Nikon Coolpix S8200 houdt het simpel [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 25 oktober 2011 17:56
De 8000-serie van Nikon staat nou niet bekend als de meest spannende compactcameralijn op de markt. Maar een goed fototoestel hoeft ook niet per definitie helemaal volgepropt te zitten met allerlei functies. Nikon houdt het met de Coolpix S8200 wederom een
Review Nikon Coolpix S8200


De 8000-serie van Nikon staat nou niet bekend als de meest spannende compactcameralijn op de markt. Maar een goed fototoestel hoeft ook niet per definitie helemaal volgepropt te zitten met allerlei functies. Nikon houdt het met de Coolpix S8200 wederom eenvoudig.

Specificaties

- 16,2 megapixel backlit CMOS-sensor
- Full HD 1080P/30FPS Film
- 14 x optische zoom
- HDMI, USB
- ISO-bereik: 160-3200

Prijscirca 265 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
Ten opzichte van zijn voorganger, de Nikon Coolpix S8100, hebben de specificaties een flinke boost gekregen. De 'backlit CMOS- sensor' is van 12 naar 16 megapixel (!) gegaan en het zoombereik is ook vergroot naar 14x optische zoom. Verder heeft de camera een Full HD filmmogelijkheidmet stereogeluid en een aantal programmastanden, die te benaderen zijn via een wieltje op de bovenkant. HDMI en USB ontbreken ook niet. De Nikon S8200 is leverbaar sinds 22 september voor een adviesprijs van €299.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De camera is basic qua features en datzelfde geldt voor het design. Het is niet lelijk, maar tegelijkertijd ook verre van spannend. De camera is hoekig en voelt solide aan - typisch Nikon dus. De achterkant is het minst mooi: de knoppen ogen goedkoop en plastic. Dat had best wat stijlvoller gekund, zelfs voor basisapparaat als deze.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Het is bewonderenswaardig hoe de Nikon Coolpix S8200 presteert, wat vooral te maken heeft met de innovatieve 'backlit CMOS-sensor'. Die sensor vangt meer licht op dan normale sensoren, wat het ruisniveau ten goede komt. Het resultaat is echt verbluffend. Normaal is een ISO van 3200 nagenoeg onbruikbaar bij een compactcamera in deze prijscategorie, maar de Nikon Coolpix S8200 kan het aan. Ver ingezoomd zie je wel wat ruis, zeker bij flinke kleurverschillen, maar het is totaal niet overdreven of storend. Echt heel erg goed gedaan. Overigens is dit ook de maximaal haalbare ISO – het bereik loopt van 100 tot 3200. En dat is opvallend, alsof Nikon wil zeggen: boven de 3200 kun je geen fatsoenlijk foto meer maken, dus bieden we de optie ook niet aan.

Continu-opnamen op S8200
Wel heeft deCoolpix S8200 tal van standen om continu-opnamen te maken. Zo zitten er speciale burstmogelijkheden op, waarmee je tot 120 (!) foto's achter elkaar kunt schieten, in lage resolutie. Leuk bedacht, maar in de praktijk zul je het niet vaak gaan gebruiken, vanwege de (te) lage resolutie.
Gek is ook de speciale 'Pre-shooting caching modus'. Wanneer je de afdrukknop langer dan een halve seconde half indrukt – scherpstelt – maakt de camera automatisch een paar foto's. Druk je hem vervolgens helemaal in, maakt hij 10 frames, zodat je altijd het juiste moment hebt. Snapt u het nog? Nee? Niet gek ook. Het werkt omslachtig en het resultaat is niet zo mooi. Een scherpe foto levert het bovendien ook niet echt op.

HDR en tegenlicht
Net als op de S8100 bevat de S8200 speciale HDR-functies in verband met tegenlicht. De camera plakt meerdere foto's over elkaar om zo tot het mooiste resultaat te komen. Het effect is echter niet heel bijzonder en soms zelfs een beetje lelijk.

Full HD videomodus op S8200
Alle camera's hebben anno 2011 een Full HD-videomodus en de S8200 dus ook. Maar deze presteert opvallend goed. Kraakhelder beeld en de autofocus is snel. Bovendien kun je - zoals je in onderstaande video te horen valt - prima gesprekken opnemen dankzij het stereogeluid.
Een ISO van 3200 is haalbaar dankzij de Backlit CMOS-sensor.
Gebruikservaring
Weging: 25%
De Nikon Coolpix S8200 heeft een aantal sceneselectiemogelijkheden, keurig verstopt onder een speciale programmastand. Maar de S8200 heeft ook drie scenemogelijkheden, die direct benaderbaar zijn op het programmawieltje, te weten dierenportret (?), nachtlandschap en tegenlicht. De vraagt rijst waarom Nikon juist deze drie standen prominent brengt. Persoonlijk schiet ik niet iedere dag een kiekje van de kat van de buren. Om maar te zwijgen over de muizen die in mijn eigen huis ronddwalen. Een directe knop voor een tegenlicht- of nachtlandschapmodus kan handig zijn, maar voor de structuur is het fijner als het een en ander netjes onderverdeeld is.

Leukigheidje is de 'speciale effectenmodus'. Bekend zijn sepia en zwart-wit, aardig bedacht is 'selectieve kleur'. Je kiest een bepaalde kleur uit en via een filter wordt alleen die kleur op je LCD-scherm vertoond, de rest is zwartwit. Denk aan gele taxi's op een verder grijs Times Square. Dat ene meisje met het rode kapje in een verder asgrauwe film.

Dit kan je natuurlijk allemaal in Photoshop doen, maar daar moet je maar net een beetje handig in zijn en bovendien is het resultaat vanuit de camera niet eens onaardig.

Voor de rest is dit apparaat maar weinig ingewikkeld te noemen. Wil je instellingen wijzigen, druk je op 'menu' en dan wordt een overzicht met functies tevoorschijn getoverd. Bij iedere programmastand is die verschillend, maar het gros bevat maar weinig aanpassingsmogelijkheden en dat is alleen maar goed. Nikon houdt het simpel. RAW-fotografie of handmatige instellingen zijn dus ook niet aanwezig.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Coolpix S8200 is geen designtopper. Het is geen specificatiekanon. Het is geen high-endcompactcamera. Wat is het dan wel? Nou, een degelijke camera die vooral uitblinkt in één van de belangrijkste onderdelen van fotografie: beeldkwaliteit. Voor 280 euro krijg je een camera die meer dan prima presteert, zowel overdag als 's avonds. Bovendien levert 'ie een kraakhelder Full HD beeld af.
Tegelijkertijd mis je wel het een en ander. Er zijn camera's, zoals de Powershot SX230, die minder kosten maar wel allerlei handmatige instelmogelijkheden hebben. De fanatieke fotograaf kan dat weleens belangrijker vinden. Maar de beeldkwaliteit staat buiten kijf. Die is voor dit geld echt verbluffend.
Nikon Coolpix S8200 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Een goede camera hoeft niet heel veel te kunnen. De S8200 blinkt uit in beeldkwaliteit en is daardoor voor iedereen die op zoek is naar een eenvoudige compactcamera met Full HD filmmodus een meer dan prima aankoop.

Nee: Dat de camera niet heel veel mogelijkheden heeft, kan voor de fanatieke fotograaf een probleem zijn. Geen RAW, geen handmatige instellingen - de camera is basic.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €265,00. Bekijk de actuele prijs van de Nikon Coolpix S8200.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Nikon Coolpix S8200 testfoto's
Helemaal in- en uitgezoomd | Selectieve kleur is een grappige functie.
.
Wij maken gewoon testvideo's met gevaar voor eigen leven. Speciaal voor jou!


Nikon Coolpix S8200 review Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht