Goedkope LED tv tips en overzicht

Door: redactie-besteproductnl | 11 maart 2013 17:00
Een LED tv is per definitie niet goedkoop. Maar als je niet te veel geld wil uitgeven voor een nieuwe led tv, wat zijn dan je opties? En wat kost een televisie minimaal? Wij geven een overzicht aan de hand van vijf punten.
Koopwijzer
Goedkope led tv

#1 Bijna heel Nederland wil een goedkope led tv

Volgens de reclame willen we allemaal het nieuwste van het nieuwste (en het duurste van het duurste), maar de Nederlander wil graag een mooie led tv voor weinig. Je bent niet alleen als je de hand op de knip wilt houden voor je nieuwe tv. Een goedkope tv graag.

Tabel: Gemiddelde besteding in Nederland voor een platte tv in 2012
PrijsGekozen door Nederlandse consumentAantal led tv's van deze prijs op BesteProduct.nl
100 – 500 euro (zeer goedkoop)31%Circa 250
500 – 1000 euro (goedkoop, zeker voor grote formaten)46%Circa 250
1000 – 1500 euro13%Circa 100
1500 – 2000 euro6%Circa 50
Meer dan 2000 euro4%Circa 50
Cijfers op basis van klikgedrag op BesteProduct.nl en onderzoek door Coopr & Coolblue.

Zo’n driekwart van de Nederlanders geeft dus minder uit dan 1.000 euro voor zijn led tv, lcd tv of plasma scherm. 

#2 Richtlijnen voor de grootte van het scherm om niet te duur uit te zijn

Om de prijs te drukken, moet je in elk geval geen scherm kopen dat overdreven groot is. In winkels lijken de grotere schermen niet zo mega, maar in je (kleine) huiskamer heb je niet snel een 46 inch tv nodig. Laat staan een nog groter scherm. 

De meeste mensen kunnen prima uit de voeten met onderstaande grootte:

  • 2,5 meter kijkafstand: 37 t/m 42 inch
  • 3,5 meter kijkafstand: 42 t/m 46 inch

Stelregel is: hoe groter het scherm, hoe hoger de prijs. Hieronder een indicatie van de prijs van een goedkope tv met bijbehorende schermgrootte:

  • 32 inch: veel keuze rond de 300 euro
  • 37 inch: goedkoop lukt voor rond de 400 euro
  • 40 inch: 500 euro 
  • 42 inch: ook ongeveer 500 euro, de keuze is al wel wat beperkter voor dat bedrag
  • 46 inch: al snel 600 a 700 euro voor een goedkope tv

Je ziet het, bijna iedere stap groter in beeldformaat kost je ongeveer 100 euro.

Vergelijk goedkope led-tv'sBen je op zoek naar een goedkope led-tv? In onze ranglijst met de goedkoopste led-televisies kun je links een prijs invoeren. Je ziet vervolgens een overzicht van de beste led-tv's, met daarbij ook een indicatie van de prijs-kwaliteitverhouding.

#3 Skip mogelijkheden die je niet gebruikt, dat maakt je tv snel goedkoper

Als je zeker weet dat je al die functies gaat gebruiken,koop dan gerust een tv met extra features. Maar we weten dat veel mensen die amper benutten. De twee belangrijkste (dure) opties die je kunt skippen zijn: 

  • 3D: je gebruikt het hoogstens bij films. Het is wel leuk, maar lang niet zo leuk als in de bioscoop. Daar komt bij: mensen worden eerder misselijk bij 3D op een TV dan in de bioscoop. 3D leek een hype te worden, maar is niet echt aangeslagen. Fabrikanten maken er ook nog nauwelijks reclame voor, dat zegt ook wel wat. 
    Geschatte besparing: 100-250 euro.
  • Smart tv: internetten op je tv werkt zelden echt lekker. Vooral het typen van lange zinnen met je afstandsbediening, is een opgave. Prima als het erop zit, maar ook hier weten dat veel mensen het weinig of niet gebruiken.
    Geschatte besparing: 100-250 euro

#4 Met een extra energiezuinige led tv ga je niet veel geld besparen

Platte schermen hadden de naam energievreters te zijn. Dat was zo, maar valt tegenwoordig reuze mee. Led tv’s zijn qua stroom wat goedkoper dan plasma-schermen. Dat scheelt ongeveer 10 euro per jaar op je energierekening. Volgens de Consumentenbond kost een 40/42 inch led tv zo’n 35 euro aan stroom per jaar bij gemiddeld vier uur tv kijken per dag.

  • Stroomkosten per jaar gemiddeld 35 euro (bij vier uur kijken per dag)
  • Meeste invloed op de stroomkosten heeft de duur die je kijkt. Laat je led tv dus vooral niet als behang fungeren. 

#5 Wat zijn de fabrikanten van budget led tv’s?

Grundig, Solara, Akai, Audiosonic, Haier, Lenco en Medion zijn bekende fabrikanten van budget led-televisies. De meeste van hun toestellen kosten minder dan 500 euro, sommigen zijn nog geen 200 euro. De beeldformaten zijn doorgaans kleiner dan 40 inch. Maar dat is voor veel woonkamers of slaapkamers prima.

Maar ook van de meer gerenommeerde merken als Philips, Samsung, Sony, Panasonic en LG kun je goedkope schermen vinden. Deze fabrikanten brengen elk jaar nieuwe toestellen op de markt. Dat betekent automatisch dat oude modellen al snel in prijs zakken. Fabrikanten staken na de komst van nieuwe modellen de productie van de oude led tv’s, maar vaak zijn er nog voldoende overjarige modellen verkrijgbaar. Vooral via webwinkels worden de restpartijen vaak nog lange tijd verkocht. Daar zitten echt interessante koopjes tussen. 

Tip: kijk naar de originele expertscores bij de ranglijst met de goedkoopste led-televisies en lees de reviews van onze redactie, andere deskundigen en gebruikers om te achterhalen welke toestellen ooit de topmodellen van de fabrikanten waren maar nu voor een aantrekkelijke prijs te koop zijn.

Vragen over goedkope led-tv's?

Heb je naar aanleiding van deze koopwijzer over goedkope led-tv's nog vragen of opmerkingen, mail dan de redactie van BesteProduct.nl.

.