Philips Fidelio-dock voor Android: Leuk geprobeerd, toch wel mislukt [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 14 februari 2012 17:25
Philips Fidelio-dock voor Android: Leuk geprobeerd, toch wel mislukt
Review Philips Fidelio AS851 (voor Android)


De afgelopen jaren brachten fabrikanten heel wat dockingstations uit voor iPods en iPhones. Bezitters van telefoons met het besturingssysteem Android zagen dat met lede ogen aan. Daarom kwam Philips speciaal voor hen met een Android-dock: De Fidelio AS851. Hulde voor dit initiatief, maar echt lekker werkt het nog niet.

Specificaties Philips Fidelio AS851 (voor Android)

Vermogen: 30W
Afstandsbediening: Ja
Connectors: Micro-USB en 3,5 mm AUX-ingang
Afmetingen: 15,7 x 42,1 x 14 cm

Prijscirca 200 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
De Fidelio AS851 stelt qua design niet heel veel voor. Design is een kwestie van smaak, maar veel tijd en geld zal er niet in het ontwerp en de bouwkwaliteit gestoken zijn. Dat is vooral te merken aan de drie knoppen op de voorkant, die erg plastic aandoen. De AS851 is alleen verkrijgbaar in het zwart, maar dat past ook het best bij vrijwel alle Androidtelefoons. De draagbare speaker is net als veel andere docks relatief compact, toch voelt hij degelijk aan. Daarentegen zit de telefoon of tablet erg losjes in het dock, die steunt enkel op de micro-USB-plug. Philips dacht slim te zijn door die plug flexibel te maken; 180 graden draaibaar en horizontaal op en neer te schuiven. Hierdoor zou iedere smartphone of tablet erop moeten passen. In de praktijk komt daar weinig van terecht. Bij het testen kregen wij verschillende telefoons niet aangesloten aan het dock.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Eigenlijk is de AS851 niet echt een dock, maar een draadloze speaker. Dit komt omdat de muziek niet via de micro-USB naar het dock wordt gestuurd, maar via bluetooth. Het enige dat de micro-USB doet is je telefoon opladen. Hierdoor is het plug-and-playgehalte niet te vergelijken met het gemak van een iPod-dock. Philips dacht dit op te lossen door eigen software in de Android Market te zetten, maar deze zogenoemde Fidelio App werkt verschrikkelijk. De software vraagt telkens, waar je ook bent, om een bluetoothverbinding op te zetten met de AS851. Hierdoor gaat de batterij van je telefoon of tablet sneller leeg. Daarnaast is de app verre van stabiel en gebruiksvriendelijk. Beter gebruik je je eigen muzieksoftware, want de afstandsbediening werkt daar ook mee. Alhoewel het woord 'afstand' niet echt van toepassing is op deze afstandsbediening. Ook deze werkt via bluetooth en de maximale afstand is ongeveer 4 meter. Met het gevolg dat de Fidelio traag op de afstandsbediening reageert. Achterop het dock zit een aux-ingang voor het aansluiten van bijvoorbeeld een MP3-speler, het kabeltje wordt daarvoor meegeleverd. Doordat er naast de aux-ingang een normale USB-poort zit, kun je die MP3-speler tegelijkertijd opladen. Die USB-poort kan niet worden gebruikt om muziek van een geheugenstick af te spelen.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
De geluidskwaliteit van de AS851 moet het vooral hebben van de stevige bastonen. Aan de achterkant zitten twee subwoofers die voor goede lage tonen zorgen. De midden- en hoge tonen klinken een beetje dof, al zal dat de pret niet drukken. Het volumekan behoorlijk hard worden gezet, maar dat betekent niet dat je dit dock in de woonkamer neerzet als volwaardig geluidssysteem. Voor kleinere ruimtes is de AS851 een prima apparaat. Je kunt hem op de slaapkamer zelfs gebruiken als wekkerradio.
Extra features
Weging: 20%
Veel extra features zijn op de AS851 niet te vinden. Het dock doet gewoon wat het moet doen: Muziek afspelen van een mediaspeler. En aangezien dat via bluetooth of de aux-ingang gaat, maakt het niet uit of je nu wel of niet een telefoon met Android hebt. Mocht je toch de software van Philips willen gebruiken, dan kun je ook internetradio luisteren. Hiermee kun je duizenden radiozenders van over de hele wereld ontvangen. Gebruik dan wel WiFi, want anders zit je zo aan je datalimiet.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Met de Fidelio AS851 heeft Philips geen bijzonder geluidsdock op de markt gezet. Philips wil hiermee vooral de Androidgebruikers bereiken, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. Het is dan ook zonde om meer geld te betalen voor de Androidsticker op de verpakking. Dat neemt niet weg dat het geluid aardig klinkt, maar daar is ook alles mee gezegd.
Handiger is het om een telefoondock te kopen. Deze kun je dan met een aux-kabel aan je huidige geluidsset aansluiten. Smartphonefabrikanten verkopen zo'n docks vaak via hun website.
Philips Fidelio AS851 (voor Android) review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je een echte Androidfan bent en al jaren wachtte op een geluidsdock speciaal voor Android.

Nee: Omdat je voor minder geld hetzelfde krijgt zonder "speciaal voor Android"-sticker. Mocht je toch een Android-dock willen, wacht dan even tot er betere apparaten op de markt komen.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €200,00. Bekijk de actuele prijs van de Philips Fidelio AS851 (voor Android).

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Een geluidsdock speciaal voor Android


Philips Fidelio AS851 (voor Android) review Testverantwoording
Getest door Gert-Jan Verstegen, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht