Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Canon EOS M systeemcamera mikt op eenvoud

Door: Ger de Gram | 23 juli 2012 18:26

De EOS-lijn van Canon bestaat 25 jaar. En dat moet gevierd worden. Resultaat: een nieuwe EOS-camera. De Canon EOS M is de eerste spiegelloze systeemcamera van de fabrikant, Kijk verder voor de videopreview.

De EOS-lijn van Canon bestaat 25 jaar. En dat moet gevierd worden. Resultaat: een nieuwe EOS-camera. En direct een hele bijzondere, want de Canon EOS M is de eerste spiegelloze systeemcamera van de fabrikant. Lees en bekijk onze uitgebreide Canon EOS M preview.

VIDEO Canon EOS M preview

Nieuw segment
"Het is goed gelukt om jullie een beetje te misleiden", zo begon Hans Smittenaar, marketingdirector van Canon zijn onaangekondigde presentatie van de nieuwe Canon EOS M systeemcamera. Dat was niet helemaal waar, want het allereerste model systeemcamera van Canon was al een tijd geleden gelekt. Een dag voor de officiële presentatie lagen alle specificaties al op straat, werd er gediscussieerd over de kwaliteit van de beschikbare objectieven en zelfs over een eventuele broer van de Canon EOS M. Terwijl de EOS M zelf officieel nog niet bestond.

Toch had Smittenaar wel een beetje gelijk, want de verwachtingen waren hooggespannen en die maakt Canon met de EOS M jammer genoeg niet helemaal waar. Het algehele gevoel na de lancering: aardige camera, maar niet heel spannend of bijzonder. En dat laatste hoop je toch een beetje wanneer's werelds grootste cameramerk met een toestel in een voor hen compleet nieuw segment komt.

Evenknie EOS 650D
De Canon EOS M is eigenlijk gewoon de evenknie van de EOS 650D spiegelreflexcamera, maar dan met een spiegelloos systeem en een iets compactere behuizing. Hij heeft dezelfde APS-C-sensor, hetzelfde touchscreen en kan eveneens in Full HD 1080p met 25p filmen. Het toestel is vooral gericht op de fotograaf die het graag eenvoudig houdt. "Voor mensen die makkelijk foto's willen maken, maar wel goede beeldkwaliteit willen hebben", verduidelijkte productmanager Jip Barth nog maar eens.

Om dat statement kracht bij te zetten is de bediening van de Canon EOS M ronduit basic te noemen. Er zit geen programmawieltje op, slechts een hendeltje waarbij je switcht tussen de twee fotografische standen en video. Handmatige instellingen ontbreken niet, maar zijn wel bewust iets verder verstopt in het menu. Dat geeft enigszins beperkingen, maar het zorgt er ook voor dat de doelgroep niet verstrikt raakt in een wirwar van mogelijkheden die ze eigenlijk toch niet (willen) gebruiken.

Het is alleen sterk de vraag of de markt zit te wachten op de EOS M

Het lijkt erop dat Canon eerst heeft gekeken of er wel markt voor systeemcamera's is. Nikon, Panasonic, Olympus en zelfs Samsung hebben dat inmiddels bewezen. Het is alleen sterk de vraag of de markt zit te wachten op de EOS M. Dat klinkt hard, maar heel veel toegevoegde waarde heeft de EOS M op het eerste gezicht niet direct. Hobbyfotografen zullen het model te eenvoudig vinden, de point- and shootfotograaf zal waarschijnlijk veel eerder voor een Nikon 1J1 gaan, wat ondanks een kleinere sensor een directe concurrent is, maar er veel en veel leuker uitziet.

Het design is simpelweg niet heel aansprekend te noemen. Lelijk is anders, maar mooi idem dito. Het is een beetje 'dertien in een dozijn'. Het goedwerkende touchscreen is wel weer een ontzettend voordeel, net als de interne Digic 5 processor, die zijn werk bij hogere ISO-waarden (de EOS M heeft een ISO-bereik van 100-12.800) echt wel doet. Canon lanceerde tegelijkertijd met de EOS M ook twee objectieven voor haar systeemcamera('s): een standaard 18-55 mm kitlens en een leuk 22 mm F/2.0 pancake-objectief. Met laatstgenoemde kun je prima close ups maken en gebruik maken van de optische voordelen van een systeemcamera: mooie wollige onscherpte op de achtergrond en een razendsnelle autofocus.

Canon heeft er ook slim aan gedaan een extra EF-mount te leveren. Via dit adaptertje kun je objectieven uit de spiegelreflexlijn op de EOS M zetten. Voor de hobbyist die al een collectie EF-lenzen heeft is dit wel zo handig. Goed, de vraag rijst sterk of een hobbyist de EOS M gaat kopen, daar hij erg (misschien wel té) eenvoudig van opzet is. Zo ontbreekt er een (optionele) elektronic viewfinder en is het scherm niet kantelbaar. Op dat vlak doet de concurrentie het vele malen beter.

Drempel
Dan is er nog een ander punt van kritiek en dat is de verkoopadviesprijs. In combinatie met een standaard 18-55 mm kitlens moet de Canon EOS M zo'n 849 euro kosten. Doe daar de F/2.0 22 mm pancake bij en je bent 1049 euro kwijt. Met die prijzen zit Canon aan de bovenkant van de markt. Voor wie over wil stappen van een compactcamera naar een spiegelloos camerasysteem is dat een behoorlijke drempel. Een instapper als de Panasonic DMC-GF3 kost nog niet eens de helft.

Tegelijkertijd kun je, bij het lezen van de specificaties en de EOS 650D in het achterhoofd, wel stellen dat de EOS M geen slechte camera is. Maar of de doelgroep het toestel gaat kopen? Dat is nog maar sterk de vraag.

Deel dit bericht:
Tags