Nikon Coolpix P300 ideale compactcamera voor donkere situaties [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 19 mei 2011 17:48
Soms komen er compactcamera's op de markt waar je bij voorbaat al vrolijk van wordt. De Nikon Coolpix P300 is daar een goed voorbeeld van. Wat deze compactcamera zo uniek maakt, is dat er een zeer lichtgevoelige lens zit ingebouwd, ideaal voor donkere omst
Review Nikon Coolpix P300


Soms komen er camera's op de markt waar je bij voorbaat al vrolijk van wordt. De Nikon Coolpix P300 is daar een goed voorbeeld van. Wat deze compactcamera zo uniek maakt, is dat er een zeer lichtgevoelige lens zit ingebouwd: ideaal voor donkere omstandigheden.

Prijscirca 240 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Nikon Coolpix P300 heeft 12,2 megapixels en een groothoeklens vanaf 24 millimeter met 4,2x optische zoom. De meest opmerkelijk feature is de zeer lichtsterke lens, waarmee fotograferen in de avonduren bijzonder interessant wordt. Op 24 millimeter bereikt het toestel een diafragma van f/1.8, tot f/4.9 in de uiterste zoomstand. Het grote diafragma is ook prettig bij selectief scherpstellen, bijvoorbeeld tijdens het maken van portretfoto's. Daarbij wordt het object op de voorgrond scherpgesteld, terwijl de achtergrond onscherp is.
De P300 heeft een aantal instelmogelijkheden, waarbij onder meer diafragma en sluitertijd zelf bepaald kunnen worden. Met de scene-selectiemogelijkheden maak je onder meer foto's in schemering, bij zonsondergang of in de panoramastand (180 en 360 graden). Al met al voegen die creatieve filters niet echt iets toe aan je toestel.
De filmmodus is daarentegen wel weer relevant. De camera filmt in de maximale resolutie van full HD (1080p), maar je kunt eventueel ook de framemodus en de resolutie zelf bepalen. Grappig is de VGA-resolutie waarbij de camera 120 frames per seconde registreert. Een voorbeeld daarvan staat onderaan deze review.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Coolpix P300 voelt betrouwbaar en degelijk aan. Het toestel is van stevig materiaal gemaakt en de lens, die zo'n halve centimeter uitsteekt, is prominent aanwezig aan de voorkant. Aan de achterkant zit een 3 inch beeldscherm, met de belangrijkste navigatieknoppen aan de zijkant. Bovenop zitten twee scrollwieltjes: de een voor het switchen tussen de programmastanden, de ander voor het wijzigen van bijvoorbeeld de sluitertijd. Het inschakelen van de flits werkt mechanisch met een schuifknopje aan de zijkant van het toestel.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De lichtgevoelige lens stelt je in staat om hele mooie foto's te maken met weinig licht. Met een vaste hand hoef je de flits niet snel in te schakelen, omdat de camera voldoende licht binnenkrijgt bij het gebruik van de hoogste diafragma-waarden. Overdag zijn kleuren levendig en objecten zeer gedetailleerd, maar ook 's avonds blijven de gefotografeerde objecten verrassend scherp. De ISO-waarde kan tot 3200 worden opgeschroefd, maar dat is met deze lichtsterke lens eigenlijk bijna nooit nodig. Tot ISO-waarde 1600 kun je prima fotograferen zonder al te veel verlies van kwaliteit.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De Nikon Coolpix P300 werkt vrij intuïtief. Elke programmastand kent zijn eigen menustructuur, waardoor alles vrij overzichtelijk is. Aan de achterkant zit een scrollwieltje met wat knoppen, waarmee de flitser gemakkelijk aan- en uitgeschakeld kan worden. Wie ook wil gaan filmen, heeft veel profijt van de aparte record-knop, waarmee je direct kunt gaan filmen.
Is alles dan positief aan de P300? Toch niet. Opladen kan een irritatiepuntje worden. De accu laadt namelijk op via de camera, waardoor die op dat moment niet bruikbaar is. Het symbooltje dat de status van de accu weergeeft, is niet helemaal conform de waarheid. Zodra het symbooltje op het schermpje aangeeft dat deze nog maar deels opgeladen is, geeft de camera al vrij snel aan dat deze opnieuw opgeladen moet worden. Waneer je echter op de hoogte bent van dit euvel, stoort het een stuk minder.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Nikon Coolpix P300 is verkrijgbaar voor ongeveer 240 euro. De hoogte van de prijs zit hem vooral in het lichtsterke objectief. Wat je er voor terugkrijgt, is een toestel dat meer dan voldoende beeldkwaliteit aflevert en die bovendien erg gebruiksvriendelijk is.
Nikon Coolpix P300 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Wie veel wil gaan fotograferen, met name in omstandigheden met minder licht, moet absoluut deze camera overwegen. Goede beeldkwaliteit gaat gepaard met gebruiksvriendelijkheid.

Nee: De Coolpix P300 heeft met 4,2x optische zoom geen enorm bereik. Als je zoom belangrijk vindt, kun je misschien beter een andere camera overwegen, bijvoorbeeld de Panasonic DMC-TZ18. Dat toestel heeft 16x optische zoom, maar ook een minder lichtgevoelige lens.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €240,00. Bekijk de actuele prijs van de Nikon Coolpix P300.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Overdag is de kwaliteit van de Nikon Coolpix P300 meer dan voldoende.
Maar vooral in omgevingen met minder licht presteert de P300 verbluffend: objecten behouden hun scherpte en kleur.
.
In de VGA-modus registreert de P300 120 frames per seconde. YouTube zet dat om in slow motion.
.
De Coolpix P300 filmt in full HD (1080p), maar heeft ook een HD-filmmodus waarbij de camera 60 fps registreert.


Nikon Coolpix P300 review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht