Thuis frituren ongezonder dan gedacht [nieuws video]

Door: redactie-besteproductnl | 3 november 2011 16:48
Thuis frituren is ongezonder dan gedacht. Friteuses verhitten de olie te heet én de temperatuur blijft tijdens het frituren van friet veel lager dan de ingestelde temperatuur. Een verrassende uitslag en slecht voor de gezondheid, re
Uitkomst friteuseonderzoek BesteProduct.nl en SOHIT 'verrassend en kwalijk' volgens Voedingscentrum.


Thuis frituren is ongezonder dan gedacht. Friteuses verhitten de olie te heet én de temperatuur blijft tijdens het frituren van friet veel lager dan de ingestelde temperatuur. Een verrassende uitslag en slecht voor de gezondheid, reageert het Voedingscentrum op een onderzoek van consumentenwebsite BesteProduct.nl.

BesteProduct.nl liet zeven friteuses van bekende merken testen door onderzoeksinstituut SOHIT uit Wageningen. Uit de test blijkt dat bij alle frituurpannen de olie na verhitten heter wordt dan de ingestelde temperatuur. De grootste uitschieter is de Everglades Mini. Bij een ingestelde temperatuur van 175°C verwarmt deze kleine budgetfriteuse het vet tot ruim boven de 200°C.

Kankerverwekkende stoffen
Een kwalijke constatering vindt Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum. "Als het vet een te hoge temperatuur bereikt, ontstaan schadelijke, kankerverwekkende stoffen. Ook kan de snack verbranden. Bij het Voedingscentrum adviseren wij daarom niet heter dan 180°C te frituren. Als de thermostaat van een friteuse het vet dan toch veel warmer laat worden, is dat een slechte zaak."

Vette frites
Opmerkelijk is dat de temperatuur tijdens het bakproces juist veel lager blijft dan de ingestelde temperatuur. Het is logisch dat de temperatuur zakt als de bevroren friet in de hete olie wordt gedaan, maar vervolgens haalt de temperatuur bij geen van de friteuses de ingestelde temperatuur. Bij het merendeel blijft de temperatuur zelfs minutenlang onder de 150 graden, terwijl de ingestelde temperatuur tussen de 175 en 190 graden ligt.

Ongezond, vindt het Voedingscentrum. Volgens de richtlijnen van dat voorlichtingsinstituut worden snacks veel vetter bij frituren onder de 150°C.

Behalve de temperatuur testten BesteProduct.nl en SOHIT ook het energieverbruik en de gebruiksvriendelijkheid van de friteuses en werd de smaak van friet vergeleken.

Uit het onderzoek blijkt dat Tefal de beste friteuses maakt. De top 3 luidt:

  1. Tefal Filtra Pro
  2. Tefal Easy Pro
  3. Philips Digital Pro

BesteProduct.nl en SOHIT
BesteProduct.nl is een Nederlandse consumentenwebsite, die producten test en daar video’s van maakt. Daarnaast kunnen consumenten ook gratis producten vergelijken en heeft BesteProduct een unieke prijspagina met de aanbiedingen van alle grote vergelijkingssites.
SOHIT is een onafhankelijk onderzoeksinstituut uit Wageningen. SOHIT onderwerpt consumentenproducten aan wetenschappelijk onderzoek en kijkt daarnaast hoe toepasbaar en gebruiksvriendelijk producten zijn voor consumenten. SOHIT werkt onder meer in opdracht van fabrikanten, consumentenorganisatie en de Europese Unie.