Bose Soundlink Mobile: tovert groots geluid uit klein speakertje [video review]

Door: redactie-besteproductnl | 28 september 2011 09:51
Als je zes eeuwen geleden de Bose Soundlink Mobile op vol volume zou hebben laten spelen, dan werd je zonder pardon op de brandstapel gezet. Magie, hekserij, duistere krachten, onmogelijk. Het apparaat tart de weten van de natuur. Uit een apparaatje ter gr
Review Bose Soundlink Wireless Mobile


Als je zes eeuwen geleden de Bose Soundlink Mobile op vol volume zou hebben laten spelen, dan werd je zonder pardon op de brandstapel gezet. Magie, hekserij, tovenarij, duistere krachten, onmogelijk. Het apparaat tart de wetten van de natuur. Uit een apparaatje ter grootte van een slof sigaretten komt een geluid dat doet denken aan enorme speakerkasten. Dan is hij ook nog eens kinderlijk eenvoudig in gebruik, stevig en ziet hij er goed uit. Het enige nadeel laat zich raden: hij kost een lieve duit.

Stijlvol, stevig, met groots geluid maar toch niet groter dan een dik studieboek.
Prijscirca 299 euro|Check actuele prijzen
Bouwkwaliteit / design
Weging: 15%
De Bose Soundlink Mobile is er in twee varianten. Van binnen zijn ze exact hetzelfde, alleen het uiterlijk is iets anders. Wij kregen de matte uitvoering in RVS en een nylon hoesje om te testen. Dat klinkt niet sjiek, maar zo ziet het er wel uit. Het is gewoon een mooi apparaat dat in je huiskamer of kantoor absoluut niet zal misstaan. De andere versie heeft namelijk glanzend chromen randjes en een leren hoesje. Niet persé mooier, wel vijf tientjes duurder. Voor wie grijs/zwart niets vindt zijn er voor 30 euro losse covers te krijgen in vier felle kleuren.
Op de bouwkwaliteit is niets aan te merken. Volgens Bose is het apparaat ontworpen voor buitengebruik en is het zelfs stof- en vochtbestendig. Daarmee is hij niet meteen 'ruggedized', zoals de gemiddelde Sonim telefoon, maar kun je hem wel met een gerust hart in het zand of gras zetten.
Gebruikservaring
Weging: 15%
Zes knoppen en drie contactjes zitten er op. De belangrijkste knop is voor het koppelen van muziekspelers via bluetooth. De keuze voor Bluetooth is een goede: het zit op alle smartphones en tablets, ongeacht het merk en je hebt geen gehannes met kabeltjes. Het bereik is maximaal 10 meter. De muziek en het volume bedien je helemaal via de telefoon. Waar die andere knoppen voor zijn? Een aan/uitknop die ik niet gebruikte, het dichtklappen van het hoesje heeft namelijk hetzelfde effect. Een knop aan te geven dat je externe apparatuur met de aux-ingang hebt verbonden, want dat kan ook. Een knop om het volume te dempen en twee om het harder en zachter te zetten. Die laatste twee zitten er op omdat de volumeregeling niet met elke telefoon wordt doorgegeven. Bij Nokia's moest ik bijvoorbeeld het volume op de speaker zelf regelen. De USB-ingang is alleen voor eventuele software-updates, niet iets waar je je heel druk om moet maken. Tot slot is er nog een aansluiting voor de stroomkabel. Uiteraard werkt hij met, maar ook zonder: door de accu gaat hij maximaal acht uur mee op matig volume. Wil je het volume op standje 11, dan gaat de accu drie uur mee.
Geluidskwaliteit
Weging: 60%
Mobiele speakers kampen met één groot probleem: ze mogen niet te groot zijn waardoor het ze ontbeert aan een fatsoenlijke klankkast voor vol geluid. Dat merk je, zeker als je het volume een beetje opschroeft. Bose heeft daarvoor allerlei ingewikkelde technieken in de Soundlink Mobile gestopt. Digitale signaal verwerking, Neo-dynium speakers en tegenover elkaar geplaatste passieve radiatoren. Die laatste zorgen voor een groots basgeluid zonder daarbij stroom te verbruiken.
Dat merk je. Doe je je ogen dicht, dan klinkt en voelt het alsof je in de buurt van een enorme speakerkast zit. Maar dat volle geluid met die heerlijke dreunende bas komt toch echt uit het apparaat dat niet groter is dan een slof sigaretten. Het wekt elke keer dat je het volume opschroeft weer verbazing hoe veel zuiver geluid er uit voort komt.
Dit kleine apparaatje vult met gemak een huiskamer met muziek maar kan tevens een strandfeestje voorzien van een moppie. Voor de audiofiel zal het absoluut niet voldoende zijn. De digitale geluidsverwerking heeft soms wel erg de voorkeur voor lage tonen, bijvoorbeeld. Maar voor de meeste mensen is de Soundlink Mobile in de meeste gevallen een uitstekende oplossing.
Prijs-kwaliteit
Weging: 10%
Wat je betaalt voor dit apparaatje? 300,- euro. 350,- euro zelfs, als je perse de versie met leer en chroom wilt. Dat is veel als je het vergelijkt met andere externe speakertjes voor je telefoon. Maar misschien moet je dat ook niet doen, de Soundlink Mobile is meer dan dat. Misschien kun je het nog beter vergelijken met een systeem als Sonos Play:3, Apple's Airplay of met Bose's eigen Soundlink systeem. Want met een Bose Soundlink Mobile in je huiskamer kun je ook via je smartphone of tablet alle muziek die je maar kunt vinden (op internet of op je eigen harde schijf) moeiteloos afspelen. En hoewel je bij de Bose Soundlink niet meerdere speakers aan elkaar kunt koppelen, zoals bij Sonos wel kan, heeft deze weer het voordeel dat je 'm oppakt, meeneemt en overal knappe muziek hebt. Ik kan talloze situaties bedenken waarin de Soundlink Mobile van pas komt. Je moet er dus alleen even voor sparen.
Bose Soundlink Wireless Mobile review
Conclusie

Kopen; ja of nee?

Ja: Wil je thuis goed geluid? Wil je in de tuin goed geluid? In het park? Op het strand? Tijdens training? Op kantoor? De Bose Soundlink Mobile ziet er goed uit, is stevig, kinderlijk eenvoudig in gebruik, speelt alles af wat er op je smartphone, tablet of laptop staat en vult met gemak een grote ruimte met zuiver geluid. Een win-win-win-win-win-situatie.

Nee: Hij is vrij prijzig en daarmee al snel een dure optie voor minder veeleisende omstandigheden, zoals op de slaapkamer of in de caravan. En hoe goed het geluid ook is, het zal geen vervanging zijn voor je dure 5.1-set in de huiskamer.

Prijsinformatie
Op het moment van schrijven was de prijs €299,00. Bekijk de actuele prijs van de Bose Soundlink Wireless Mobile.

Testbeelden en/of video's
Klik op de foto's voor een vergroting

Voor de Bose Soundlink Mobile zijn ook covers in andere kleuren te krijgen, apart aan te schaffen.
.
Bose legt het nog één keer uit: zo werkt de Soundlink Mobile.


Bose Soundlink Wireless Mobile review Testverantwoording
Getest door Dennis de Vries, redacteur van BesteProduct.nl

Uitstekend, behoort tot de beste
Goed, voldoet aan de verwachtingen
Matig, niet slecht maar het kan beter
Onvoldoende
Slecht