Volg ons

Test digitale camera

Alles over digitale camera testen op internet

03 april 2010 door Niels Willems
Als je op zoek bent naar een nieuwe camera, dan wil je natuurlijk graag de beste digitale camera kopen voor je geld. Maar welke is dat? Consumentenwebsite BesteProduct heeft een deskundige redactie, leest alle Europese vakbladen en kent vele goede websites over fotografie. We gaan je helpen! Waar je de beste testen van camera's kunt vinden, hoe je onze site kunt gebruiken en vele tips voor andere sites en magazines.

test digitale camera's, hoe en waar

Hoe worden digitale camera's eigenlijk getest?
Goede vraag om mee te beginnen! Want wat belangrijk is, verschilt voor iedere gebruiker. We geven een overzicht van de belangrijkste criteria waarop digitale camera's worden getest.

de beeldkwaliteit testen bij digitale camera's

De beeldkwaliteit
Wegingsfactor: 40 tot 80 procent
De belangrijkste factor natuurlijk. Veel magazines hebben standaard opstellingen van voorwerpen en testkaarten waar een foto van wordt genomen. Uiteraard altijd bij hetzelfde licht. Vervolgens wordt gekeken of kleuren waarheidsgetrouw worden weergegeven. Hoewel daarbij wel gezegd moet worden dat veel testers houden van neutrale kleuren, maar veel gebruikers iets aangezette kleuren vaak prettiger vinden. Je ziet dat vaak terug bij Canon die zijn kleuren bij enkele camera's wat aanzet en Nikon die probeert zo dicht mogelijk bij de waarheid te blijven.


opties en uitrusting belangrijk bij testen camera

De uitrusting en opties op een camera
Wegingsfactor: 10 tot 40 procent
Bij een review speelt het uitrustingnieau van een camera een belangrijke rol. Veelal gaat het dan om de aanwezige beeldbewerkingssoftware, de kwaliteit en grootte van het beeldschermpje, beeldstabilisatoren en instellingsmogelijkheden. Bij spiegelreflexcamera's zie je bijvoorbeeld automatische sensorreiniging, stof- en spatwaterafdichting en live-view steeds vaker gemeengoed worden, ook bij de instapmodellen.


Cameratest met bediening en ergonomie

Bediening en ergonomie
Wegingsfactor: 10 tot 30 procent
Ligt een camera lekker in de hand? Zitten de knoppen op een logische plaats? Kun je het menu intuïtief bedienen? Zomaar een paar vragen die belangrijk zijn bij een test en van grote invloed kunnen zijn op een score. Zeker als je daar steken laat vallen, kost dat een camera punten.


Ligt de camera lekker in de hand?

Handleiding en service
Wegingsfactor: 0 tot 15 procent
Wordt niet altijd meegenomen in de beoordeling. De meeste producten zijn voorzien van een goede gebruiksaanwijzing waar je prima je weg in vindt. Service is bovendien lastig te beoordelen door redacteuren, omdat die vaak op hun wenken worden bediend.


Oké nu weet ik waar testers op letten. Waar vind ik nu de beste camera op internet?
Je hebt een aantal mogelijkheden die we met je bespreken. Omdat we geloven in onze eigen website beginnen we met BesteProduct.nl. Op deze site voegen we testen samen uit ruim honderd Europese vak- en consumentenbladen. Zo kun je digitale camera's vergelijken. Tevens doet onze redactie samen met diverse experts regelmatig onderzoeken naar de beste digitale camera's. En om je nog beter te helpen, maken we videoreviews en hebben we uitgebreide prijsvergelijkingen.
Vergelijk digitale camera's

Professor Terpstra - Hoogleraar consumententechnologie en productgebruik

"Dit is de meest objectieve ranglijst"

Vraag: BesteProduct.nl zegt dat de ranglijst objectief en betrouwbaar is. Bent u het daarmee eens?

Professor Terpstra: "Nee. Maar dit is wel de meest objectieve en meest betrouwbare ranglijst die je kunt produceren. Ik denk niet dat je veel verder kunt komen. Het is beslist objectiever dan één test, aangezien in elk onderzoek fouten zitten. Door het gemiddelde van meerdere testen te berekenen, is de uitkomst een stuk betrouwbaarder." Lees het hele interview . .

Waar kan ik nog meer digitale camera's vergelijken en testen lezen op internet?
Er zijn enkele Nederlandse sites en veel alternatieven in andere talen. Hieronder een selectie met onze waardering:

 • Letsgodigital.nl+++++
  Nederlandstalige site met veel uitgebreide verslagen van testen van digitale camera's. Het lijkt echter of er weinig slechte camera's zijn omdat de meeste het stempel 'aanrader' krijgen.
 • Photofacts.nl+++++
  Niet veel reviews maar wel een mooie weblog van gepassioneerd blogger Elja Trum. Ook veel artikelen die de beginnende fotograaf op weg helpen. We zijn hier overigens niet helemaal objectief, want we bloggen zelf ook op Photofacts.
 • DSLR.nl +++++
  Eigenlijk alleen geschikt voor de amateur of professionele fotograaf. Deskundige redactie met veel nieuws. Testen enkel DLSR's, oftewel spiegelreflexcamera's.
 • Pixelmania.nl+++++
  Wat ouderwets vormgegeven site en dat is wel een beetje jammer want met de testverslagen is verder weinig mis. Ze testen redelijk wat camera's en doen daar kundig verslag van. Een overzicht of lijstje zou helpen om snel te vinden wat je zoekt.
 • dfip.nl +++++
  Oude, onoverzichtelijke site die niet meer wordt onderhouden. In dit overzicht opgenomen omdat je dfip nog vaak tegenkomt in zoekresultaten. Niet de moeite waard.
 • dcviews.com+++++
  Populaire site van eigen bodem. De reviews zijn veelal in het Nederlands beschikbaar en erg goed. Enkele populaire modellen worden naast elkaar vergeleken.
 • Als Engels of Duits geen pobleem vormt, dan zou je ook nog kunnen raadplegen: Cnet.co.uk (aanrader), Chip.de (grondig en Duits), TrustedReviews.com, Megapixel.net, WhatDigitalCamera.com, Steve's Digicam.com, CameraLabs.com, DPreview.com, Imaging-resource.com, ...

Hmm, keuze genoeg dus. Heeft het nog zin om een magazine te kopen?
Ja, wij vinden van wel. En er zijn ook een heleboel leuke bladen die je eens rustig door kunt lezen. Het ene blad legt het accent wat meeer op fotografie en het andere blad wat meer op hardware testen. Als je overweegt een camera aan te schaffen, dan is het wellicht interessant om één van deze bladen te kopen:

 • Zoom
  Vlot geschreven magazine met veel tips en enkele testen. Reviews zijn ook online te raadplegen. Een van de weinige bladen die ook veel tijd steken in een mooie website. Aanrader.
 • Focus
  Veel mooie foto's en enkele testen. Wel grondig en goed.
 • Chip Foto Video
  Veel reviews en testen die aan duidelijk niets te wensen over laten. Publiceren vaak vergelijkende testen met veel camera's. Het blad bevat ook een overzicht met geteste producten. Goed blad om te kopen als je overweegt een digitale camera te kopen.
 • Consumentenbond
  Je moet lid zijn om de testen online te raadplegen maar het magazine "De digitale consument" kun je in de kiosk kopen. De consumentenbond toets een camera op heel veel punten.
 • ColorFoto
  Misschien wel het meest kritische blad. Test zeer uitvoerig en grondig. Mooie overzichten in het blad. Een absolute aanrader als je een goede camera zoekt.
 • DigitalPhoto
  Ook weer zo'n degelijk Duits blad met grondige reviews en een overzicht van geteste digitale camera's.
 • What Digital Camera?
  De titel zegt het al en het magazine geeft antwoord. Per beoordeelde camera zijn mooie pagina's opgemaakt. Het blad is dik en niet goedkoop. Het kost al snel 10 euro.

Moet ik nog ergens op letten als ik die testen lees?
Ja, wel als je meerdere bladen koopt en testen onderling gaat vergelijken. De ene 7 is de andere niet. BesteProduct analyseert onder meer het beoordelingsgedrag van bladen en past correcties toe. Onderstaande tabel laat duidelijk zien dat je scores onderling niet kunt vergelijken.

MagazineGemiddelde scoreSpreiding
ComputerFoto (D) 8,4 Laag
Focus (NL) 8,4 Laag
Chip Foto Video (NL) 7,8 Gemiddeld
Zoom (NL) 7,8 Gemiddeld
Consumentenbond (NL) 6,1 Gemiddeld
ColorFoto (D) 5,9 Hoog

Een score van zeven punten in ColorFoto is een hele prestatie. Met het cijfer zeven is een camera slechter dan gemiddeld in Chip Foto Video.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen. BesteProduct heeft nog een aantal handige artikelen die je wellicht helpen.