Eelko Wester
Eelko Wester
Redacteur

Motorola wil weer scoren met goed en goedkoop

Door: Eelko Wester | 28 juli 2015 13:05

Smartphones die minimaal net zo veel kunnen als de concurrentie, maar een stuk minder kosten. Dat is waarmee Motorola, sinds twee jaar weer ontwaakt uit een lange slaap, zich wil onderscheiden. Vandaag werden drie nieuwe telgen gelanceerde: de derde generatie Moto G, de Moto X Play en de Moto X Style. Telefoons die ook van jou houden, claimt Motorola. 

Smartphones die minimaal net zo veel kunnen als die van de concurrentie, maar een stuk minder kosten. Dat is waarmee Motorola, sinds twee jaar weer ontwaakt uit een lange slaap, zich wil onderscheiden. Vandaag werden drie nieuwe telgen gelanceerde: de derde generatie Moto G, de Moto X Play en de Moto X Style. Telefoons die ook van jou houden, claimt Motorola.

Met de nieuwe smartphones wil het Amerikaanse Motorola het onverwachte succes van de Moto G evenaren. Dat toestel werd in 2013 uit het niets een doorslaand succes. Het was een smartphone die veel kon, maar nog geen 200 euro kostte. Dat spreekt consumenten aan. En niet alleen in Nederland.

Het woord cheap viel bij de lancering van de drie nieuwe toestellen opnieuw veelvuldig in Utrecht. Volgens Motorola is goedkoop niet de enige reden voor het succes: het is de combinatie van goedkoop en veel kunnen. Als we de vertegenwoordigers van Motorola mogen geloven, gaan de nieuwe toestellen nog meer uitblinken. Tijdens de lancering konden we korstondig met de nieuwe Moto G spelen, maar op basis daarvan kunnen we er nog niet heel veel van zeggen. We moeten het doen met de specificaties en toelichting van de Motorola-topmensen die via livestreams Brazilië en Londen het toestel bewierrookten.

Waterdicht
Het moet gezegd: de Moto G dichten we weer grote kansen toe een succes te worden. Laten we beginnen met de prijs. Die is nog geen 200 euro. Dat is niet niks, maar bij concurrenten betaal je voor dezelfde specificaties meer. Als zijn de honderden euro's goedkoper waarmee Motorola zwaaide, weer wat overdreven. 
Maar voor de 200 euro heb je een smartphone waarmee je prima voor de dag kunt komen en die alle taken van de gemiddelde smartphone-gebruiker prima aan kan. Opvallend aan het toestel is zijn IPX 7-status, een ingewikkelde term voor het feit dat hij waterdicht is. Tenminste een half uur lang en tot een meter diep. Je kunt er dus niet mee zwemmen, maar als je hem een keer in het water laat vallen, moet er niets aan de hand zijn. Even afdrogen en hij doet zijn werk weer.
Interessant is verder de batterij. Of beter gezegd: de snelle oplaadmodus. Bij de Samsung Galaxy 6 (Edge) waren we al onder de indruk van van het feit dat je na tien minuten oplanden weer vier uur verder kunt. De nieuwe Motorala-toestellen doen daar nog een schepje boven: na 15 minuten opladen kun je je telefoon weer 8 uur gebruiken. Dat is fijn.
Motorola heeft over het Android-besturingssysteem geen eigen schil gedaan zoals de meeste fabrikanten. Hierdoor ziet het menu er simpel uit voor gebruik. Vinden we prettig. Een goede camera is natuurlijk onontbeerlijk voor een moderne smartphone. De camera van de Moto G is dezelfde als die in de Nexus 6 zit en dan een beetje beter. Dat biedt perspectief voor een telefoon in deze prijsklasse. Al met al: wij kijken er naar uit om de Moto G te testen. Dat kan al snel, want het toestel is vanaf vandaag al online te bestellen.

72157656475605191

Motorola Moto X Play 
Wil je een Motorola met een iets groter scherm, die ook nog wat meer kan, dan kom je uit bij de Moto X Play. Wat we vooral aantrekkelijk vinden, is de lange batterijduur van 48 uur. Ook dit hebben we nog niet kunnen testen, maar de Moto X Play krijgt hiervoor een plusje in de lijst. 
Verder beschikt de smartphone over een 5,5 inch HD-scherm en een 21 megapixel camera. De Play is vanaf eind augustus online te bestellen en heeft een adviesprijs van 369 euro.

Motorola Moto X Style
Het paradepaardjes van Motorola is de Moto X Style. Zoals de naam al doet vermoeden, is hierbij extra aandacht besteed aan het uiterlijk van het toestel met een 5,7 inch QHD scherm. De achterkantjes en hoesjes zijn er te kust en te keur: van eenvoudig fluoriserend tot een speciaal soort leer aan de achterkant. Net als bij de LG G4 kun je er dan lekker aan ruiken. Of die speciale achterkanten naar Nederland komen, is nog maar de vraag. Uit de presenatie werd duidelijk dat er andere, grotere markten zijn die duidelijk de voorkeur krijgen.
Neemt niet weg dat Motorola, tegenwoordig in handen van computerfabrikant Lenovo, op papier een bruut apparaat heeft ontwikkeld dat in het hogere segment geen modderfiguur zal slaan. En doet de Moto X Style het wel iets minder dan bijvoorbeeld de HTC One, Samsung Galaxy S6 of iPhone 6? Dan is dat met een verkoopprijs van nog geen 500 euro wat sneller te vergeven dan bij zijn duurdere concurrenten.
De Moto X Style heeft de snelste power-oplader ooit gezien, stelt Motorola. Na vijftien minunten opladen is hij klaar voor tien uur gebruik. We gaan het testen.
Motorola verwacht verder veel jubelende verhalen over de camera. Die is volgens Motorola in een Frans lab al bewierrookt door de testers en moet zich in de top 3 kunnen nestelen. 
Op de Moto X Style moet je nog even wachten, want die komt pas in september naar Nederland. 

Deel dit bericht:
Tags