Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Windows Phone 8: is het wat?

Door: Dennis de Vries | 19 november 2012 08:23

Met de HTC 8X ligt de eerste Windows Phone 8 smartphone in de winkels. Een compleet vernieuwd besturingssysteem voor smartphones, waarmee Microsoft weer wat marktaandeel moet terugkapen van de Androids en iPhones in deze wereld. Na enkele weken gebruik nemen we de veranderingen, verbeteringen en verbeterpunten even door.

Met de HTC 8X ligt de eerste Windows Phone 8 smartphone in de winkels. Een compleet vernieuwd besturingssysteem voor smartphones, waarmee Microsoft weer wat marktaandeel moet terugkapen van de Androids en iPhones in deze wereld. Er is ten opzichte van Windows Phone 7.5 flink wat vernieuwd. Na enkele weken gebruik nemen we de veranderingen, verbeteringen en verbeterpunten even door.

Wat is goed?

  • Herkenbaar aan Windows Phone 7 waren de ‘live tiles’, maar je zat vast aan grote vierkanten in twee kolommen. In Windows Phone 8 krijg je de mogelijkheid om de live tiles in te delen in twee, soms drie formaten. Het klinkt als een futiliteit, maar is een belangrijke verbetering met veel gevolgen voor de bruikbaarheid. Je hebt veel meer mogelijkheden om belangrijke apps, en hun bijbehorende notificaties, binnen handbereik te hebben. Erg fijn.
  • Windows Phone 8 is geschikt gemaakt voor moderne smartphones. Dus krijg je nu Windows-telefoons met dual-core processoren, NFC en hoge resolutie beeldschermen. Dat merk je, op de HTC Windows Phone 8X bijvoorbeeld, apps laden ontzettend veel sneller dan voorheen. En door het HD-scherm ziet het er ook nog gelikt uit.
  • Microsoft heeft ook enkele nieuwe functies ingebouwd. Een daarvan is de ‘Speelhoek’. Het is in een apart startscherm waarop je games, films, muziek en apps naar keuze beschikbaar kunt stellen. Wat is het voordeel? Op die manier kun je de telefoon uitlenen, bijvoorbeeld aan je kinderen, zonder dat ze meteen bij je berichten, contacten of andere belangrijke gegevens kunnen. Kunnen ze ook niet stiekem je creditcard leegtrekken met de aankoop van apps.

Windows Phone 8 is geschikt gemaakt voor moderne smartphones

Wat is minder:

  • Microsoft gaf op de presentatie van Windows Phone 8 aan dat hun gebruikers vooral graag een verbeterde accuduur willen zien. Dus verwachtten we dat de HTC 8X het op dit punt best aardig zou doen. Dat blijkt een beetje tegen te vallen. De 1800mAh accu is aan het eind van de avond echt wel leeg. Het kan natuurlijk aan het toestel liggen, maar op dit punt scoort Windows Phone 8 nog niet veel beter dan de concurrentie.
  • Er waren verbeteringen beloofd in de manier waarop Windows Phone 8 switcht tussen openstaande apps. Multitasking, zo u wilt. Dat was in Windows Phone 7 een rommeltje. Activeerde je een openstaande app via het startscherm, dan startte hij helemaal opnieuw op. Hield je de terugknop ingedrukt, dan wist je nooit precies wat je te zien kreeg. In Windows Phone 8 moet het makkelijker worden om terug te keren naar het punt in de app waarop je gebleven bent. Helaas is dat iets wat ontwikkelaars zelf moeten activeren in hun apps, waardoor het negen van de tien keer nog niet werkt.
  • Over apps gesproken, er ontbreekt nog aardig wat. Dat is logisch, Windows Phone 8 is een nieuw platform, en het kost tijd om het aantal apps aan te vullen. Maar houdt er de komende tijd rekening mee dat je nog wel eens mis grijpt in de Market Place, op zoek naar je favoriete app.

Wat is er nog meer nieuw?

  • Internet Explorer 10 ziet er uit als in Windows Phone 7, met dezelfde functies. Maar dan lekker snel.
  • Portemonnee is een app om al je betaalgegevens in te bewaren, uiteraard ook ontwikkeld met het oog op NFC-betaling. Helaas is de Nederlandse detailhandel nog niet echt klaar voor dit soort geintjes.
  • De kaarten-applicatie op Windows Phones wordt nu verzorgd door Nokia. Dus ook downloadbare kaarten die je offline kunt gebruiken op je HTC-toestel. Cool!
  • Kamers: Selecteer een groepje mensen, collega’s, familie, beste vrienden, en deel daar je foto’s en agenda mee of stuur ze gratis berichten. Werkt helaas alleen als die anderen ook een Windows Phone 8-toestel hebben. Waarom werkt dit niet ook met Windows 8 tablets en pc’s?
  • Xbox Music: Tegen een vast bedrag onbeperkt muziek luisteren uit Microsofts winkel. Op je Windows Phone, Xbox of Windows PC. Het geintje kennen we al van Spotify, Rara, Deezer, Sony Unlimited, noem maar op. Maar toch…altijd welkom.
  • Je kunt nu screenshots nemen door de Windowsknop en de aan/uitknop tegelijk ingedrukt te houden. Vooral handig voor mensen die vaak reviews van smartphones maken. Microsoft, bedankt.


Ermahgerd! Screenshots van Windows Phone!

Verkrijgbaarheid Windows Phone 8
Momenteel is de HTC 8X het enige toestel in de winkel met Windows 8 als besturingssysteem. Binnenkort komen daar sowieso de Nokia Lumia 920 en de Samsung Ativ S bij, en is de HTC Windows Phone 8S voor wat minder te krijgen. Toestellen met Windows Phone 7, zoals de Nokia Lumia 800 en Lumia 900, krijgen geen update naar Windows Phone 8. We zeggen het er nog maar even bij. Wel stelt Microsoft daar een tussenversie voor beschikbaar; Windows Phone 7.8. Daarmee krijgen ook ‘oudere’ toestellen in ieder geval het nieuwe startscherm. Wanneer deze update komt is nog niet bekend.

Deel dit bericht:
Tags