Nikon Coolpix L23: een verwende tienerdochter [video]

Door: redactie-besteproductnl | 25 mei 2011 18:05
Een camera die geen tegenspraak duldt, maar er wel uitziet als een schatje. De Nikon Coolpix L23 is als een verwende tienerdochter.
Review Nikon Coolpix L23


Een camera die geen tegenspraak duldt, maar er wel uitziet als een schatje. De Nikon Coolpix L23 is als een verwende tienerdochter.

De behuizing voelt goedkoop aan, maar oogt wel stijlvol
Prijscirca 62 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Nikon Coolpix L23 is een camera waarmee je snel en probleemloos fotografeert. Hij of zij heeft een 10,1 megapixelsensor en een 28 mm groothoek met 5x optische zoom aan boord.

Softwarematig zijn er natuurlijk weer een aantal instelmogelijkheden bedacht door Nikon. Gezichtsherkenning, ingebouwde sceneselectiemogelijkheden, een automatische portretstand - het zit er allemaal op. Tegelijkertijd is de bediening daarvan heel eenvoudig. Er zijn vier tabbladen, waaronder deze functies aan/ of uit zijn te zetten en that's it Makkelijk en overzichtelijk.
Verder zit achterop de L23 een 2,7 inch beeldscherm en daar is duidelijk op bespaard - het is allemaal een beetje korrelig. Tegelijkertijd ook wel logisch, met een bedrag van 70 euro is dit niet bepaald de duurste camera op de markt. Dat er geen HD-filmfunctie op zit is dan ook te begrijpen, je moet het doen met een (maximale)resolutie van 640x480 pixels.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Nikon Coolpix L23 is klein van formaat. Voor mannen met grote handen kan dit wat lastig zijn, maar de knoppen zijn over het algemeen wel goed te bedienen. De flitser zit helemaal links, zodat die niet snel door de vinger wordt afgedekt. De statiefaansluiting zit, van vooraf gezien, aan de rechtsonderin en dat maakt 'm voor sommige tafelstatiefjes niet erg stabiel. De camera is in diverse kleuren verkrijgbaar.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De foto's die met de L23 worden gemaakt zien er, voor zijn prijs, goed uit. Nikon past in deze serie consumentencamera's het snelle EXPEED C2 beeldverwerkingssysteem toe, dat ook in (semi-)professionele lijn wordt gebruikt. De zoomfunctie werkt prima bij het fotograferen. De kwaliteit van de video is matig en bij inzoomen zelfs slecht: er wordt dan gebruik gemaakt van digitaal zoomen en dat komt de kwaliteit absoluut niet ten goede.
Gebruikservaring
Weging: 25%
In het gebruik valt de eenvoud meteen op. Er valt weinig in te stellen en de 'eenvoudige autostand' maakt het fotograferen heel simpel. Niet gek, het is een instapmodel en zal vooral gebruikt worden voor dagjes uit en plaatjes in en rond het huis. Gemakkelijk is het maken van portretten, door de ingebouwde gezichtsherkenning, met ogenknipperdetectie, glimlachtimer en anti-rodeogenreductie.

Er zijn 17 voorgeprogrammeerde scene-instellingen zoals voor avondopnamen, snelle onderwerpen of etentjes binnenshuis. Ook kun je de flitser naar keuze uitzetten en op eenvoudige wijze panoramafoto's maken.

Handig: de L23 gaat na enige tijd vanzelf in de sluimerstand en geeft dat met een knipperend lichtje in de aan- uitknop aan. Als dan de camera na enkele minuten niet ontwaakt wordt, schakelt hij zichzelf gewoon uit. Als de batterijen toch leeg zijn, doe je er gewoon 2 AA penlights in, op iedere straathoek te koop.

Deze instapcamera maakt makkelijk foto's en is niet moeilijk te bedienen door de in aantal beperkte instelmogelijkheden. En als je helemaal twijfelt of het wel wil lukken gebruik je de Best Shot Selector (BBS) die automatisch de meest scherpe foto kiest uit 10 opeenvolgende opnamen.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De camera is simpel en eenvoudig, kleurig en klein. Door de beperkt mogelijkheden kost hij slechts rond de 70 euro. Leuk voor ongedwongen kiekjes, ongeschikt om filmpjes mee te maken.
Nikon Coolpix L23 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Dankzij alle autmoatische instellingen is het niet moeilijk een goede foto met de Nikon Coolpix L23 te maken.

Nee: Verwacht geen wonderen. Het is een instapmodelcamera, met handige point and shoot-functies, maar meer ook niet. Bovendien is de filmkwaliteit erg matig.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €62,00. Bekijk de actuele prijs van de Nikon Coolpix L23.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Vooral geschikt voor portretten en in mooi zonlicht.
.
De L23 filmt in een resolutie van 640x480


Nikon Coolpix L23 review Testverantwoording
Getest door Marc Pluim, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht