Olympus VR-310 weinig ingewikkeld, weinig kwaliteit [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 25 augustus 2011 19:05
Met een prijskaartje van 110 euro kun je de Olympus VR-310 niet duur noemen. En dat terwijl deze compactcamera toch een goede 10x optische zoom heeft, op een groothoeklens van 24 mm. Waar zit het addertje?
Review Olympus VR-310


Met een prijskaartje van 110 euro kun je de Olympus VR-310 niet duur noemen. En dat terwijl deze compactcamera toch een goede 10x optische zoom heeft, op een groothoeklens van 24 mm. Waar zit het addertje?

Specificaties

- 14 megapixels
- 24 millimeter groothoeklens
- Diafragma f/3.0-5.9
- 12,5x optische zoom
- HD-filmmodus
- Beeldstabilisatie

Prijs: 110 euro

Prijscirca 110 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De consument die op zoek is naar een goedkope camera voor wat eenvoudige kiekjes, zit vaak niet te wachten op een overdaad en functies en instelmogelijkheden. De Olympus VR-310 speelt in op die behoefte. Naast de iAuto-functie, die alle instellingen – juist ja – automatisch bepaalt, heeft het apparaat nog een aantal sceneselectiemogelijkheden en wat leuke Magic Filters, waarmee je de foto een effect als Pinhole, Popart of grijstekening meegeeft.

De camera is voorzien van een 14 megapixelsensor en je kunt tot 10x optisch zoomen.
Dat is 2,5x zoom minder dan zijn grote broer de Olympus VR-320. Daarnaast kun je met een knop op de achterkant direct de 720p filmmodus benaderen. Bijzonder zijn de specificaties allemaal niet, maar voor een bedrag van 110 euro moet een mens niet al te veel zeuren, toch?
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
Het is een budgetcamera en dat is ook gelijk te zien. Hoewel de matzwarte behuizing(hij is ook verkrijgbaar in paars) er op het eerste gezicht stijlvol uitziet, kun je je niet aan de indruk onttrekken dat de Olympus VR-310 gebruik maakt van zo goedkoop mogelijke materialen. Het geheel voelt erg plastic aan. Tegelijkertijd is er dan wel weer gedacht aan het design van de lens, die chroomkleurigeaccenten bevat.Dat chromen effect is ook doorgevoerd op de achterkant, waar praktisch alle bedieningsknoppen zitten. Het 3 inch beeldscherm is ronduit bedroevend. Het is van een extreem lage resolutie. "De 230.400 beeldpunten zijn bijna stuk voor stuk te tellen", zo omschreef Tobias Bos het in zijn review van de Olympus VR-320, en bij de VR-310 compactcamera is het niet anders.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De Olympus VR-310 heeft geen lichtsterke lens aan boord. En dat heeft als resultaat dat foto's in de avonduren al snel veel ruis vertonen. Overdag kun je prima een overzichtsfoto schieten, maar ga je close-ups maken, dan treedt er al snel onscherpte op. Datzelfde gebeurt ook wanneer je gebruik maakt van de 10x optische zoom. De VR-320 heeft weliswaar beeldstabilisatie, maar in de praktijk is daar niet heel veel van te merken. In contrastrijke situaties heeft de Olympus camera de neiging om het ene gedeelte over te belichten en het ander juist onder. Bovendien wordt in de automatische stand de flitser wel erg snel geactiveerd.

De 720p HD filmfunctie is ronduit belabberd. Het is korrelig, het geluid is slecht, je kunt niet optisch zoomen. Een drama.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Deze camera is niet ingewikkeld. Dat is ook zijn kracht. De alledaagse fotograaf zal 'm vermoedelijk vooral gebruiken in de iAuto-stand en die is voor iedereen te begrijpen. Ook de menustructuur is weinig ingewikkeld, via een balkje aan de zijkant switch je door de vier belangrijkste programmastanden en instellingen.
De Magicfilters zijn een aardige toevoeging voor de fotograaf die geen geneuzel wil in Photoshop. Vooral pinnhole, waarbij de camera een donker vignet over je foto plaatst is grappig, terwijl grijstekening je foto omtovert tot een soort van tekening. Er zijn er ook een aantal volslagen zinloos, maar het is in ieder geval leuk om mee te experimenteren.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Nog geen 110 euro. Dat is niet veel voor een camera met 10x optische zoom. Maar staar je niet blind op het flinke zoombereik, de beeldkwaliteit is helaas niet al te best en bovendien is het LCD-schermpje niet meer van deze tijd. In dezelfde prijsklasse zit bijvoorbeeld de Canon IXUS 130, die heeft een betere beeldkwaliteit en bovendien iets meer functies.
Olympus VR-310 review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Ben je op zoek naar een eenvoudige camera met een flink zoombereik? Dan is de Olympus VR-310 wellicht een uitkomst. Maar onthou: liever een goede beeldkwaliteit en iets minder zoom, dan andersom.

Nee: Dit apparaat heeft een beroerd lcd-scherm en blinkt niet bepaald uit in beeldkwaliteit, zowel op foto- als op filmgebied.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €110,00. Bekijk de actuele prijs van de Olympus VR-310.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Grijstekening: leuk voor een keertje. En dat is het dan ook.
Veraf, dichtbij. De kleuren zijn lang niet altijd goed en bovendien is het plaatje soms onscherp.
.
De filmfunctie van de Olympus VR-310 is ronduit bedroevend


Olympus VR-310 review Testverantwoording
Getest door Ger de Gram, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht