Panasonic Lumix DMC-GF3: beeldkwaliteit in compact jasje [preview]

Door: redactie-besteproductnl | 13 juni 2011 05:00
Panasonic introduceert de Panasonic Lumix GF3. Deze compactcamera is 's werelds kleinste en lichtste systeemcamera met flitser op de markt. De GF3 moet vooral uitblinken in gebruiksvriendelijkheid in combinatie met een goede beeldkwaliteit. BesteProduct.nl
Panasonic Lumix DMC-GF3 test


Panasonic introduceert de Panasonic Lumix GF3. Deze compactcamera is 's werelds kleinste en lichtste systeemcamera met flitser op de markt. De GF3 moet vooral uitblinken in gebruiksvriendelijkheid in combinatie met een goede beeldkwaliteit. BesteProduct.nl testte de Panasonic Lumix GF3 uitgebreid in de hoofdstad van Italië: Rome. Lees het allemaal in deze Panasonic Lumix DMC-GF3 review.

De Panasonic Lumix GF 3: 's werelds kleinste systeemcamera met flitser.
Miniatuur of expressief: de creatieve filters voegen wat toe.
In het kortPanasonic GF3: geen opvolger
Na 2 komt 3. Dat de Panasonic GF3 de opvolger is van de Lumix GF 2 is geen gekke gedachte. Maar nee. De GF 2 is ampereen jaar op de markt en een vervangend model komt dus veel te vroeg.Panasonic positioneert de Lumix GF3 naast de GF2. De reden: het formaat. De GF is, volgens Panasonic, de kleinste en lichtste systeemcamera op de markt. Daardoor kan de grip voor sommige langere en bredere mensen, misschien wat vervelend zijn.
FeaturesDSLR maar dan veel kleiner
De Panasonic Lumix GF3 bevat een 12,1 megapixel MOS sensor. Die is vele malen groter dan de sensor die in de gemiddelde compactcamera zit. Daardoor kun je een beeldkwaliteit halen die in grote, logge spiegelreflexcamera's zit. Er is een grote groep mensen die geïnteresseerd is in de fotokwaliteit van die camera's maar niet vijfendertig tassen mee willen sjouwen. Gewoon een of twee objectieven in de binnenzak en gaan met die banaan. Volgens Panasonic kan deze groep 'intenders' prima overweg met de Lumix GF3, die volledig handmatig te bedienen is, maar ook voor de iets mindere techneut een prima camera moet zijn. Om dat te bereiken zit er in deze systeemcamera een touchscreen geïntegreerd, met daarnaast een draaiwieltje. Zo kun je zelf bepalen wat je de fijnste besturing vindt. Want touchscreens en digitale camera's – dat is over het algemeen nog geen goede combinatie.
Toch doet Panasonic een aardige poging met de Lumix GF 3. Exemplarisch is de Full HD (1080i AVCHD) filmmogelijkheid. Dankzij de verschillende focusstanden kun je tijdens het filmen scherpstellen. Daardoor kun je leuk spelen met scherpte / diepte in je shotjes.

Creatieve filters
De compactcamera's van Panasonic zitten over het algemeen vol met (ietwat zinloze) verschillende programma- en sceneselectiestanden. De Lumix GF3 is ook weer volgepropt, maar dit keer zitten zijn de 'creatieve filters' wel de moeite waard. De filters geven een bepaald effect aan je foto, denk aan heel veel contrast (via 'expressive'), of sepia. Nieuw is het miniatuur-effect, wat ook zit op diverse Canon-camera's, zoals de Canon Powershot SX210. Het resultaat is mooi, maar het LCD-scherm heeft wel zichtbaar moeite met het reproduceren van je kader. Het een en ander hapert nogal.

Panasonic Lumix GF 3 reviewPanasonic Lumix GF3 test
De beeldkwaliteit van de Panasonic GF3 is, zo op het eerste oog, weer bewonderingswaardig goed. Zoveel kwaliteit, in zo'n compacte camera, dat is ideaal voor op reis. Dit heeft natuurlijk ook deels te maken met de kwaliteit van de lens. Tegelijkertijd met de lancering van de GF3, introduceerde Panasonic ook een nieuwe LEICA 25 mm 1.4 lens (adviesprijs: 899 euro!) en de combinatie tussen die twee is, zo bleek tijdens onze uitgebreide test in Rome, top. Scherpstellen gaat snel en soepel (de autofocus is erg goed!) en je kunt gemakkelijk spelen met scherpte/diepte. In de speciale iAuto-stand, gericht op de beginner die zich niet wil druk maken om handmatige instellingen, kiest de camera over het algemeen de juiste instellingen. In moeilijke lichtomstandigheden presteert de Lumix GF 3 ook niet slecht. Normaal is een bereik tot 6400 niet bruikbaar, maar bij de Lumix GF3 valt het mee. Ja er is ruis en ja kleuren vervagen, maar relatief gezien valt het mee. Concurrenten als de Samsung NX11 doen dat slechter.
Om de camera wat meerruimte te geven, is er geen zoeker op de GF3 geïnstalleerd. Is dat gemis? Nee, daar is de G-serie voor, aldus Panasonic. In de volle zon is gelukkig het 3" LCD-scherm (460.000 beeldpunten) ook nog prima te bekijken.
FeitenSpecificaties Panasonic Lumix GF3
- 12.1 MP LIVE MOS Sensor
- ISO 160 -6400
- AVCHD Full HD (1080i)
- 3.0", LCD-aanraakscherm (460.000 dots)
- HDMI, AV-out
- 6 creatieve filters
- iAUto-stand

Panasonic GF 3 afmetingen
- 107.5 x 67.1 x 32.0mm

Panasonic Lumix GF3 kopen
De GF3 is vanaf juli leverbaar in de kleuren zwart, rood, wit en bruin voor een adviesprijs van 499 euro inclusief 14-42mm-kitlens. Zodra er een testexemplaar beschikbaar is, zal BesteProduct nog uitgebreider het toestel onder de loep nemen.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De Panasonic GF3 levert bijzonder goede beeldkwaliteit.
.
De Panasonic Lumix GF3 filmt in Full HD 1080i.