Slechtwerkende GPS-functie maakt de Sony DSC-HX7V net niet compleet [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 12 juli 2011 17:30
Compactcamera's hebben steeds vaker specificaties die niet direct met fotografie te maken hebben. Neem de Sony DSC-HX7V, een toestel met ingebouwde GPS. Deze brengt precies in kaart waar een foto precies is gemaakt. Helaas maakt 'ie de verwachtingen echter
Review Sony DSC-HX7V


Compactcamera's hebben steeds vaker specificaties die niet direct met fotografie te maken hebben. Neem de Sony DSC-HX7V, een toestel met ingebouwde GPS. Deze brengt precies in kaart waar een foto precies is gemaakt. Helaas maakt 'ie de verwachtingen echter niet volledig waar.

Specificaties

16,2 megapixels
10x optische zoom
25 millimeter groothoek
Lichtgevoeligheid f/3.5-5.5
Full HD 1080i filmmodus
Beeldstabilisatie
178 gram
Ingebouwde GPS
Handmatige instelmogelijkheden

Prijscirca 256 euro|Check actuele prijzen
Features / specificaties / opties
Weging: 15%
De Sony DSC-HX7V biedt specificaties waar elke fotograaf prima mee uit de voeten kan. De belangrijkste feature is de ingebouwde GPS, waarmee de camera registreert waar een foto is gemaakt. Dit moet wel in de buitenlucht, want binnen heeft het apparaat bijna nooit signaal.
Het fototoestel heeft verder een aardig bereik: van 25 millimeter groothoek tot 10x optische zoom (250 mm). In de uiterste groothoekstand heb je een diafragmamogelijkheid van f/5.5, wat zo'n beetje de standaard is voor een gemiddelde compactcamera in die prijsklasse. Het toestel heeft negen programmastanden: van volautomatisch (superieur automatisch en intelligent automatisch) tot de M-stand waarmee je instellingen als diafragma en sluitertijd zelf kunt bepalen. Ook zit er een stand voor panoramafoto's, een 3d-functie en een mogelijkheid die vooral interessant is bij portretfoto's. Hierbij stelt de camera scherp op het gezicht, terwijl de achtergrond onscherp wordt gemaakt. Ook zitten er zo'n 15 scene-selectiemogelijkheden op. En natuurlijk kun je ook filmen met de HX7V: hij schiet filmpjes op full HD in resolutie 1080i.
Bouwkwaliteit / design
Weging: 10%
De Sony DSC-HX7V heeft een chique behuizing van stevig materiaal. Rechts bij het handvat is de camera iets dikker en is er gebruik gemaakt van wat ander materiaal voor meer grip tijdens het fotograferen. De lens steekt zo'n halve millimeter uit de body, maar vormt geen obstakel als je het ding in je broekzak stopt. De camera wordt bovenop aan- of uitgeschakeld. Op de achterkant kijk je je foto's terug op een 3 inch beeldscherm. Aan de achterkant zit een draaiwieltje dat je kunt gebruiken voor het bladeren door het menu. De rand van de achterkant is rondvormig en precies op die plek heeft Sony de recordknop geplaatst. Daarnaast zit er nog een knop voor het terugkijken van foto's, voor het oproepen van het menu en helemaal in de hoek een knop het verwijderen van foto's. Al met al een fraai vormgegeven model dat alleen al qua uiterlijk de schoonheidswedstrijd kan winnen.
Beeldkwaliteit
Weging: 40%
Fotograferen met de Sony DSC HX7V is geen straf. In de meeste omstandigheden is het een prettig toestel om mee te werken. Kleuren zijn natuurgetrouw en objecten worden bijna altijd correct scherpgesteld. Wel is er nogal wat vertekening te zien als de camera volledig is uitgezoomd. Met tegenlicht heeft de camera wat moeite, tenminste als je de automatische standen gebruikt. Als je schaduwrijke plekjes wilt vastleggen, kun je beter een beroep doen op je fotografische kennis en de handmatige functie inschakelen.
Met snel bewegende objecten heeft de HX7V trouwens weinig moeite. Vanuit een rijdende auto maak je probleemloos een scherpe foto, waarbij de camera niet automatisch een hogere ISO kiest. Dat bewijst dat ook de beeldstabilisatie goed werkt. Ook 's avonds hoef je niet bang te zijn dat de fotocamera je teleurstelt. De ISO-waarde loopt tot 3200 en dat levert geen storende ruis op in je foto's. Wel worden objecten iets minder gedetailleerd en lijkt het soms alsof de camera zelf een correctie toepast. Over het algemeen is dat niet storend.
De Sony DSC HX7V maakt ook filmpjes op Full HD 1080i. Dat is niet de hoogste kwaliteit die je op dit moment kunt bereiken, maar voor een compactcamera is het zeker toelaatbaar. Bekijk hieronder een testfilmpje dat is opgenomen met de HX7V.
Gebruikservaring
Weging: 25%
Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk onderdeel van de Sony DSC HX7V. De menustructuur is overzichtelijk en de bediening is ook vrij intuïtief. Het draaiwieltje is multifunctioneel en dat werkt af en toe wel wat verwarrend bij het aanpassen van instellingen. Dat is echter ook een kwestie van wennen.
Een leuke optie is de ingebouwde GPS, maar deze werkt helaas maar zeer matig. Tijdens het testen van de camera, registreerde de camera maar 1 op de 10 keer een locatie. Op dezelfde locatie kwam het zelfs voor dat de ene foto een gps-positie meekreeg en de andere foto weer niet. Op het oudere broertje, de HX5V, werkte de GPS toch een stuk beter.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
De Sony DSC HX7V kost momenteel 260 euro, waarvoor je een complete compactcamera krijgt. Qua beeldkwaliteit en gebruiksgemak bevindt het toestel zich bij de betere toestellen die op dit moment in dat prijssegement verkrijgbaar zijn. Toch is het jammer dat de ingebouwde GPS maar matig werkt.
Sony DSC-HX7V review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Qua gebruikservaring en beeldkwaliteit zit wel snor met de Sony DSC HX7V. Het toestel is zowel geschikt voor de beginner als voor de ervaren fotograaf en biedt met negen programmastanden veel keuzevrijheid.

Nee: Voor de GPS moet je de Sony DSC HX7V niet kopen. Die werkt maar matig. Vind je die GPS toch belangrijk, of geef je je geld dan liever uit aan een camera die nog beter presteert? Dan zijn de Panasonic DMC-TZ18 en de Canon Powershot SX230 HS ook nog het overwegen waard.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €256,00. Bekijk de actuele prijs van de Sony DSC-HX7V.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

De Sony DSC HX7V maakt mooie foto's en stelt probleemloos scherp op objecten die zich dichtbij het toestel bevinden.
De Sony DSC HX7V maakt mooie foto's, maar heeft soms wat moeite met schaduw en tegenlicht.
.
De filmkwaliteit van de Sony DSC HX7V is full HD (1080i).


Sony DSC-HX7V review Testverantwoording
Getest door Tobias Bos, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht