Samsung DA-E750: Dit is geen iPod-dock meer! [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 30 januari 2013 17:45
Bij het woord 'iPod-dock' denk je meestal aan een relatief licht, compact en niet al te duur apparaat. Een apparaat waar je een iPod of iPhone in klikt om muziek af te spelen. Samsung dacht daar voll
Review Samsung DA-E750


Bij het woord 'iPod-dock' denk je meestal aan een relatief licht, compact en niet al te duur apparaat. Een apparaat waar je een iPod of iPhone in klikt om muziek af te spelen. Samsung dacht daar volledig anders over met de DA-E750. De ingebouwde buizenversterker zegt genoeg.

Samsung DA-E750

Specificaties Samsung DA-E750

2.1 kanaals, ingebouwde subwoofer
Vermogen: 100W (hoofdluidsprekers 2x20W)
Aansluitmogelijkheden: WiFi, LAN, USB, micro-USB, Bluetooth, AUX, 30-pin iPodconnector
Afstandsbediening: Ja
Afmetingen: 14,8 x 45 x 24

Prijscirca 600 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
De DA-E750 is met z'n bijna 9 kilogram een zwaar dock en dat voelt veelbelovend aan bij het uitpakken. Geen kunststof, maar ouderwets hout. Dat is niet alleen oerdegelijk, het komt in dit soort apparatuur ook het geluid ten goede. Geen overbodige luxe, want de ingebouwde buizenversterker is kwetsbaar genoeg. Over het hout zit een pianolak laagje wat chique aandoet. De DA-E750 wordt in donkerrood mahonie geleverd. Het is een beetje te vergelijken met het dashboard van de gemiddelde Jaguar. Omdat dit niet in ieder interieur past heeft Samsung het broertje DA-E751 in zwart uitgevoerd.
De speakers zijn netjes weggewerkt, maar het is jammer dat deze een plastic rand hebben. Ook de plastic kap over de buizenversterker had best van glas mogen zijn. Daarentegen zien de knoppen op het apparaat er prima uit, net als de mooi vormgegeven afstandsbediening.
Het dockgedeelte, waar de telefoon of iPod ingezet wordt, is netjes uit de achterkant te klikken. Randapparatuur staat stevig en veilig in het dock. Helaas kan de micro-USB niet gedraaid of verschoven worden, waardoor sommige Androidtelefoons mogelijk niet goed erop passen.
Gebruiksgemak / aansluiten
Weging: 15%
Voor de simpele gebruiker die enkel een iPod of iPhone heeft is de DA-E750 een gemakkelijk plug-and-play-apparaat. Maar ik denk dat iemand die het geld over heeft om deze Samsung te kopen, meer wil dan alleen een iPhone aansluiten. Die mogelijkheden zijn er gelukkig ook, maar hiervoor is alleen de handleiding niet voldoende. Het begint al bij de term 'dual-docking', waarmee aangegeven wordt dat het ook een Android-dock is. In principe kan dit niet, omdat de micro-USB-aansluiting in het dock enkel zorgt voor het opladen van een telefoon. Android-smartphones zijn volledig afhankelijk van een bluetoothverbinding, wat in principe geen probleem is. Nadeel is dat iedere keer opnieuw handmatig een verbinding moet worden gemaakt, dit gaat niet automatisch.
Galaxytelefoons van Samsung hebben overigens mazzel. Via een speciale app, die erg lelijk en onpraktisch is, krijgen deze smartphones alsnog een dockingmodus.
Wat wel werkt, na zoekhulp van Google, is de DLNA-functie. Hiermee kan muziek via het WiFi-netwerk van bijvoorbeeld de PC naar het dock worden gestuurd. Gemakkelijker is het om een USB-stick met muziek in het apparaat te steken. Helaas zit er geen schermpje op met muziekinformatie.
Geluidskwaliteit
Weging: 40%
Voor een iPod-dock van deze prijs waar een buizenversterker in zit mag je veel verwachten. Wat dat betreft valt het een beetje tegen. Het geluid is absoluut niet slecht, maar ook niet zo warm en fijn als de roodgloeiende buizen doen vermoeden. De hoge tonen klinken namelijk niet geweldig, terwijl de stevige bas behoorlijk overheerst. Dit komt door de ingebouwde subwoofer die onderop zit. Die is uit te zetten, maar dat zorgt voor een te leeg geluid. Liefhebbers van hardere rock- en housemuziek komen echter prima aan hun trekken. Met een totaal vermogen van 100 watt kan het dock overigens verschrikkelijk hard. De buren kunnen dus ook meegenieten.
Extra features
Weging: 20%
Dit dock zit boordevol extra aansluitmogelijkheden. Niet dat deze allemaal even gemakkelijk te gebruiken zijn, maar een ervarene zal genoeg plezier beleven om dit allemaal uit te pluizen. Denk aan de mogelijkheid om via een LAN-kabel, die overigens meegeleverd wordt, muziek via het netwerk te streamen. Ook de eerder genoemde WiFi-methode is voor iedereen met een grote digitale muziekcollectie een uitkomst.
Bezitters van een nieuwere Samsungtelevisie kunnen deze draadloos koppelen aan de DA-E750. Hierdoor loopt het geluid van de televisie via het dock. Dit kan trouwens ook op de ouderwetse methode via een AUX-kabel vanuit de hoofdtelefoonaansluiting van vrijwel iedere televisie.
Mensen met een iPhone 5 of een nieuwere generatie iPod moeten oppassen. Hun lightningconnector werkt niet met dit dock. Zij moeten een verloopstukje gebruiken.
Absoluut een groot gemis is een radio-ontvanger. De DA-E750 heeft de omvang, uitstraling en features voor een apparaat in de huiskamer. Een FM-tuner, liefst met kabelontvanger, is dan geen overbodige luxe.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Met de DA-E750 heeft Samsung een bakbeest van een iPod-dock op de markt gezet. Het is dan ook bijna niet meer als dock te beschouwen. Zie het eerder als een alles-in-één HiFi-set, ook gezien de prijs van zeshonderd euro. En voor dat geld zijn er ook prima tuners met compacte luidsprekers te koop, die een beter geluid geven voor in de huiskamer. Mocht je daar te weinig ruimte voor hebben, dan is deze Samsung wellicht een uitkomst.
Daarnaast hoort een dock uit deze prijscategorie alles te doen zoals wordt beloofd, en dat komt de DA-E750 helaas niet na.
Samsung DA-E750 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Als je ervaring hebt met het streamen van muziek over een netwerk, en bedraad of draadloos je hele muziekcollectie naar de woonkamer wil brengen. Doe dit dan wel met stevige muziek, want die klinkt prima.

Nee: Bezitters van een Androidtelefoon anders dan een Galaxy, kunnen niet zo veel met dit dock. Liefhebbers van rustige muziek hebben ook niets aan deze buizenversterker.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €600,00. Bekijk de actuele prijs van de Samsung DA-E750.


Samsung DA-E750 review Testverantwoording
Getest door Gert-Jan Verstegen, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht