Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Samsung Ativ S is een van de velen

Door: Ger de Gram | 30 oktober 2012 20:19

Ook fabrikant Samsung lanceert een Windows Phone 8 toestel: de Samsung Ativ S. Tegelijkertijd bracht de Koreaanse fabrikant een batterij aan Windows 8 producten op de markt. BesteProduct bekeek Samsung Windows (Phone) 8 line-up.

Vaak zijn persbijeenkomsten van elektronicafabrikanten erg overzichtelijk. Ze lanceren één product, waarbij een rits marketingmanagers de belangrijkste (plus)punten van het apparaat via mooie powerpointpresentaties en uiterst creatieve video’s met ons doornemen. Vandaag deed Samsung het net even anders: in nog geen uur werd er een batterij aan Windows 8 Ativ-producten in het Amsterdamse Conservatoriumhotel doorheen gejast.

Het is de maand van Microsoft. Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van Windows 8, wat het ideale besturingssysteem voor de tablet en computer moet worden. Niet langer heeft een consument één product waarop hij of zij browst, gamet of allerhande multimediale toestanden verricht, maar meerdere veelal op touchscreen gebaseerde apparaten. En dan is het mooi als die producten een beetje samenwerken.

Samsung Ativ S preview

De Samsung Ativ S, ook wel de Galaxy S3 maar dan met Windows Phone 8 en mindere specs.

En dan is het voor een fabrikant als Samsung natuurlijk 'kaasje'. Noem een elektronisch apparaat en Samsung produceert het. Een telefoon? Check. Een wasmachine? Check. Een tablet? Check. We vermoeden dat er binnenkort Android-gestuurde cv-ketels van de Koreanen op de markt komen, maar helemaal zeker weten doen we het niet.

Met de introductie van liefst vijf Windows 8 apparaten en één Windows Phone 8 smartphone, laat Samsung in ieder geval direct weten veel potentie in de nieuwe weg die Microsoft is ingeslagen te zien. Geert Mol, marketingmanager van Samsung Benelux bevestigt dat nog maar eens. “Het is innovatief en nieuw. Ik denk dat het een erg gebruiksvriendelijk besturingssysteem is én bovendien ook nog redelijk geprijst. Zeker bij de smartphone.”

Samsung Ativ S of Samsung Galaxy S3?
Mol doelt op de Samsung Ativ S (prijs: €549,-), een telefoon die je van een afstand snel verwart met de Samsung Galaxy S3. Kijk je iets beter, dan zie je een iets anders gestylde achterkant (“Nog steeds plastic, maar met een aluminium finish!”) en een onmiskenbaar Windows-logo op de voorkant. Een echt Microsoft-product dus. En dat heeft zo zijn beperkingen slash eisen.

Want werp een korte blik op de specificaties van de Ativ S en je raakt niet direct enthousiast. Een 8 megapixelcameraatje, een dual-coreprocessor – heel spannend is het allemaal niet. Het 4,8 inch Super HD AMOLED-scherm is mooi, maar geen reden om het model te kopen, aangezien de Nokia Lumia 920 en de HTC Windows Phone 8S en 8X ook niet verlegen zitten om slechte schermen. Microsoft zorgt er nu eenmaal voor dat de hardwarematige verschillen relatief gezien beperkt blijven. De kracht moet hem dus zitten in het besturingssysteem en het gemak waarmee je die bedient.

Samsing Ativ S foto

En daar zit voor Samsung wel een beetje een probleem. Want waar Nokia een geweldige camera heeft, HTC haar eigen uitgebreide Sense-functionaliteit moet de Samsung Ativ S het doen met… Samsung ChatOn. Een messenger-applicatie die niemand gebruikt, doordat de hele wereld al aan het Whatsappen is geslagen. En hoewel Samsung je de applicatie op vrijwel ieder apparaat haast door de strot duwt (lees: voorinstalleert en prominent op startschermen plaatst), is de kans op massaal gebruik toch erg klein.

Waar Nokia een geweldige camera heeft, HTC haar eigen uitgebreide Sense-functionaliteit moet de Samsung Ativ S het doen met… Samsung ChatOn

Synergie?
Samsung heeft de Ativ-lijn voorzien van allerhande AllShare-functionaliteiten en ook de Samsung Ativ S is daarop geen uitzondering. Daarvan moet het nut nog enigszins worden bewezen, maar misschien kan Samsung op dat vlak Samsung de benodigde winst behalen.

Al is het maar omdat de elektronicagigant zoals gezegd een flinke lijn aan Windows 8 producten heeft uitgebracht, waaronder een nieuwe ultradunne laptop en een notebook met touchscreen. De Ativ Tab tablet is niets meer dan any other Galaxy Tab, maar wel erg prettig in gebruik. Tegelijkertijd zijn daar de Ativ SmartPC's, tablets met meer toepassingen dan ooit, waaronder een geïntegreerde S-Pen die we kennen van de Galaxy Note.

Het levert een gevarieerde lijn producten op, met voor ieder wat wils. Maar of het een succes wordt, hangt vooral af van het besturingssysteem Windows 8. Accepteert de consument de (grote) veranderingen die Microsoft heeft doorgevoerd, dan is het voor Samsung inderdaad kaasje.

Deel dit bericht:
Tags