Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Video: Sony DSC-RX1, alleen om naar te kijken

Door: Eelko Wester | 25 september 2012 13:41

We constateerden al eerder dat full frame momenteel het toverwoord is in cameraland. Het meest opvallende jongetje van de klas komt van Sony. De Japanse fabrikant heeft met de Sony DSC-RX1 als eerste een digitale compact camera met een fullframe sensor. Of je daarmee kunt fotograferen, weten we niet. We mogen er tot nu toe alleen naar kijken.

We constateerden al eerder dat full frame het toverwoord is in cameraland. Het meest opvallende jongetje van de klas komt van Sony. De Japanse fabrikant heeft met de Sony DSC-RX1 als eerste een digitale compact camera met een fullframe sensor. Of je daarmee kunt fotograferen, weten we niet. We mogen er tot nu toe alleen naar kijken.

De breedgeschouderde bewaker heeft goed geoefend met stoer kijken, zo wordt op de Photokina al snel duidelijk. En blaffen in het Duits, kan hij als de beste. Het is ons al snel duidelijk: de Sony DSC-RX1 vasthouden gaat niet lukken, laat staan er mee fotograferen. Wat we over de Sony Cybershot DSC-RX1 kunnen zeggen, moeten we vooralsnog baseren op de specs.

Specificaties DSC-RX1
De specificaties van de DSC-RX1 zijn veelbelovend. Al wordt onderaan het (flinke)lijstje bij het kopje 'adviesprijs' meteen duidelijk dat de doelgroep voor deze camera beperkt is: 3100 euro. "We richten ons met deze camera op de professionele en semi-professionele fotograaf die voor zijn compactcamera geen concessie wil doen aan de kwaliteit", vertelde de woordvoerster van Sony.

Full frame spiegelreflexcamera
Toch moet de compactcamera met full-frame lens vooral worden gezien als stunt van Sony. Het merk wil hiermee indruk maken op consumenten. Full frame-sensors werden tot nu toe alleen toegepast op spiegelreflexcamera's en systeemcamera's. Op de Photokina werden diverse nieuwe dslr's gelanceerd met een full frame-sensor, zoals de Canon EOS 6D en de Nikon D600.
Een fullframe-sensor heeft als belangrijkstevoordelen: 

  • Minder ruis
  • Scherpere foto's
  • Kleinere scherpte/diepte

Lees de uitleg over fullframe als je precies wil weten hoe dat werkt.

35 mm sensor
Qua specificaties moet de DSC-RX1 de professional kunnen pleasen. De camera heeft een Carl Zeiss Sonnar T* 35 mm F2 fullframe Exmor CMOS-sensor met 24,3 megapixels. Het diafragma start op 2.0 en de camera heeft een ISO-bereik van 100 tot 25.600. Daarmee is een lens heel lichtsterk, waardoor de prestaties ook in dondere omstandigheden goed moeten zijn. 

BIONZ-processor
De gegevens van de Exmor CMOS-sensor worden verwerkt door een nieuwe versie van de BIONZ-processor, die het mogelijk maakt om in maximaal 5 frames per seconde te fotograferen in volledige resolutie. BIONZ-processor kan beeldgegevens in 14-bits RAW-formaat genereren. De Sony DSC-RX1 is volledig handmatig in te stellen.

Sony DSC-RX1 kopen
De Sony DSC-RX1 heeft een adviesprijs van 3100 euro. Naar verwachting komt deze full-frame compact camera vanaf half november op de markt.
Wij hopen daarna snel een reviewexemplaar te kunnen bemachtingen, waardoor we kunnen testen of de RX1 zo goed is als Sony zegt. 

Deel dit bericht:
Tags