Wat is de meest veilige manier van barbecueën en waarom?

Door: redactie-besteproductnl | 30 oktober 2014 13:51
Zodra de eerste zomerse dag intrede doet, halen de meesten ‘m alweer tevoorschijn. De barbecue. En waarom ook niet? Barbecueën is een gezellige bezigheid, en ook nog eens zeer smakelijk. Maar hoe doe je dit nou echt op de veiligste manier?
Nieuws

Algemene veiligheidstips

Vlakke ondergrond

Om te beginnen, plaats je de barbecue natuurlijk altijd op een vlakke ondergrond. Een stevige oppervlakte zorgt ervoor dat hij niet kan omvallen. Hiermee voorkom je al een hoop barbecue stress, een wankelende barbecue kan immers voor flinke schrikmomenten zorgen. Let er vervolgens ook even op, waar je de barbecue plaatst. Zo is het niet handig om deze in het looppad te plaatsen.

Windscherm

En denk eventueel ook aan een manier om je barbecue af te schermen. Met bijvoorbeeld een windscherm. Wanneer er plots een (stevig) windje opkomt, kunnen kolen uit de barbecue geblazen worden. En de gevolgen hiervan zijn niet prettig. Ook heb je met zo’n windscherm minder last van overwaaiende vonken. Overigens is het sowieso aan te raden een plekje te kiezen waar het aardig windvrij – of zelfs windstil – is. Je weet immers nooit of een windvlaag roet in het eten gaat gooien.

Gepaste kleding

Kijk alvorens je de barbecue aanzet ook even naar je eigen kleding. Draag je licht ontvlambare kleding, dan kun je beter uit de buurt blijven van vuur. Synthetische materialen vliegen gemakkelijk in brand, en laten lelijke brandwonden achter doordat die hete smeltdruppeltjes in je huid branden. Pas je kleding hier dus op aan.

Brandblusser of emmer zand

Tot slot misschien wel één van de belangrijkste veiligheidstips: hou te allen tijde een brandblusser of emmer zand bij de hand. Met een brandblusser kun je een eventuele brand snel en effectief blussen. En een emmer zand over een uit de hand gelopen brand, zorgt ervoor dat zuurstof weggenomen wordt en de brand dooft. Dit in tegenstelling tot een emmer water, wat er alleen voor zorgt dat je een deel van het vuur blust.

Veiligheidstips voor een houtskoolbarbecue

Deze ervoor manier van barbecueën is hoewel meest geliefd tegelijkertijd ook meteen de meest gevaarlijke manier van barbecueën. Maar ook hier geldt: wanneer je met een aantal zaken rekening houdt, kun je op een veilige en bewuste manier aan de slag.

Kolen of briketten

Bedenk voordat je de barbecue aansteekt, wat voor brandstof je gaat gebruiken. Houtskool of briketten? De laatste zijn veilig(er). Dit, omdat briketten geen vonken veroorzaken. En bovendien branden ze langer en gelijkmatiger. Het aansteken van de barbecue gaat heel gemakkelijk met aanmaakblokjes of –vloeistof. Deze zijn hiervoor speciaal geschikt en veroorzaken geen steekvlammen. Benzine, petroleum of spiritus doen dat wel doen. Die vloeistoffen worden dan ook zeer afgeraden.

Neem de tijd

Belangrijk bij grillen op een houtskoolbarbecue: neem de tijd. Het duurt zeker een half uur voordat de kolen gloeien en je het vlees op het rooster kunt leggen. Zolang het houtskool nog vlamt, kun je niet barbecueën. Overigens is het ook niet verstandig om te blazen in het vuur, om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat die achterste kooltjes ook vlam vatten. Gebruik hiervoor liever een blaasbalg of waaier.

Emmer zand bij de hand

Na het barbecueën is het een goed idee om de smeulende kooltjes af te dekken met zand. Op deze manier weet je zeker dat er niets meer fout kan gaan en kun je de barbecue met een gerust hart achter in je tuin laten staan, terwijl jij andere dingen doet. Let er wel op dat de buitenkant nog lang heet/warm aan kan voelen. Hou kinderen dus goed in de gaten.

Veiligheidstips bij een gasbarbecue

Check de gasfles

In principe is een gasbarbecue redelijk veilig, maar toch zijn er een aantal dingen die je moet controleren of waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat je voor het grillen de gasfles checkt: de datum op een gasfles moet je namelijk zeer serieus nemen. Wanneer de fles al oud is, heb je kans dat de druk binnenin teveel is opgebouwd. Met een beetje pech veroorzaakt dit een ontploffing. Daarnaast moet je ook regelmatig kijken of er geen gaatjes in de gasslang zitten. Dit kun je doen met behulp van een beetje zeepsop.

Zet de gasfles rechtop

Wanneer je de barbecue wilt aansteken, is het belangrijk dat de gasfles rechtop staat. Doe je dit niet, dan is er een grote kans dat er vloeibaar gas uit de fles loopt en dat is dan weer zonde. Ontzettend veel kwaad kan het niet. Je verbruikt gewoon meer gas, waardoor opnieuw vullen eerder nodig is. Belangrijk is trouwens dat je de barbecue meteen aansteekt, wanneer je de gasfles opendraait. Als je te lang wacht, heb je kans dat er een steekvlam ontstaat.

Veiligheidstips bij een elektrische barbecue

Niet als er kans op regen is

Als laatste behandelen we de elektrische barbecue. Ook deze vorm van barbecueën is redelijk veilig, mits je rekening houdt met een aantal factoren. Zo moet je bij een elektrische barbecue extra goed op het weer letten. Is er – ook maar een beetje regen – voorspeld? Ga dan niet barbecueën want de combinatie water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting. Het is dus ook niet aan te raden om je barbecue dichtbij een vijver of zwembad te plaatsen. Mocht ‘ie omgestoten worden en in het water vallen, heb je er een extra probleem bij.

Controleer het warmte element

Daarnaast is het ook niet geheel overbodig om het warmte-element met regelmaat te controleren. Deze kan namelijk aangetast worden door roest en slijtage. Hierdoor werkt de barbecue niet goed meer en kunnen er ongezonde stoffen vrij komen. Deze trekken vervolgens in het vlees en dat is niet de bedoeling. Het is daarom ook goed om het warmte-element eens in de zoveel tijd even schoon te maken. Mits deze natuurlijk goed afgekoeld is!

Leg het snoer veilig neer

Omdat het hier een elektrische barbecue betreft, is er stroom nodig om te verwarmen. Dit betekent dat er een stroomsnoer van de barbecue naar je stopcontact loopt en ook dit kan een risico met zich meebrengen. Wanneer je het snoer niet goed plat op de grond hebt gelegd, kunnen mensen erover struikelen. Let dus goed op dat je het snoer niet in het looppad hebt liggen. Dit kan naast vervelend, ook nog eens gevaarlijk zijn als iemand per ongeluk de barbecue met zich meetrekt tijdens het vallen.

.