Volg ons
Informatie over de prijs, techniek en de gebruiker van diverse printers

Alles over de inkjet printer

De printer is een onmisbaar onderdeel van de pc geworden, zowel thuis als op het werk. Teksten en afbeeldingen worden afgedrukt voor allerlei doeleinden. Aan de aanschaf van de printer wordt, in tegenstelling tot de computer, weinig aandacht besteed. Dat is onterecht. Er zijn verschillende soorten printers, afgestemd op de behoefte van de consument. De laatste jaren zijn de multifunctions in opmars, waarmee je niet alleen kunt printen, maar ook kunt scannen, kopiëren, faxen en soms zelfs e-mailen. Welk type printer is voor jou het beste en waar moet je nog meer rekening mee houden bij de aankoop ervan? Op BesteProduct.nl vind je alle informatie over dit apparaat.Index
1. Wat kost een printer?
2. De techniek van een printer
3. De printer en zijn gebruiker
4. Afdrukkosten voor een printer
5. De beste printermerken
6. Printers vergelijken en kopen

1. Wat kost een printer?

Voor de losse printer heb je de keuze tussen de inkjet- en de laserprinter. Eenvoudige inkjetprinters staan al in de ranglijst voor ongeveer 30 euro en maken goede printjes. Voor de uitgebreide inkjetprinters ben je al gauw meer kwijt: deze modellen staan in de schappen vanaf 100 euro. Voor de meeste laserprinters van een redelijke kwaliteit betaal je ongeveer 40 euro.

Bij de multifunction heb je de keuze tussen de inkjet- en de laserprinter. Als je kiest voor een inkjet in je all-in-one, dan is 40 euro het voordeligste tarief voor dit apparaat. Dit zijn doorgaans multifunctions van redelijke kwaliteit. Wil je liever een laserprinter in je multifunction, dan is 50 euro goedkoop te noemen. Bij dit type printer is de kwaliteit vaak matig en is het aan te raden een duurder model aan te schaffen.

Interne links

Ranglijst met de beste inkjetprinters
Hier vind je een actuele lijst met de beste inkjetprinters volgens deskundigen. Links in het menu kun je kiezen in welke prijsklasse je apparaat moet zitten en aan welke eisen hij moet voldoen.

Ranglijst met de beste multifunctions
Ranglijst met de beste laserprinters

2. De techniek van een printer

Geld

Printers worden onderverdeeld in inkjetprinters, laserprinters, multifunctions en fotoprinters. En natuurlijk heeft iedere model zijn voor- en nadelen en eigen techniek. Als je een inkjetprinter weinig gebruikt, kunnen de spuigaatjes gaan zitten of drogen de inktpatronen uit. Een laserprinter verbruikt daarentegen weer relatief meer energie om de toner op het papier te zetten.

Daarnaast heeft een printer diverse specificaties waarmee de consument bij de aanschaf rekening moet houden. Factoren als afdruksnelheid, resolutie, intern geheugen, printkwaliteit en kleurgebruik bepalen wat een goede printer is. Zo moet het printen niet te langzaam gaan, de kleuren moeten goed worden weergegeven en een afbeelding moet duidelijk zijn.

Interne links

(1) Koopgids: Een printer kopen
(2) Koopgids: Inkjet, laserprinter of multifunction?
(3) Koopgids: Tips voor het kopen van een inkjet
(4) Koopgids: Tips voor het kopen van een laserprinter
(5) Koopgids: Tips voor het kopen van een multifunction
(6) Koopgids: Termen en specificaties van een printer
(7) Koopgids: Informatie over de printer

Uitleg over draadloos printen

Externe links

Printers-printers.nl over de aanschaf van een printer, zowel in de winkel als online.
www.printer-printers.nl

Wikipedia over de techniek van een printer, voor- en nadelen en papierinvoer.
nl.wikipedia.org

3. De printer en zijn gebruiker

vraagtekenVoordat je een printer aanschaft, moet je eerst weten waarvoor je deze gebruikt. Wil je als digitaal fotograaf je foto's mooi uitgeprint hebben, dan heb je een heel andere printer nodig dan als ondernemer van een klein bedrijf die vooral behoefte heeft aan kwantiteit. Misschien koop je wel een printer omdat je kinderen hun schoolwerk thuis kunnen afdrukken. Op de markt is voor ieder wat wils. BesteProduct.nl geeft aan welk type printer voor jou geschikt is.

Interne links

Koop ik een laser-, inkjet- of multifunction?

Externe links

Printer.com laat zien wat voor type gebruiker je bent en toont aan in zes stappen wat voor jou de juiste printer is.
www.printer.com

4. Afdrukkosten voor een printer

De afdrukkosten zijn een van de belangrijkste aspecten voor de aanschaf van een printer. Een inkjetprinter ligt dan wel voor een lage prijs in de winkel, maar de fabrikanten halen hun winsten uit de verkoop van cartridges. Hiervoor betaal je al snel veertig euro, terwijl ze slechts enkele honderden printjes mee gaan. Voor de toner van een laserprinter betaal je het dubbele (net als voor de printer zelf), maar daarmee kunnen veel meer printjes worden gemaakt.

Interne links

De afdrukkosten van een printer

Externe links

Kieskeurig.nl laat zien hoe gebruikers verschillende cartridges beoordelen
www.kieskeurig.nl

5. De beste printermerken

Bij de keuze voor een bepaald product is ook het merk een belangrijke factor. HP, Canon en Epson zijn op de printermarkt de drie grootste namen. De verkoop van printers, inclusief multifunctions, is in 2007 in het EMEA-gebied (Europa, Midden Oosten, Afrika) gestegen met 4,3 % naar 52,6 miljoen stuks. Van marktleider HP steeg het aandeel met 3 % naar 44,1 %. Concurrenten Canon (15,8 %) en Epson (12,7 %) volgen op ruime afstand. Lexmark en Brother kunnen HP nauwelijks bijbenen met respectievelijk 7,6 % en 6,1 %. Lexmark zag het verkoop van printers afnemen met een kwart.

In onze lijst is de heerschappij van de ‘grote drie’ goed te zien. HP domineert op de inkjetmarkt, hoewel Canon en Epson slechts op kleine afstand volgen. Overige merken moeten op ruime afstand volgen. De minder prominente namen slaan wel toe bij de minst populaire en de vooral zakelijk gebruikte laserprinters. Brother is hier goed vertegenwoordigd, maar ook Dell en Samsung scoren hoog. Bij de multifunctions laat HP zich echter flink aftroeven door concurrenten Epson en Canon. De laatstgenoemde heeft de touwtjes stevig in handen in deze opkomende printermarkt.


6. Printers vergelijken en kopen

Wanneer je een printer wilt kopen, moet je je goed voorbereiden. Daarvoor zijn verschillende vergelijkingssites. BesteProduct.nl, de site waar je je nu op bevindt, laat zien hoe experts van vak- en consumentenbladen printers beoordelen. Op basis van tientallen reviews wordt een gemiddeld cijfer berekend. Op Vergelijk.nl kun je producten, diensten, prijzen, portokosten en levertijden met elkaar vergelijken. Op Kieskeurig.nl lees je hoe consumenten het product beoordelen.

Interne links

Ranglijst met de beste inkjetprinters
Ranglijst met de beste multifunctions
Ranglijst met de beste laserprinters

Externe links

www.vergelijk.nl
www.kieskeurig.nl