Ger de Gram
Ger de Gram
Redacteur

Nintendo Wii-U preview: wel een kunstje waardig

Door: Ger de Gram | 23 november 2012 02:31

En zo zit je op een keurig bootje, varend op het IJ, weer op weg naar Amsterdam Centraal. Jazzmuziek op de achtergrond, aangeschoten journalisten lezen in de gratis verkregen Grazia en gamefans smikkelen van een Crunch chocoladereep. Bij de lancering van de Nintendo Wii-U lijkt aan alles gedacht. Bekijk onze Nintendo Wii-U preview.

En zo zit je op een keurig bootje, varend op het IJ, weer op weg naar Amsterdam Centraal. Jazzmuziek op de achtergrond, aangeschoten journalisten lezen in de gratis verkregen Grazia en gamefans smikkelen van een Crunch chocoladereep. Bij de lancering van de Nintendo Wii-U lijkt aan alles gedacht. Bekijk onze Nintendo Wii-U preview.

Donderdagavond, iets na acht uur. Trots wordt er op een geïmproviseerd podiumpje op de hippe locatie Undercurrent door wat mensen van Nintendo de nieuwe Wii-U aangekondigd. De kraakverse gameconsole moet in allerlei opzichten vernieuwend zijn, onder meer door de integratie van een touchscreen op de speciale 'gamepad', wat een soort van web 2.0 joystick moet zijn.

Nintendo Wii-U preview (VIDEO)

Hela, wie hebben we daar? Ruud Feltkamp, long time no see!

Vlakbij de uitgang staat Big2 van de Opposites met twee grote dozen. Hij is alweer klaar om te vertrekken. Hij heeft zojuist voor een stuk tien, twintig journalisten zijn kunstje gedaan. "Goede console ja, kan niet wachten 'm te gebruiken", knikt hij tegen iedereen die er maar om vraagt. Meer hoeft de beste man niet te doen om een kraakverse Nintendo Wii-U op te halen. Of zoals (voormalig) GTST-soapie Ruud Feltkamp zich tegen mede-acteur Mark van Eeuwen liet ontvallen toen hij in de rij stond om bij de Undercurrent naar binnen te gaan: 'Effe die console ophalen, en dan ben ik weer weg hier.' Geef die BN'ers eens ongelijk.

De Wii-U launch party is in wezen een goed georganiseerde PR-bom. Veel drank, hapjes en lachende meisjes in Wi-U blauwe outfits. Fajah Lourens, toch vooral bekend om haar goede figuur acteerprestaties, blijkt het feestje met een heuse DJ-set op te leuken. Het is een grote, gezellige boel met meer BN'ers dan het aantal gemiste kansen van Lex Immers in het shirt van Feyenoord. Als er een frietje met heus Wii-U blauwe mayonaise wordt geserveerd, is het feestje compleet.

De Wii-U launch party was in wezen een goed georganiseerde PR-bom

Nintendo brengt voor het eerst in jaren weer een nieuwe gameconsole uit en dat moet gevierd worden. De Wii-U is de opvolger van de reguliere Wii, waar we voor het eerst motion controlled gaming tegenkwamen. Niet langer moest je met een numpad of joystick je games bedienen, maar via armbewegingen. Het was een revolutie op het gebied van gaming. Niet voor niets brachten concurrenten Microsoft en Sony daarna in korte tijd soortgelijke 'motion controlled' producten op de markt, via add-ons op bestaande spelcomputers als de Playstation en de Xbox.

Casual gaming als kunst
Tegelijkertijd had de Wii een groot nadeel. Ja, het is fantastisch om tegen elkaar een potje te dansen. Ja, het is leuk om met je vriendje of vriendinnetje levensecht te racen en ja, fitnessen via je spelcomputer kan weleens uitkomst bieden. Maar dat doe je dan allemaal vooral samen. In je eentje voel je je al snel belachelijk als je duikt, springt of met veel gevoel een fictief golfballetje in een fictieve put probeert te krijgen.

De Wii was een gameconsole die (onbedoeld) het casual gaming tot kunst had gemaakt. Het was alleen leuk met vrienden of voor een uiterst jonge doelgroep. De verouderde graphics met ietwat kinderachtige avatars hielpen ook niet echt mee.De Wii-U moet het op dat vlak in ieder geval anders doen. Om dat nog maar eens kracht bij te zetten zong stoere Ben Saunders een aardig moppie mee toen de Wii-U versie van SingStar op het podium getoond werd.

Nintendo Wii-U werk

Volgens Nintendo zelf bewijzen ze met een aantal grote titels als Call of Duty: Black Ops 2 en Fifa 13 dat de Wii-U wel degelijk 'voor in je eentje' is . Het apparaat heeft dezelfde graphics als de Xbox 360 en de PS3 wat er mooi uitziet, maar moeilijk 'revolutionair' genoemd kan worden. Die apparaten zijn toch al een aantal jaar oud. Nintendo had er goed aan gedaan haar fans te betoveren, maar nu is het vooral een gevalletje van: prima, niets mis mee. Care.

Toch heeft de Wii-U wel degelijk een aantal aardige mogelijkheden, waarbij natuurlijk de speciale controller ('gamepad') opvalt. Een touchscreen in het midden van je joystick moet een extra spelbeleving bieden. Je krijgt extra informatie en mogelijkheden op dat schermpje, terwijl je een game speelt. Hoe dat precies in zijn werk gaat is afhankelijk van de game, maar bij schietspellen kun je op dat 6,2 inch schermpje bijvoorbeeld je wapens selecteren, die je op je grote flatscreen gebruikt om een stel zombies af te knallen. Of zie de complete locatiekaart bij een spel waar je door de straten van een grote stad scheurt.

Zo maar twee mogelijkheden die het nut van een extra schermpje bewijzen. Of het een succes wordt, is even afwachten, maar Nintendo heeft er (in Nederland) in ieder geval alles aan gedaan het apparaat onder de aandacht te brengen. En dat terwijl dat volgens rapper Yes-R toch echt niet nodig was geweest.'Nintendo is gewoon oldscool. Jeweetzelluf.'

Nintendo Wii-U kopen
De Nintendo Wii-U ligt vanaf 30 november in de winkels voor een prijs van circa 300 euro, afhankelijk van de hoevelheid geheugen en welke game. BesteProduct heeft een exemplaar aangevraagd, dus jullie kunnen snel een Nintendo Wii-U review verwachten.

Deel dit bericht:
Tags