Philips Fidelio AD7000W: Verrassend goed geluid voor verrassend beperkte doelgroep [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 19 maart 2013 12:53
Bij het testen van de Philips Fidelio AD7000W kan ik niets anders zeggen dan 'jammer, heel erg jammer'. Hoe krijgt ons oer-Hollan
Review Philips Fidelio AD7000W


Bij het testen van de Philips Fidelio AD7000W kan ik niets anders zeggen dan 'jammer, heel erg jammer'. Hoe krijgt ons oer-Hollandse Philips het voor elkaar om een speaker met een heerlijk geluid alleen voor Apple-gebruikers te maken? Heeft de top van Philips, pardon, Funai, een hekel aan Android?

Prijscirca 200 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
De Fidelio AD7000W is absoluut een plaatje. Als je hem op tafel zet, staat er gewoonweg een draadloze speaker, niets anders. De voorkant bestaat namelijk volledig uit geluidsbox met een stofje eroverheen. De bovenkant van het apparaat is van geborsteld RVS, wat er stoer en robuust uitziet. De knoppen zitten netjes aan de achterkant weggewerkt. Een achterkant die overigens van zwart pianolak is: Philips heeft z'n best gedaan.
De draadloze speaker staat een beetje schuin naar achteren. Dat lijkt instabiel, maar dat is het niet. Je stoot hem niet gauw om, zodat hij op iedere tafel, kast of nachtkastje kan staan. Daar is het formaat ook naar; niet te groot, zeker niet te klein.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Een draadloze speakers is natuurlijk draadloos, maar er zijn tegenwoordig meerdere draadloze mogelijkheden. Philips heeft gekozen om alleen Airplay van Apple te ondersteunen. Dat werkt via het eigen WiFi-netwerk. Het installeren is echter niet zo gemakkelijk als de handleiding van Philips ons doet geloven. Pas bij de derde keer proberen lukte het een draadloze verbinding op te zetten. De Fidelio is namelijk verschrikkelijk traag, ook als alles al ingesteld is. Daarentegen gaat het afspelen via AirPlay erg soepel en gemakkelijk. Lekker streamen via iTunes of Spotify is dus geen enkel probleem. Het Apple-apparaat ziet de draadloze speaker meteen.
Android-gebruikers worden achtergesteld door Philips en dat is dom. Vooral omdat Philips een Android-applicatie heeft om muziek te zenden naar draadloze speakers (Fidelio AirStudio), maar deze niet functioneert met de Fidelio AD7000W. Het was natuurlijk een kleine moeite om het aantal potentiële gebruikers meer dan te verdubbelen. Bijvoorbeeld door bluetooth erin te stoppen, wat net zo draadloos is.
Voor mensen die vanaf hun computer draadloos willen streamen, is iTunes de oplossing. En gelukkig werkt die op Windows, zodat daar wél iedereen mee aan de slag kan. Daar moet echter bij vermeld worden dat ook dit behoorlijk traag gaat. De Windows Mediaplayer kan ook muziek via het netwerk afspelen (DLNA), maar dit gaat bij deze Philips zo langzaam dat ik het iedereen afraad.

Iets anders qua 'draadloosheid': De draadloze speaker werkt niet op batterijen, noch op accu. Om enig leven uit het apparaat te krijgen moet hij gewoon aan het lichtnet gehangen worden. Meenemen naar buiten is dus geen optie, al moet erbij gezegd worden dat hij daar ook niet echt voor gemaakt is. De AD7000W is meer een iPod-dock, maar dan zonder dock.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
De verrassing van deze Philips Fidelio AD7000W: het heerlijke geluid! Uit de twee speakertjes met een gezamenlijk vermogen van maar 10 watt komt namelijk toch een behoorlijk volle sound. Vooral de lage tonen klinken goed en gedoseerd. Hier kun je je studeerkamer of keuken wel mee vullen. Voor iemand die niet al te veel eisen stelt aan een hifi-installatie is deze draadloze speaker zelfs een woonkameralternatief! Hij kan behoorlijk hard, zonder dat het geluid er slechter van wordt.
Extra features
Weging: 20%
Naast het Airplayknopje zitten er op de achterkant nog twee aansluitingen, namelijk AUX en USB. Dat klinkt behoorlijk positief voor de Apple-lozen. Toch weet Philips ook hier weer de plank behoorlijk mis te slaan. Wil je namelijk geluid afspelen via de AUX, dan duurt het wederom ongeveer een minuut voor er überhaupt geluid uitkomt. Zelfs als de speaker al uren aanstaat. Het lijkt wel alsof het geluid een enorme weg aflegt door het apparaat, voordat het bij de boxen is.
Tijdens het testen heb ik de AD7000W een aantal keer via een AUX-kabel (die wordt meegeleverd overigens) aan de televisie gekoppeld. De meeste platte televisies hebben namelijk niet het beste geluid, wat een externe speaker interessant maakt. Opvallend is dat vooral het geluid bij praatprogramma's erg goed klinkt.
Is de USB-functie dan misschien een oplossing om meerdere doelgroepen te bedienen? Nee hoor, ook die werkt alleen met iPods en iPhones. Dat is dan wel weer handig als je geen wifi in huis hebt.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Bij het bepalen van het aantal sterren voor de prijs-kwaliteitverhouding ben ik uitgegaan van het feit dat de koper een Apple-apparaat bezit. Dat is immers de doelgroep waar Philips op mikt, al had er een grotere doelgroep ingezeten. Want met de Fidelio AD7000W haal je een speaker in huis met de geluidskwaliteit van een duurder segment. Het vergt misschien wat werk om hem in te stellen, maar dat is in principe eenmalig. Daarna kun je hartstikke gemakkelijk genieten van de muziek die je Apple-device rijk is!
Philips Fidelio AD7000W review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je de muziek van een iPod of iPhone kamervullend wilt, dan is de mooi ontworpen Philips Fidelio AD7000W een absolute aanrader. Het is in het begin even vechten om door de instellingen heen te komen, maar dat is het waard.

Nee: Als je geen Appleproduct in huis hebt kun je met de Philips Fidelio AD7000W niet zo veel. Er zijn interessantere alternatieven met bijvoorbeeld bluetooth.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €200,00. Bekijk de actuele prijs van de Philips Fidelio AD7000W.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

72157632990509637


Philips Fidelio AD7000W review Testverantwoording
Getest door Gert-Jan Verstegen, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht