Tobias Bos
Tobias Bos
Redacteur

Close-up: Canon 5D Mark 2 vs 5D Mark 3

Door: Tobias Bos | 16 juli 2012 16:59

De Canon 5D Mark II is bijzonder populaire camera. Is zijn opvolger, de Canon 5D Mark III een reden om over te stappen? Bekijk de vergelijking: Canon 5D Mark II vs Canon 5D Mark III.

Het was dit voorjaar even schrikken voor professionele fotografen, filmmakers en het uitgenodigde journaille bij het wereldkundig maken van Canon's nieuwste fullframe spiegelreflexcamera. Tegelijk met het bekendmaken van de talloze verbeterpunten op de Canon EOS 5D Mark III, kondigde Canon ook een flinke prijsverhoging aan van het nieuwe model dslr. Eentje van maar liefst 1.000 euro. Belangrijke vraag: is de derde generatie EOS 5D dit hoge prijskaartje waard?

Autofocussysteem
Het complete autofocussysteem van de Canon EOS 5D Mark III is op de schop gegaan. Dat werd ook hoog tijd, want de 5D Mark II maakte nog gebruik van het autofocussysteem dat nog in de allereerste 5D zat; eentje met 9 autofocuspunten en 6 AF hulppunten. De 5D Mark III doet dat beter met een compleet nieuwe autofocus met liefst 61 scherpstelpunten, waarvan 41 kruissensoren en 5 dubbele crosstype punten. Resultaat van deze duizelingwekkende getallen en termen: een veel snellere scherpstelling, zelfs in condities met weinig contrast en minimaal licht. Ook het volgen van bewegingen gaat een stuk beter. De techniek die de 5D Mark III gebruikt zien we ook in de veel duurdere Canon EOS 1D X, met het verschil dat deze twee Digic 5+ processors heeft en de nieuwste 5D maar één. Ook het aantal beelden per seconde dat de 5D Mark III maakt is verhoogd: van 3,9 naar maximaal 6 foto's met de 5D Mark III.

Processor
Het werd al even genoemd, maar ook de beeldprocessor van Canon's nieuwste fullframe dslr is verbeterd: van een Digic 4 naar een Digic 5+ processor. Dit is Canon's nieuwste processor, die in vergelijking met z'n oudere broertje veel betere beeldkwaliteit levert. Het verschil in de praktijk is aanzienlijk: foto's vanaf ISO-waarde 3200 waren op de Canon EOS 5D Mark II al haast niet meer bruikbaar, op de 5D Mark III kun je gerust door tot ISO 6400 zonder beduidend verlies van beeldkwaliteit. De ruisonderdrukking is echt fenomenaal. Imatest-software toont aan dat het verschil bij hogere ISO-waarden soms wel twee stops is. Neem foto's met ISO-waarde 25.600; op de 5D Mark II meet de software gemiddeld 3,7 procent ruis. Op de 5D Mark III is dit slechts 2 procent. De nachtofotograaf kan zijn lol op, maar ook de filmmaker profiteert van de verbeterde prestaties.

Bouw
Je moet goed kijken en voelen om de verschillen tussen de twee camera's op te merken. Neem het gewicht: de 5D Mark II weegt 810 gram, de 5D Mark III 950 gram, maar het verschil valt gevoelsmatig nauwelijks op. De powerknop is ook verhuisd: van onder naar boven, bij het programmawieltje. In plaats van een 940.000 dots 3 inch display op de 5D Mark II, heeft z'n opvolger een 1.040.000 dots 3,2 inch beeldschermpje. Het lijkt een kleine verbetering, maar met het oog is het verschil duidelijk waarneembaar. De Q-knop brengt je naar een snelmenu met de belangrijkste instellingen zoals sluitertijd, diafragma, ISO en resolutie.

72157630547166568

Meer opties
Het verbeterde autofocussysteem en de nieuwe processor maken de 5D Mark III al een stuk interessanter dan z'n voorganger. Maar er zijn nóg meer verschillen, die weliswaar minder significant zijn, maar het fotograferen net wat prettiger maken en het benoemen waard zijn. Zo is de resolutie wat opgeschroefd (van 21,1 naar 22,3 megapixels) en kun je voortaan ook fotograferen in HDR-modus. Met deze optie maakt de 5D een aantal foto's met verschillende belichtingen, die samengevoegd worden tot één goed belichte foto. Ook de Rate-knop is nieuw: hiermee geef je foto's een beoordeling mee en maak je op de camera zelf dus al een selectie. Handig voor grote fotoreportages. De ingebouwde waterpas gebruik je voor het rechthouden van je fotocamera tijdens het filmen. Nieuw is ook de aansluiting voor een koptelefoon, zodat je het audioniveau kunt monitoren tijdens een filmopname. Wil je je instellingen tijdens het filmen zonder dat je dat op de opname hoort wijzigen? Dan bieden de aanraakgevoelige knoppen bij het draaiwiel uitkomst.

Prijskaartje Canon EOS 5D Mark III
Belangrijkste vraag blijft overeind: rechtvaardigen de verbeteringen van de Canon EOS 5D Mark III het enorme prijsverschil ten opzichte van zijn voorganger? Het antwoord is: absoluut. Niet de nieuwe opties, maar vooral de verbeterde autofocus en de prestaties bij hoge ISO-waarden lonen. Is de Canon EOS 5D Mark II daarmee een waardeloos toestel? Dat absoluut niet. Voor wie hele hoge eisen stelt aan zijn beeldkwaliteit bij weinig licht en daarnaast de voorkeur geeft aan wat snelheid tijdens het fotograferen, is de 5D Mark III een absoluut toptoestel. Wie deze twee eigenschappen niet persé nodig heeft, kiest beter voor zijn veel goedkopere, oudere broertje.

Deel dit bericht:
Tags