Dennis de Vries
Dennis de Vries
Redacteur

Smartphones: klein, toch fijn

Door: Dennis de Vries | 8 mei 2012 15:51

Misschien heb je het meegekregen: vorige week is er weer een smartphone gepresenteerd met een enorm beeldscherm. Alsof fabrikanten de kleine toestellen helemaal vergeten zijn! BesteProduct.nl zet een aantal kleintjes in het zonnetje.

"Mooi ding, maar wel groot." Het klinkt als een perfecte aanzet voor een 'that's what she said' grap, maar is in plaats daarvan een veelgehoorde reactie bij nieuwe smartphones. Beeldschermen groter dan 4,3 inch zijn nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Toch denken fabrikanten daar anders over. Praktisch elke high-end smartphone heeft een touchscreen waar je twee handen voor nodig hebt. Maar er zijn ook nog kleine pareltjes; wij zetten ze op een rijtje.

De HTC Titan was de eerste smartphone met een 4,7 inch beeldscherm die ik in mijn handen had. Het oordeel: te groot. Zeker omdat dat toestel ook nog behoolijk zwaar is. Maar once you go big, you never go back. Ik ben inmiddels prima gewend aan de 4,65 inch van de Galaxy Nexus, had geen enkele probleem met de 4,7 inch grote HTC One X en ook de 4,8 inch Samsung Galaxy S3 die ik vorige week in mijn handen had voelde niet onwerkbaar groot. Ook collega-journalisten die met de 5,3 inch grote Samsung Galaxy Note phablet (Phone/tablet) rondlopen, zouden niet meer terug willen naar een kleiner maatje.

100% smartphone, een fractie van het formaat. Voor wie niets te compenseren heeft, zeg maar.

Hoe groter, hoe beter. Maar wat als je kleine handjes hebt?Skinny-jeans draagt waar geen halve tablet in past? Of gewoon geen zin hebt in een telefoon groter dan je gezicht? BesteProduct.nl zet een aantal goede kleintjes op een rij. 100% Smartphone, een fractie van het formaat. Voor wie niets te compenseren heeft, zeg maar.

Apple iPhone 4S:
Eigenlijk de enige échte high-end smartphone met een beeldscherm onder de 4 inch. Het retina-display meet diagonaal 3,5 inches, wat een heerlijk compact toestel oplevert. Door de krankzinnig hoge resolutie wordt het nadeel van een klein scherm grotendeels teniet gedaan. Ook details worden zo scherp weergegeven dat je bijvoorbeeld tekst op webpagina's kunt lezen zonder in te zoomen. Wat je er verder bij krijgt? Een prachtig design, prima camera en 's werelds grootste AppStore. Niet goedkoop, wel klein en fijn.
Alternatief voor de grote... high-end smartphones als de HTC One X en Samsung Galaxy S3.
Video review: 'Siri, hoe scoort de iPhone 4S?'
Prijzen en aanbiedingen:Apple iPhone 4S

Nokia Lumia 800:
Eén van de mooiste smartphones die ik heb gezien, qua design. Vooral bij de zwarte uitvoering gaat het gitzwart van het 3,7 inch ClearBlack beeldscherm naadloos over in de behuizing. Maar ook wat betreft functionaliteit staat hij zijn mannetje. De Lumia 800 is misschien wel het beste toestel als je Windows Phone 7 wilt hebben. Een modern OS, goede integratie van sociale media en Office-functionaliteit. En in het geval van Nokia gratis navigatie en muziek.
Alternatief voor de grote... Nokia Lumia 900, wat grotendeels hetzelfde toestel is, maar dan met een 4,3 inch beeldscherm.
Video review: 'Nokia Lumia 800 feest voor de zintuigen'
Prijzen en aanbiedingen: Nokia Lumia 800

Sony Ericsson Xperia Ray:
Klein maar fijn. Volgens mij ging deze uitspraak nooit zo op als voor de Sony Ericsson Xperia Ray. Het toestel is met zijn 3,3 inch beeldscherm erg klein en compact voor huidige smartphone-begrippen. Maar daar houdt het ook wel op met de concessies die er zijn gedaan. High-end kun je 'm niet noemen, maar het beeldscherm is scherp, de processor snel genoeg en de 8 megapixel camera prima.
Alternatief voor de grote... Sony Ericsson Xperia Arc S, die je kunt zien als de grote broer van de Xperia Ray.
Video review:Sony Ericsson Xperia Ray blijkt stiekeme topper
Prijzen en aanbiedingen: Sony Ericsson Xperia Ray

Nokia 700:
Goed, high-end kun je dit Symbian-toestel niet noemen. Een omschrijving die beter volstaat? Hoe klinkt: "Niet geweldig, maar bijzonder klein en verrassend compleet'? Veel compacter dan dit wordt een fulltouch telefoon niet. Een behuizing van nog geen centimeter dik, met daarin een langwerpig beeldscherm van 3,2 inch diagonaal. Dat maakt het tikken van berichtjes aardig lastig, ook al heb je slanke duimen. Vooral daardoor scoort hij misschien niet zo goed als de bovenstaande Xperia Ray, maar verder mis je weinig aan dit kleine dingetje.
Alternatief voor de grote... is er niet. Telefoons met het Symbian-besturingssysteem hebben nu eenmaal niet zulke grote beeldschermen. De Nokia 808 PureView, binnenkort verkrijgbaar, is de grootste met 4 inch.
Video review: Nokia 700 met Belle biedt niet genoeg
Prijzen en aanbiedingen: Nokia 700

HTC One V:
Eerlijk is eerlijk, we hebben 'm nog niet uitgebreid kunnen testen. Alleen op het Mobile World Congress in Barcelona konden we er, vlak na de lancering, even aan zitten. Wat we wel kunnen zeggen is dit: als je de One-serie van HTC tof vind, maar ook de HTC One S met 4 inch beeldscherm nog te groot vindt, dan is dit je enige optie. Met een 3,7 inch beeldscherm biedt hij ongeveer dezelfde ervaring als zijn grote broers alleen dan....wat minder. Daar betaal je gelukkig ook minder voor.
Alternatief voor de grote... HTC One S en HTC One X. Alhoewel je er niet echt hetzelfde voor terug krijgt.
Prijzen en aanbiedingen: HTC One V

Deel dit bericht:
Tags