Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Lenovo geeft eigen draai aan Windows 8

Door: Dennis de Vries | 23 oktober 2012 18:42

Windows 8 is pas vanaf het einde van deze week verkrijgbaar, maar Lenovo nam alvast een voorschot op de festiviteiten. De notebook-fabrikant presenteerde een handvol zogenaamde 'convertibles'. Apparaten die handig gebruik maken van de nieuwe interface en functionaliteiten van Windows 8 en dus zowel als notebook als tablet kunnen dienen. Maak kennis met de Yoga, Twist en Lynx.

Windows 8 is pas vanaf het einde van deze week verkrijgbaar, maar Lenovo nam alvast een voorschot op de festiviteiten. De notebook-fabrikant presenteerde een handvol zogenaamde 'convertibles' aan de Nederlandse pers. Apparaten die handig gebruik maken van de nieuwe interface en functionaliteiten van Windows 8 en dus zowel als notebook als tablet kunnen dienen. Met apparaten als Yoga en Twist geven ze daar een geinige draai aan. 'Een stukje strategie', zo werd duidelijk tijdens de Nederlandse presentatie.

Door de nieuwe interface is Windows 8 erg geschikt voor zowel volledige notebooks, als voor tablets met touchscreen. Leuk....maar bij traditionele notebooks is het niet heel erg praktisch om met je vingertjes aan het scherm te gaan zitten. Daar zijn tablets nou juist zo handig voor. Lenovo presenteert daarom drie 'convertibles'. Laptops die, hopakkee, zo om te bouwen zijn tot tablet. En weer terug.

Video Lenovo Convertible Notebooks / tablets

Niemand minder dan Martin Campbell, regisseur van onder meer Casino Royale brengt de Lenovo IdeaPad Yoga tot leven. Bekijk onze uitgebreide video preview!

 Ideapad Yoga
Ook de Ideapad Yoga lijkt in de eerste instantie op een normale Windows 8 ultrabook. Dit scherm draait alleen niet om zijn as. In plaats daarvan kan het scherm helemaal naar achteren dubbelgeklapt worden. Er zijn verschillende standen nodig, zoals een presentatiestand om omstanders het beeldscherm te laten zien, of een zogenaamde 'tent-stand' om je handen vrij te hebben als je een filmpje kijkt in bed, ik verzin het niet zelf. Door het beeldscherm helemaal naar achteren te klappen ontstaat weer een vrij forse Windows 8 tablet. Hij is dus, jawel, lekker lenig.

Naast de 13 inch Yoga lanceerde Lenovo ook een kleinere variant met 11,6 inch beeldscherm, in hip oranje uitgevoerd. Belangrijk detail, de kleinere Yoga heeft geen volledige versie van Windows 8, maar moet het doen met Windows 8 RT. Dat betekent dat je wel apps kunt installeren en de beschikking hebt over Office-applicaties. Maar de programma's die je geinstalleerd hebt op jouw Windows 7 pc werken niet op deze notebook.
De grote Yoga, met 13 inch beeldscherm, heeft een adviesprijs van 1199,- euro, de kleinere versie moet zo'n 799,- euro gaan kosten. Beide apparaten liggen in december in de winkel.

De Yoga heeft een zogenaamde 'tent-stand' om je handen vrij te hebben als je een filmpje kijkt in bed.

Thinkpad Twist
De naam 'Thinkpad ' zegt het al een beetje, de Twist is voornamelijk bedoeld voor de zakelijke markt. Op het oog is het een gewone ultrabook, met alle high-end specificaties van dien. Maar het is een notebook met een, jawel, twist. Het beeldscherm zit op één scharnierend punt vast en is dus volledig om te draaien. Klap 'm dicht, en je hebt een Windows 8 tablet.
De Twist krijgt een adviesprijs van 1109 euro en is in december verkrijgbaar. Omdat hij voor de zakelijke markt is, zal hij slechts bij een beperkt aantal webwinkels te krijgen zijn voor consumenten.

IdeaTab Lynx
Op de IFA elektronicabeurs in Berlijn kregen we een Lenovo tablet met Android in handen die ons vrij bekend voor kwam. De tablet had een toetsenbord-dock met ingebouwde accu. Zeg maar, het idee van Asus'Transformer. Dat is ook precies wat de IdeaTab Lynx is, alleen dan op Windows 8 RT. Het is weer een andere manier om een Windows 8 notebook te combineren met een Windows 8 tablet. En Lenovo laat geen mogelijkheid onbenut.
Prijs en beschikbaarheid van de Lenovo IdeaTab Lynx is nog niet bekend.

Deel dit bericht:
Tags