijs. En dat zou ook wel eens kunnen gelden voor de Onkyo SBX-200.

Onkyo SBX-200
de SBX-200 heeft geen spectaculair ontwerp
Prijscirca 250 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
We testen eerst maar eens het ontwerp van de SBX-200. Waar veel speakerdock-fabrikanten met de meest opzienbarende vormen komen (zoals een soundring of soundcube), levert Onkyo met de SBX-200 een relatief saai apparaat af. De driehoekige speakerdock bestaat vooral uit een stoffen kap waarachter de twee speakers schuil gaan. Achter een klepje aan de voorzijde van de SBX-200 zit de houder voor de iPhone, de iPod, of -jawel- de iPad verborgen. Zelfs de lampjes voor het volume en de bass-instelling ogen onopvallend. Aan de zijkant van het apparaat zijn de noodzakelijke bedieningsknoppen te vinden, evenals een extra audio-ingang die te gebruiken is als je geen mobiele Apple-producten bezit. De klein uitgevallen afstandbediening oogt net zo saai, maar functioneel.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Je moet het wel heel bont maken als je een speakerdock ontwerpt die moeilijk te bedienen is. Tenslotte heeft zo'n apparaat vooral één functie: muziek afspelen van een aan te sluiten mobiel apparaat. Onkyo doet het met de SBX-200 op dit gebied niet slecht. Of het nu je iPad, iPhone of iPod is: je hoeft het apparaatje alleen maar in het dock te zetten, een nummer te kiezen, et voìla: er is muziek.
Minpuntje is wel dat je voortdurend voorover moet buigen als je een nieuwe track zoekt. Je kunt bij de SBX-200 dan weliswaar de goed functionerende afstandsbediening gebruiken, maar je zult toch het LCD-scherm moeten aflezen. En dat schermpje valt ook nog eens automatisch uit na enkele seconden. Daarom is de bluetooth-functionaliteit van de SBX-200 een uitkomst. Je kunt vanaf je smartphone draadloos muziek streamen met de Onkyo-app. Ook kun je op afstand het volume aanpassen, evenals de toonregeling én je kunt door je muziekbibliotheken bladeren. Jammer is wel dat Onkyo de SBX niet heeft voorzien van een accu. Het had zo'n mooi draagbaar apparaat kunnen zijn, de handgreep zit er immers al!
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
Wat we natuurlijk vooral willen weten is of de Onkyo SBX-200 een goed geluid voortbrengt. Onkyo krijgt in ieder geval een eervolle vermelding voor het maken van een speakerdock met een zeer aangenaam geluid. De muziek gaat nooit vervelen. Welk genre ook: het doet nooit pijn aan je oren (zoals vaak wel het geval is bij goedkopere audio-apparaten). Het enigszins warme geluid kent relatief veel detail. Zelfs bij drukke jazz-muziek blijft de sound overeind. Natuurlijk kun je in deze prijsklasse niet verwachten dat er hifi-geluid wordt voortgebracht, daarvoor is er simpelweg te weinig dynamiek en zijn de subtiele hoge tonen en de diepe lage tonen ver te zoeken. De 'powerful bass' helpt wel iets, maar voelbare lage tonen zijn er niet. Het is tenslotte ook maar een tafelmodel-speaker, toch? Wel heeft de SBX-200 een flink vermogen, tot wel 2x 20 Watt, en dat zonder vervorming. Op alle gebieden een goede prestatie voor een betaalbare iPod-dock.
Extra features
Weging: 20%
Had je nog iets extra's verwacht bij deze speakerdock? Bijvoorbeeld de mogelijkheid om radio af te spelen? Of een USB-aansluiting? Die zijn er niet. En dan hadden we het apparaat hoogstwaarschijnlijk ook geen speakerdock, maar een audioset genoemd. Kortom: het speelt muziek, je kunt het geluid aanpassen, en het laadt ook nog eens je iPhone op.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Met deze SBX-200 van Onkyo krijg je voor weinig geld een zeer aangenaam klinkend apparaat. Eindelijk goed geluid uit je iPhone, iPod, iPad, je muziekspeler of welk soort smartphone dan ook. Zo goed als geen extra's kent de SBX-200, al is de bluetooth-functionaliteit wel mooi meegenomen.
Onkyo SBX-200 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je nu eindelijk eens fatsoenlijk geluid wilt horen uit je Apple-product, je smartphone of muziekspeler, maar dan moet het ontwerp van deze Onkyo SBX-200 je wel aanspreken.

Nee: Als je liever een opvallend apparaat aanschaft, of liever wat meer extra's wilt, of als je liever echt hifi-geluid wilt horen (dan schaf je toch wel een complete hifi-set aan inclusief iPhonedock).

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €250,00. Bekijk de actuele prijs van de Onkyo SBX-200.


Onkyo SBX-200 review Testverantwoording
Getest door Bas Waarts, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht