Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Column - Android camera

Door: Dennis de Vries | 13 juli 2012 13:24

Het idee bestaat al langer, maar het is nog altijd niet uitgevoerd. Daar snap ik dus helemaal niets van. Waarom liggen er in vredesnaam nog geen digitale camera's in de winkel die draaien op Android?

Het idee bestaat al langer, maar ik gooi het gewoon nog een keer in de groep: waarom liggen er in vredesnaam nog geen compactcamera's in de winkel die draaien op Android? Hoe moeilijk kan dat nou zijn?! Ik snap er dus helemaal niets van.

Momenteel zitten we met een rare situatie. Neem de telefoon. Het apparaatje waarop je alles met foto's kunt doen - bewerken, versturen, aanpassen, bijknippen, streamen, delen -noem-maar-op. Tegelijkertijd is het ook het apparaat met lensopeningen ter grootte van een speldenpunt en een beeldsensor met formaat kleineteennagel. Aan de andere kant staan de digitale camera's. Zoommogelijkheden, grote beeldsensoren, soms zelfs verwisselbare objectieven. Maar vervolgens een handjevol onhandige knoppen, kleine beeldschermen met belabberde resoluties en menu's waar je ogen pijn van gaan bloeden. Pas met een pc in de buurt kun je iets met de beelden die je geschoten hebt.

Nachtmerrie voor gebruikers
Ik zag camerareviewer Tobias Bos laatst stuntelen met de Samsung WB150F. Even los van de beeldkwaliteit (om te janken) was de camera een nachtmerrie op het gebied van gebruiksgemak. Allerlei hippe functies om je foto's direct via wifi te uploaden naar de rest van de wereld. Maar geen touchscreen, menu's waar je hoofdpijn van krijgt en alle gegevens zoals email-adressen moeten ingevoerd worden met vier pijltjestoetsen. In de telefoonwereld zijn ze daar in 1951 van af gestapt, maar bij camera's is het schijnbaar ook nu nog heel gewoon.

Ik kijk vooral naar Samsung. Maar ook Sony. En wat doet Panasonic?

Zelf loop ik nu met de Nokia 808 PureView rond. Beter bekend als 'de-telefoon-met-41-megapixel-camera'. Ik wil niet al teveel op mijn uiteindelijk oordeel vooruit lopen, review volgt volgende week. Wel kan ik alvast verklappen dat de camera bijzonder goed is. En het feit dat die in een smartphone zit, wil zeggen dat je met je foto's direct alle kanten op kunt. Vergeleken met de menu's waar compactcamera's ons mee opzadelen, lijkt het Symbian van de 808 PureView bijna magie.

Android op andere apparaten.
Toch begint dit besturingssysteem, het gaat al een tijdje mee, aardig wat rimpels en grijze haren te vertonen. Er is een alternatief, Android ligt het meest voor de hand. Natuurlijk, het besturingssysteem is voornamelijk gericht op smartphones en tablets, maar Google doet er niet moeilijk over als het ook op andere apparaten staat. Zoals hun eigen media-stream-bal, de Nexus Q. Of de nieuwe spelcomputer Ouya, die deze week ruim drie miljoen aan donaties binnenhaalde met alleen een handjevol foto's. En laten we niet vergeten: er bestaat al een Android-camera. De Polaroid SC1630 is op de CES elektronicabeurs gelanceerd, sindsdien wachten we nog op zijn komst.

De voordelen zijn legio. Er zijn talloze apps om foto's na te bewerken in de Google Play Store, waaronder zelfs een mobiele versie van Photoshop Express. Creatieve filters van camerafabrikanten kunnen de kliko in als je gewoon Instagram kunt gebruiken. En direct uploaden naar Flickr of Picasa is een fluitje van een cent via de officiële apps. Een berg aan mogelijkheden voor foto's die staan te trappelen om toegepast te worden op goede camera's.

Samsung, Sony, Panasonic...kom op!
Ik kijk vooral even naar Samsung. De fabrikant innoveert graag, is niet bang om iets te proberen. Dat blijkt uit hun wifi-camera's. Maar die werken niet. En ondertussen maakt datzelfde bedrijf veelzijdige pareltjes als de Samsung Galaxy S3. Stop ze bij elkaar, klaar is Kees. Maar ik kijk ook naar Sony. De smartphone-afdeling winkelt graag bij de collega's op de Cybershot-etage, zo blijkt uit het gebruik van de Exmor R beeldsensor in telefoons als de Sony Xperia S. Waarom is dat niet andersom? En wat doet Panasonic? Het bedrijf maakt schijnbaar fantastische camera's. Maar als ze dan eindelijk met Android aan de gang gaan, komen ze met een smartphone, de Eluga.

Bij dezen een oproep aan Samsung, Sony, en Panasonic. Maar ook andere elektronicafabrikanten, help mij de simpele vraag te beantwoorden: 'waar blijft de Android-camera?' En help onze Tobias uit de brand. Deze week werd er weer een nieuwe camera met wifi-functionaliteit gelanceerd. Hij heeft nu allast van slapeloze nachten.

(foto: focusmedia.nl)

Deel dit bericht:
Tags