Koopgids Fitness apparaten

Door: redactie-besteproductnl | 9 oktober 2017 12:13
Loopbanden, roeiapparaten, crosstrainers, halters in alle soorten en maten… Wie thuis aan fitness wil doen heeft keuze te over. Maar welke machine moet jij nou kopen? Welk product sluit het beste aan bij het doel dat jij voor ogen hebt? Dat kan best een lastige keuze zijn! Fitness apparatuur is bovendien meestal niet goedkoop, dus wil je geen miskoop in huis halen. In deze koopgids nemen we de bekende apparaten onder de loep en leggen je uit voor welk doel ze geschikt zijn.

Wat is je doel?

Voordat je op zoek gaat naar fitness-apparatuur is 1 vraag ontzettend belangrijk: Wat is je doel? Oftewel: Wat wil je met al dat geploeter en gezweet eigenlijk bereiken?

De 3 meest gehoorde doelen zijn: Afvallen, het verbeteren van de conditie en spierontwikkeling. Iemand die graag 10 kilo wil afvallen, zal iets anders nodig hebben dan iemand die gaat voor spiergroei.

In deze video gaan de meest populaire fitness producten 1 voor 1 langs. We behandelen de mogelijkheden van de apparaten en voor welk doel deze het meest geschikt zijn.

Hometrainer

Waarschijnlijk de bekendste van alle fitness-apparaten is: de home-trainer! Voor vrijwel iedereen geschikt, ook als je blessures hebt of slecht ter been bent.Tegenwoordig hebben deze, en vrijwel alle fitnessapparaten, een ruim aanbod aan trainingsprogramma’s aan boord. Een hometrainer heeft een zogenaamd freewheel systeem, dat betekent dat wanneer je stopt met trappen, je ook meteen stilstaat. De hometrainer is het meest geschikt voor lichte tot middelmatig intensieve cardiotrainingen.

Hometrainer

Spinfiets

Spinfiets

Hou je van fietsen, maar wil je iets fanatieker tekeer gaan, dan is er de spinfiets. Deze lijkt erg op de hometrainer. Het grote verschil: Op een spinfiets zit een doortrapsysteem. Stop je met trappen, dan staan je benen niet meteen stil. De trappers zitten direct vast aan het vliegwiel. Iets minder geschikt als je blessures hebt, maar wel een stuk beter voor als je wat intensiever tekeer wil gaan. Op een spinfiets kun je jezelf echt helemaal leeg fietsen.

Loopband

Wat je op een loopband moet doen, dat laat zich makkelijk raden! Let bij je aanschaf op de breedte van het loopoppervlak. 40 cm is het minimum, maar 45 is aan te raden. Als je flink wil gaan rennen, dan is 45cm. het minimum waar je aan moet denken. Zwaarder betekent bij een loopband trouwens vaak beter. Een zware loopband staat stabieler en heeft over ’t algemeen een sterkere constructie. Hoe duurder de loopband hoe meer opties je hebt met bijvoorbeeld ingebouwde trainingen en hartslagmeting. Op de loopband kun je zeer effectief je conditie trainen, maar ook rustig een stukje wandelen.

Loopband

Crosstrainer

Crosstrainer

Nog zo’n bekend apparaat is de crosstrainer. HetEen zogenaamde front driven crosstrainer heeft het vliegwiel aan de voorkant. De beweging lijkt een beetje op langlaufen en is weinig belastend voor je gewrichten. Een rear driven crosstrainer heeft ’t vliegwiel aan de achterkant. De beweging lijkt daardoor meer op lopen. Deze crosstrainers zijn vaak ook wat kleiner, dus zeer geschikt als je er weinig ruimte voor in huis hebt.

Met een crosstrainer komt je hele lijf in beweging voor een cardiotraining die past bij jouw voorkeur. Lekker rustig, of bloedfanatiek. Hoewel je bijna elke spier in je lijf gebruikt, zul je hier geen spierballen mee kweken.

Roeimachine

Wat extra spiermassa erbij én een goede conditie? Dan is een roeiapparaat wat voor jou. Roeiapparaten die gebruik maken van luchtweerstand en waterweerstand geven de meest realistische roeiervaring. Er zijn ook machines met magneetweerstand en elastische weerstand. Deze voelen minder realistishc aan, maar zijn wel goedkoper in de aanschaf.

Roeimachine

Roeien is een zeer effectieve oefening om zowel sterker te worden als je conditie te verbeteren.

Gewichten

Is jouw doel om sterker te worden, breder te worden, of je spierconditie te verbeteren? Dan komen gewichten goed van pas! Denk daarbij aan dumbells en kettlebells. Oefeningen met losse gewichten zijn effectiever dan krachtoefeningen op een apparaat. Je moet de gewichten namelijk zelf in balans houden. Maar, let op, het blessuregevaar is ook stukken groter! Een goede houding, niet te zware gewichten en een fitnessbankje helpen je de verkeerde spierpijn te voorkomen. Trainen met gewichten is trouwens niet alleen voor bodybuilders, maar ook als je algeheel fit wil worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Online, bijvoorbeeld via YouTube, is de wereld aan oefeningen en trainingschema’s te vinden.

Gewichten

Buikspierapparaten

Buikspierapparaten zijn niet alleen handig voor zij die gaan voor een 6-pack. Sterke buikspieren komen van pas bij bijna iedere inspanning die je doet en kunnen helpen blessures te voorkomen. Een zogenaamde ‘exercise wheel’ is er al vanaf 15 euro, koop je een luxer apparaat dan ben je 50 tot 100 euro kwijt. Let op, duurder betekent niet, beter. Hoeveel resultaat je ziet, ligt vooral aan de energie die jij in je training stopt. En nog even over die sixpack, daarvoor heb je vooral een laag vetpercentage nodig. Om vet te verbranden hebben buikspier-oefeningen weinig zin. De eerder genoemde cardio-apparaten kunnen je daar wél bij helpen.

Buikspierapparaat

Overige apparatuur

Wil je thuis lekker sportief bezig zijn, maar is een fitnessaparaat te groot of te duur? Er zijn veel andere opties mogelijk! Denk aan weerstandkabels, het bekende springtouw, de swiss ball, de medicine ball en een optrekstang. Producten met een vrij lage aanschafprijs die je ook flink kunnen doen zweten.

Extra tips

  • Bij het bereiken van een fitness doelstelling zijn training, voeding en rust alledrie even belangrijk.
  • Een doelstelling als 'afvallen' is op zichzelf vaak niet goed genoeg: Maak een zo concreet mogelijk plan! Wil je bijvoorbeeld in een jaar tijd 20 kilo verliezen, dan kun je jezelf voor elke maand een doel stellen. Iedere maand een kleine realistische doelstelling halen, is motiverender dan een jaar lang aanhikken tegen die 20 kilo die zo ver weg lijkt. Neem je in je plan natuurlijk ook voeding en rust op.
  • Ga je op zoek naar fitnessapparatuur, dan is de kans groot dat je ook in contact komt met supplementen. Deze beloven vaak wonderen, geweldige resultaten in slechts een paar weken tijd. Onthoud dat wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, dit vrijwel altijd het geval is. Zeker in de supplementen-wereld wordt er een hoop onzin verkocht. Kunnen supplementen je training ondersteunen? Ja, dat kan. Echter, de impact van goede training, voeding en rust (daar zijn ze weer) is veel groter. Het is veel effectiever om je op die 3 pijlers te richten
  • Een nadeel van thuis sporten is dat er geen instructeur aanwezig is die op je houding let. Een slechte houding kan op korte, maar ook op lange termijn blessures veroorzaken. Een goede uitvoering van de oefening moet je dus zeker niet onderschatten. De handleiding van een apparaat of video's op YouTube kunnen je het goede voorbeeld geven. Je weet dan echter nog steeds niet of je het zélf ook goed doet. Met een spiegel of door een video te maken van jezelf, kun je je eigen houding zien en verbeteren.

Let ook goed op de grootte van wat je koopt. Fitness-apparaten vereisen vaak veel ruimte. Het is handig om dit vooraf in je huis goed na te meten.