Panasonic DMC-G2 levert in donkere omgevingen twijfelachtige kwaliteit [video]

Door: redactie-besteproductnl | 24 februari 2011 18:23
Veelzijdig en een tikkeltje complex. Zo kan de Panasonic DMC-G2 het best omschreven worden. Compleet is de systeemcamera in ieder geval wel: 12,1 megapixels, een kitlens van 14-42 millimeter f/3.5-5/6, een full HD filmmodus en talloze programmastanden moet
Review Panasonic


Veelzijdig en een tikkeltje complex. Zo kan de Panasonic DMC-G2 het best omschreven worden. Compleet is de systeemcamera in ieder geval wel: 12,1 megapixels, een kitlens van 14-42 millimeter f/3.5-5/6, een full HD filmmodus en talloze programmastanden moeten voor een goede gebruikservaring zorgen. Dat maakt de camera echter niet helemaal waar.

Prijscirca 470 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Panasonic DMC-G2 heeft een 12,1 megapixelsensor met een meegeleverde kitlens van 14-22 millimeter met een diafragma van f/3.5-5.6. De camera heeft een ingebouwde flitser en een zoeker, maar ook de live view modus kan optioneel gebruikt worden. Met het touchscreen kun je door middel van je vinger scherpstellen op bepaalde objecten. Net als bij een spiegelreflex zijn sluitertijd, diafragma en witbalans zelf in te stellen. Ook heeft de camera verschillende programmastanden. De G2 filmt in full HD, waarbij je zowel automatisch als handmatig kunt scherpstellen. De verwisselbare objectieven maken het toestel extra veelzijdig.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De DMC-G2 is bijzonder uitgebreid en doet wat betreft de hoeveelheid knopjes niet onder aan een gemiddelde spiegelreflexcamera.De camera heeft aan de bovenkant zowel aan de linker- als de rechterkant een draaiwieltje zitten. Het rechter wieltje is iets groter en bedoeld voor het switchen tussen de verschillende programmastanden. Met het rechter wieltje kun je je autofocuspunten bepalen of de handmatige focus instellen. Dat gebeurt dus in tegenstelling tot andere camera's met losse lenzen niet op de lens zelf. Bovenop vinden we verder ter hoogte van de ontspanknop ook een recordknop voor het maken van filmpjes. Bij het inschakelen van de IntelligentAuto-knop, selecteert de camera de beste instellingen in bepaalde omstandigheden tijdens het fotograferen en filmen.
Bovenop de G2 zit een zoeker, die optioneel gebruikt kan worden. De camera heeft een ingebouwde flitser, die je er dus niet zoals bij de Sony NEX-3 zelf los op moet zetten. Handig is het kantelbare 3 inch touschscreen aan de achterkant, wat fotograferen in lastige posities een stuk makkelijker maakt. De functie van het touchscreen is dat de gebruiker op het schermpje kan drukken om het scherpstelpunt te bepalen. Naast het schermpje zit een draaiwieltje en een aantal menuknoppen. In de hoek kun je met een apart knopje de live view modus in- of uitschakelen. Met de playknop aan de rechterkant van de zoeker kunnen foto's worden teruggekeken. Bovenop zit een accessoireschoen, waar eventueel andere hulpstukken aan bevestigd kunnen worden.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
De Panasonic G2 maakt overdag scherpe en natuurgetrouwe foto's, maar in het donker heeft de camera zichtbaar meer moeite met scherpstellen en het natuurgetrouw weergeven van foto's. Om hoogwaardige beeldkwaliteit te blijven houden, is het verstandig niet boven ISO-waarde 800 gaan. De camera heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie, waardoor je met relatief langzamere sluitertijden moet werken dan camera's die dat wel hebben. Dat is toch een grote tegenvaller van deze camera: er zijn een aantal andere systeemcamera's verkrijgbaar die hoogwaardigere beeldkwaliteit afleveren. De scherpte en hoeveelheid licht die binnenkomt in de camera is overigens afhankelijk van het objectief dat wordt gebruikt. BesteProduct.nl testte de DMC-G2 met een 14-42 millimeterlens met een diafragma van f/3.5 tot 5.6 in de uiterste zoomstand.
Het toestel maakt filmpjes in full HD, waarbij het mogelijk is om zowel automatisch als handmatig te focussen. Dat gaat vrij snel en geluidloos, ook in donkere omstandigheden. Om te zoomen, gebruik je de zoomring op de lens.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Voor een systeemcamera is de Panasonic DMC-G2 best uitgebreid en daardoor in eerste instantie wat gebruiksonvriendelijk: het duurt even voordat je alle opties onder de knie hebt. De camera maakt gebruik van de bekende menustructuur die Panasonic op al zijn toestellen heeft. Binnen de menu's is het even zoeken naar de verschillende opties en dat werkt niet erg prettig als je de camera aan het onderzoeken bent. De Quick Menuknop aan de achterkant werkt prettig als je snel wat instellingen wilt wijzigen en de IntelligentAuto functie die met een vaste knop aan de bovenkant wordt ingeschakeld, is een uitkomst voor fotografen die het lastig vinden om de camera zelf in te stellen.
Via het programmawieltje zitten ook nog een aantal creatieve modi. Naast het zelf instellen van sluitertijd en diafragma, zijn een aantal kleurfilters, een macrofunctie, de standen landschap, sport, bloem en nachtportret aangebracht. Deze functies zijn praktisch voor fotografen die niet zelf aan de slag willen gaan met witbalans, sluitertijd en diafragma.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Panasonic DMC-G2 is momenteel vanaf 469 euro verkrijgbaar. Dat is vrij prijzig omdat de Sony NEX-3 momenteel goedkoper is en in de praktijk gebruiksvriendelijker is en betere beeldkwaliteit aflevert. Ook de iets duurdere Olympus PEN E-PL2 presteert beter in de praktijk. BesteProduct.nl testte deze camera recent met een zelfde soort objectief en daar was de beeldkwaliteit en gebruikservaring toch beduidend beter.
Conclusie
Kopen; ja of nee?

Ja: Tijdens allround gebruik levert de G2 zeker geen slechte beeldkwaliteit en is de camera zeker een goed toestel. De mogelijkheid van het verwisselen van lenzen zorgt bovendien voor meer vrijheid en mogelijkheden tijdens het fotograferen. Wel is de aanschaf van een lichtgevoelig objectief bij deze systeemcamera te adviseren.

Nee: Er zijn goedkopere én betere alternatieven verkrijgbaar. De Sony NEX-3 is gebruiksvriendelijker, goedkoper en levert in donkere omstandigheden betere beeldkwaliteit. De Olympus PEN E-PL2 is weliswaar iets duurder dan de G2, maar presteert ook beter dan de G2 van Olympus.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €470,00. Bekijk de actuele prijs van de Panasonic.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

In normale lichtomstandigheden maakt de DMC-G2 goede foto's, maar in het donker wordt de kwaliteit al snel minder
.
De Panasonic DMC-G2 maakt filmpjes in full HD.


Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht