Miniset: Koopgids voor minisets

Door: redactie-besteproductnl | 20 mei 2013 21:00
Miniset kopen? Lees onze handige tips en advies voor wanneer je een miniset wilt kopen!
Minisets koopgids
Beste minisetHet vinden van de beste miniset doe je in ons handige beste merken miniset overzicht

Stap 1: Wat is een miniset?

Een miniset is tegenwoordig veel meer dan een kleine stereotoren. Veel minisets beschikken over een usb aansluitng, de mogelijkheden om je iPod of iPhone aan te sluiten en op te laden en zelfs een dvd-speler behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast beschikken de beste minisets natuurlijk ook nog steeds over de ‘oude’ toepassingen zoals het afspelen van cd’s en radio. Door het compacte formaat beschikken veel huishoudens één of meerdere minisets.  Bijvoorbeeld in de keuken of de slaapkamer. Speakers en afspeelapparatuur. Een miniset is een complete multimedia unit in het klein. 

Kies de beste miniset!

Stap 2: Hoe werkt een miniset?

Een miniset was oorspronkelijk een kleine stereoset. Dat betekent dat de eerste minisets beschikten over een radio, een cassettedeck en een cd speler. De huidige generatie minisets is uitgebreider en het cassettedeck is meestal niet meer aanwezig. De radio beschikt tegenwoordig vaak ook over toegang tot internet waarmee de zenderkeuze enorm gegroeid is. Onderstaand vind je een overzicht van de functies zoals ze te vinden kunnen zijn op je micro- of miniset. 

Versterker/microsysteem

De versterker – of te wel het minisysteem - is de basis van een miniset. In de versterker zit meestal ook de radio functie verwerkt. Op het display van de versterker, dat meestal de middelste en bij sommige modellen de enige module is, kun je wisselen naar de verschillende functies van de miniset. De versterker kan beschikken over een interne harde schijf waardoor je mp3 kunt opslaan en muziek kunt opnemen om die vervolgens later weer af te spelen. De nieuwe systemen zijn ook voorzien van een netwerkversterker die het mogelijk maakt digitale apparaten via een draadloze internetverbinding te verbinden met het systeem. 

CD/DVD speler

De eerste minisets beschikten over een cd speler, maar dat is inmiddels veranderd. Moderne minisets zijn uitgebreid met een cd brander en vaak is de cd speler tegelijkertijd ook een DVD speler.  Met deze mogelijkheid kun je via je miniset dvd’s afspelen via een extern scherm. 

Geluid/Speakers

De speakers van een miniset zijn een element dat nog wel eens onder gesneeuwd raakt. De speakers zijn natuurlijk wel degelijk van belang, omdat zij uiteindelijk zorgen voor de weergave van het geluid. Speakers van een miniset hebben een gemiddeld vermogen dat zo rond de 60 Watt ligt. Dat betekent een prima geluidsniveau. De kwaliteit van de sound is vaak afhankelijk van het merk en het model. Om te bepalen hoe jij het geluid wilt weergeven beschikken de meeste minisets over een ingebouwde equalizer waarmee je de bas en treble kunt instellen. Vaak zijn er een aantal voorgeprogrammeerde soundsets die prima geluid opleveren. 

Vergelijk de beste minisetsVia ons miniset overzicht kun je handig en eenvoudig de beste merken minisets vinden.

Stap 3: Tips bij het kopen van een miniset!

Hoeveel wil ik uitgeven aan een miniset?

Een ‘ouderwetse’ miniset met een minimum aan functies heb je al voor een paar tientjes. Ben je op zoek naar een miniset die eigenlijk een complete audioset in het klein is, dan zul je toch al snel een paar honderd euro uitgeven. Merken als Pioneer, Sharp, Sony en Philips hebben modellen in beide segmenten. Denon en Harman Kardon zijn merken die vooral minisets in het duurdere topsegment produceren.   

Wat is het formaat van een miniset?

Een miniset is het ideale tussenformaat tussen een hifiset die een gemiddelde breedte hebben van 40 centimeter en een microset die slechts 18 centimeter meet. Een miniset is gemiddeld zo’n 30 centimeter breed en 36 centimeter diep.

Kan ik mijn iPhone of iPod aansluiten op mijn miniset?

Veel minisets zijn voorzien van een iPod dock waarmee je zowel je iPhone als je iPod gemakkelijk kunt aansluiten op de miniset. Terwijl je muziek afspeelt via één van deze apparaten worden ze dan ook nog eens opgeladen.  

Kan ik ook nog andere apparaten aansluiten op mijn miniset?

De meeste minisets beschikken tegenwoordig over zowel een USB aansluiting als een Aux ingang die geschikt is voor ‘minjack’ kabels die je bijvoorbeeld kunt verbinden met je smartphone of de koptelefoonaansluiting van een mp3 speler. 

VerzendkostenBij het vergelijken van de prijzen is het natuurlijk altijd handig om de verzendkosten in de gaten te houden. Steeds meer webshops bieden een gratis verzending van je miniset aan. Dat kan behoorlijk schelen in de aanschafprijs.

We hopen dat je met deze informatie over het kopen van minisets een goede keuze kunt maken. Heb je vragen en/of opmerkingen over deze koopgids, mail de redactie.

.